Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Temelin Nükleer Güç Santrali kapılarını açtı

28 Haziran 2015 Pazar::

Nükleer alanda Türkiye için de "model ülke" konumundaki Çeklerin başarısının sembolü, Temelin Nükleer Güç Santrali kapılarını açtı.

Yazı Boyutu : A A A A



Elektrik enerjisinin yüzde 35'ini nükleerden sağlayan Çek Cumhuriyeti'nin, modern nükleer santrali Temelin, kapılarını açtı.

Rus teknolojisiyle tanıştığı nükleer enerji konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmeyi başaran Çek Cumhuriyeti, benzer başlangıç yapan Türkiye için de "model ülke" konumunda bulunuyor. İki nükleer santrali bulunan ve elektrik enerjisinin yüzde 35'ini bu alandan sağlayan Çek Cumhuriyeti, aynı zamanda reaktörden türbine kadar bir nükleer santralin bütün parçalarını üretiyor.

Türkiye'de Akkuyu nükleer santralinde kullanılacak olan VVER 1200 reaktörünün bir önceki nesli VVER 1000'in yer aldığı santralde, reaktörden türbine kadar bütün parçalar Çekler tarafından üretildi.

Çeklerin nükleer teknoloji alanında elde ettikleri başarının temel göstergesini oluşturan ve başkent Prag'a 140 kilometre mesafede bulunan Temelin Nükleer Santrali, ormanlık alanda, 10 bin kişilik bir kasaba ile iç içe faaliyetini sürdürüyor. Santralde bin 114 personel görev yapıyor.

Radyasyon koruması 8 kat fazla

Dünya ortalamasından 8 kat daha fazla radyasyon korumasına sahip olmasıyla öne çıkan santral, en iyi işletilen santraller listesinde yer alıyor. Temelin, kesintisiz üretimiyle Çek Cumhuriyeti'nin elektrik arzının en önemli parçasını oluşturuyor.

Avrupa Birliği üyesi Çek Cumhuriyeti, imzaladığı sözleşme gereği Almanya ve Avusturya'ya yakınlığı sebebiyle her gün santralle ilgili bilgileri, üretim ve risk faktörlerini, bu iki ülkenin düzenleyici otoritesiyle paylaşıyor.

Doğaya sadece su buharı salınıyor

Santralde 4 soğutma kulesi bulunuyor. Yükseklikleri 150 metrenin üzerinde olan ve bir mühendislik tasarımlı kuleler, reaktörde buhar üreten ve aşırı ısınan suyun havayla buluşturularak soğutulması için kullanılıyor. Doğaya ise sadece su buharı salınıyor. Akkuyu'da ise damıtılmış deniz suyu kullanılacağı için bu kuleler bulunmayacak.

Uranyum uçakla getiriliyor

Santralin yakıtı temel olarak Rusya'dan temin ediliyor. Uçakla getirilen uranyum, santralde kullanıldıktan sonra uzun yıllar soğutma havuzlarında bekletiliyor. Ardından da geçici depolama alanında tutuluyor. Atıkları 30 yıl depolayacak geçici depolama alanları bulunan santralde, atıkların nihai olarak nerede depolanacağı konusundaki çalışmalar ise devam ediyor.

Bu arada, santrali yılda 30 binden fazla kişi ziyaret ediyor.

Anahtar Kelimeler: Temelin Nükleer Güç Santrali,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.