Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

`Kasımda seçim var`

23 Temmuz 2015 Perşembe::

O açıklamadan sonra fiyatlar uçtu. Piyasalarda tansiyon Baykal`ın `Kasımda seçim var` açıklamasının ardından daha da arttı.


Yazı Boyutu : A A A A

Suruç'ta meydana gelen patlamanın ardından dün PKK tarafından iki polisin öldürülmesi ve yaşanan protestolarda çıkan olaylar, önümüzdeki günlerde de gerginliğin devam edebileceği endişesi ile piyasaları baskı altına alıyor. Öte yandan CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın AK Parti'nin hükümet kurmak istemediğini belirterek, 'Koalisyon görüşmeleri tiyatrodan ibaret. Kasımda seçim var' sözleri piyasayı alevlendirdi.

TL değer kaybetmeye devam ediyor. Dolarla birlikte Euro da yükselişe geçti ve 3 lirayı zorluyor.

BORSADA KAYIPLAR YÜZDE 1'İ AŞTI

Güne 2.9572 seviyesinde başlayan Euro/TL 2.9980'e kadar yükseldi. Euro/TL en son 6 Temmuz'da 3 liranın üzerini gömüştü.

Dolar ise 2.72'nin üzerinde işlem görüyor. Borsada ise kayıplar yüzde 1'i aştı.

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA Yazarı Enver Erkan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

'CDS'LER YÜKSELDİ, TÜRKİYE 3. SIRADA'

"Hafta başından bu yana yurtiçinde fiyatlamaların kaynağının değişmesi ve risk algısının yükselmesinin piyasalarda da negatif yönde eğilimi artırdığını gözlemliyoruz. Suruç'taki terör saldırısının ardından bağlantılı haber akışının devam etmesi ve oluşan güvenlik sorunları risk priminde artışa neden oldu. Bugün itibarıyla Türkiye'nin risk primini ifade eden 5 yıllık CDS'leri 219,85 seviyesine yükselmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında Rusya ve Brezilya'dan sonra 3. sıraya yerleşmiştir.

'SİYASİ AÇIKLAMALAR TEDİRGİNLİĞİN VADESİNİ UZATABİLİR'

Türkiye'nin risk priminde son olaylarla artan yükseliş eğilimi de başta tahvil piyasasına, bununla bağlantılı olarak da para piyasasına ve hisse senedi piyasasına yansımıştır. Bu nedenden dolayı TL çaprazlarında da yukarı yönlü hareket ivme kazanmıştır. Ancak koalisyon hükümetine ilişkin beklentiler de piyasa fiyatlamalarının merceğinde yer almaya devam ediyor. Önceki günlerde Ak Parti'nin ve MHP'nin parti teşkilatlarına “erken seçime hazır olun” talimatı verdiğine ilişkin haberlerin ardından CHP kanadından da Kılıçdaroğlu'nun ve Baykal'ın erken seçim ihtimalini kuvvetli bulduklarına ilişkin açıklamaları haberleri piyasalarda tedirginliğin vadesini uzatabilecektir. Ancak erken seçim riskinin fiyatların içine girdiğini söylemek için fiyatlama davranışlarının daha fazla negatif eğilim gösterdiğini görmek gereklidir.

'HENÜZ EN KÖTÜ NOKTADA DEĞİLİZ'

Haziran'dan sonraki fiyat hareketleri irdelendiğinde, henüz en kötü noktada olmadığımızı görmekteyiz. Bununla beraber, ilerleyen günlerde bu sınıra yaklaşma ihtimalimiz bulunmaktadır.

Dolar endeksi gün içinde 97,00 seviyesine geri çekildi, ancak sepet kur 2,85 seviyesi üzerine yükseldi. Bu da hareketlerin kaynağının iç gündem olduğunu göstermektedir. TL'de hızlanan değer kaybı eğilimiyle beraber kendini 2,70 seviyesi üzerine sabitleyen USDTRY paritesinde fiyatlama davranışları değişmediği takdirde 2,75 seviyesi hedef olarak izlenebilecektir. Kurdaki algının değişmesi için olumlu haber akışı etkisiyle 2,70 aşağısına hareketlenme görülmelidir. 2,70 korunduğu sürece TL aleyhine volatilite devam edebilir.

EURTRY paritesinde de, hem gevşeyen dolar endeksi nedeniyle EURUSD paritesinde yükselişin, hem de diğer bağlı değişken USDTRY paritesinde volatilitenin TL aleyhine artması neticesinde sert yukarı yönlü hareket gözlenmiştir. Özellikle USDTRY paritesinin 2,70 üzerinde kalması, TL'nin Euro'ya karşı da değer kaybetmeye devam etmesine etkide bulunabilir. Bu durumda da 3,00 üzeri hedeflenebilecektir."

Kaynak: Uzmanpara

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.