Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Karta taksit sınırlaması ihtiyaç kredisini patlattı

13 Nisan 2015 Pazartesi::

Ocak 2014'te 87 milyar lira olan toplam ihtiyaç kredisi miktarı, taksit yasağının devreye girmesiyle birlikte bir yılda 150 milyar lirayı aştı


Yazı Boyutu : A A A A

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartına taksit sınırlaması getirmesi, tüketicileri ihtiyaç kredisine yönlendirdi. Bankalar tarafından kullandırılan ihtiyaç kredisi miktarı Ocak 2014 itibariyle 86.7 milyar lira seviyesinde bulunuyordu. Taksit sınırlamasının uygulamaya konulduğu 1 Şubat 2014'ten, 1 Şubat 2015'e kadar geçen bir yıllık süre zarfında kullanılan ihtiyaç kredisi miktarı yüzde 75 artış gösterdi. Ocak 2015 sonu itibariyle kullanılan ihtiyaç kredisi miktarı 151.3 milyar liraya çıktı. İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna; bazı sektörlerdeki kredi kartı harcamaları azalırken, ihtiyaç kredisindeki artış hızının dikkati çektiğini söyledi.

Tuna, “Tüketicinin ihtiyaç kredisi talebindeki artışta, taksitlendirmeye getirilen sınır önemli rol oynadı. Buna bağlı olarak aynı dönemde takipteki kredi oranındaki artış ise yüzde 155 oldu. Burada da ihtiyaç kredilerinde vadenin maksimum 36 ay olmasının rolü bulunuyor. Vadelerin kısalması aylık taksit tutarlarının yükselmesine ve ödeme güçlüğüne sebep oluyor. Kredi kartı aslında acil ihtiyaçların dışında bir finansman aracı değildir. Ana fonksiyonu, yüksek nakit taşıma riskinden kurtarmaktır. Fakat Türkiye'de kredi kartının bir finansman aracı gibi kullanılmaya başlanması, tüketicilerin harcama davranışlarını da buna göre şekillendirmesine sebep oldu. Örneğin gıda, yemek ve akaryakıt gibi günlük ihtiyaçların taksitlendirilmesi, tüketiciler için ilk başta avantaj gibi görünse de uzun vadede risk oluşturuyordu” şeklinde konuştu.
Cep telefonuna getirilen taksit sınırının ithalatı frenlemek amacıyla olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kadir Tuna, “Kuyum sektöründe ise bazı kuyumcular müşterileri ile anlaşarak taksitle sattıkları altınları belirli bir komisyon kârı ile geri alıyordu. Bir nevi bankaların işini yapmaya soyundular” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.