Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İş dünyası uzlaşı istiyor

9 Haziran 2015 Salı::

İş dünyası örgütleri, seçim sonrası olası senaryolar arasında erken seçime sıcak bakmazken tavrını koalisyondan yana koydu


Yazı Boyutu : A A A A

Tek parti iktidarının sona erdiği pazar günkü seçimlerin ardından olası hükümet kurma senaryoları üzerinde durulurken, iş dünyasından gelen seçim değerlendirmelerinde de uzlaşı ve demokrasi vurgusu dikkat çekti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu artık hep birlikte ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanılması gerektiğini vurgularken Türk Sanayici İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu açıklamasında, her seçim, her yenilenen Meclis’in, demokrasinin güçlenmesi için bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu halkın oyunun yüzde 95 oranında Meclis’te temsil edilecek olması ve kadın milletvekili oranının da Cumhuriyet tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmasının Türkiye demokrasisinin geldiği nokta bakımından sevindirici olduğunu belirterek “Yoğun seçim gündemini geride bırakarak, hep birlikte ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız. Zira küresel iktisadi ortamın belirsizliklerle dolu olduğu bir durumda, içeride bize özgü ek belirsizliklerin ortaya çıkması ülkemiz için olumlu olmayacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. Önümüzdeki bu süreçte herkesin, milletin verdiği mesajı doğru algılamasını ve ülke menfaatlerinin ön planda tutulmasını bekliyoruz” dedi.

ÜLKE MENFAATLERİNE KENETLENİN

TÜSİAD açıklamasında da şöyle denildi: “İş dünyası olarak, yeni parlamentonun Türkiye’nin demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişlik düzeyini yükseltmek amacıyla kararlılıkla çalışacağına inanıyoruz. Seçim kampanyası döneminde, geleneksel seçim dönemlerinin oldukça ötesinde toplumsal gerginliğe, kutuplaşmaya ve güven ortamını zedeleyen sürece tanık olduk. Partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz. Yeni parlamentonun ve kurulacak hükümetin, tüm paydaşların katkısı ve desteği ile demokratik standartları ve hukuk devleti olgusunu güçlendirmesini diliyoruz. Ülkemizin potansiyeline ulaşabilmesi için sahip sanayi ve insan kaynağı başta olmak üzere, kalkınma başlıklarında kazanımların ilerletilmesini ümit ediyoruz.”

'BİZ' VURGUSU

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker de seçimleri twitter üzerinden değerlendirdi. Ülker şu ifadeleri kullandı: “Seçimler hayrolsun. Artık ben değil, biz zamanı, yarını kurmak için ben değil, biz olmalıyız.”

HEDEFLERLE UYUMLU

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan: “Sonuçlar, yeni hükümetin oluşumunda partilerin bir araya gelmesi gerekliliğine işaret etmektedir. Bu vesileyle iş dünyası olarak, yeni dönem için, Türkiye’nin bugüne kadar elde etmiş olduğu kazanımlarını devam ettirecek, başlanmış projeleri neticelendirecek, planlanan projelere başlayacak bir hükümetin oluşarak göreve başlamasını umut ediyoruz.”

Milli iradeye saygılıyız

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak: “Millet sözünü söylemiştir. Bugün, sonuçlara olgunlukla saygı göstermek, her vatandaşın ve siyasi partilerimizin en önemli görevidir. Bu meclis aritmetiğinden çıkabilecek hükümetin bir an önce kurularak, programını açıklamasını bekliyoruz.”

Erken seçim kaos olur

İstanbul Hazırgiyim ve konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi: “Seçim sonuçlarını olgunlukla karşılamalıyız. Çok partili koalisyon görmüyorum. Azınlık hükümeti veya iki partili bir koalisyonun Türkiye’nin daha çok yararına olacağına inanıyorum. Bir erken seçim kararı Türkiye’yi kaosa sürükleyecektir.”

Ekonomi ana gündem

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan: “Türkiye’de genel seçimler, tüm dünya demokrasilerine örnek olacak şekilde yüksek bir katılım ve büyük bir olgunlukla gerçekleştirilmiştir. Seçmen tercihinin ortaya koyduğu sonuç herkes tarafından takdir ve saygıyla karşılanmalıdır. Ekonomiyi ana gündem maddesi yapan bir yaklaşımın, tüm siyasi partiler tarafından benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Böyle bir yaklaşım, seçmen iradesine karşı gösterilecek en tutarlı ve sorumlu davranış da olacaktır.”

İstikrar sürmeli

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar: “7 Haziran genel seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyası olarak ülkemizin elde ettiği kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir.”

Seçime sıcak değiliz

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat: “Sonuçlar ülkemize milletimize hayırlı olsun. Yaklaşık 13 yıldır devam eden tek parti iktidarı dönemi sona erdi. Seçmen dört partili bir Parlamento’dan yana tercihini ortaya koydu. Ak Parti ve MHP arasında bir koalisyon hükümeti öngörüyorum. Piyasalarda küçük hareketlenmeler olabilir ama büyük bir kırılma beklemiyorum. İş dünyası
olarak erken seçime sıcak bakmıyoruz. Belirsizlik sürecinin uzaması halinde ekonomimiz aksayabilir.”

Ortak akıl zamanı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Seçim sonuçlarına herkesin saygı duyarak yapıcı olması öncelikli hassasiyet olmalı. Şimdi sandık önümüzden kalktı ve meydan yarışı bitti. Şimdi bir masa etrafında toplanma ve ortak akıl geliştirme zamanı. Artık seçim döneminin tartışma atmosferinden çıkmalıyız.”

Demokrasinin bayramı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu: “Seçim sonuçlarına, halkın iradesine herkesin saygı gösterip, seçim öncesini bir kenara bırakmalıdır. Sandıktan çıkan her siyasi partinin, ciddiyet içerisinde ve sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerini umuyoruz. Türkiye’nin bir gün bile belirsizlik içinde kalmaması gerekmektedir.”

Demokrasi kazandı

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin: “7 Haziran’da demokrasi kazandı. Seçmen özgür iradesini sandığa yansıttı. Yeni Parlamento’nun bir çözüm üreteceğine inanıyorum. Güçlü bir ekonomimiz var. Seçim sonuçlarının barış ve özgürlüğü getirip sanayicinin önünü açmasını diliyorum.”
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.