Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dolar 2,60'a dayandı

5 Mart 2015 Perşembe::

Dolar kuru 2,59 seviyesinin üzerine çıkarak rekorunu tazeledi.


Yazı Boyutu : A A A A

Dolar/TL, küresel piyasalarda doların 11.5 yılın zirvesinde seyretmesi ile 2.5730'a kadar yükselerek yeni zirvesini test ederek güne başladı.

Açılış sonrası yükseşi sürdüren dolar, bankalararası 2,59 seviyesinin de üzerine çıkarak rekorunu bir kademe daha yukarı çekti. Kur, saat 12:18 itibariyle 2.5928 TL'yi gördü.

TL doların küresel piyasalardaki sert değer kazancı ile değer kaybederken TL'deki değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelerin üzerinde seyrediyor.

Yılbaşından bugüne dolar endeksi yaklaşık yüzde 6 değer kazanırken TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 9'u aştı ve Brezilya reali ile birlikte en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer aldı.

Siyasetçilerin faiz indirimi yönündeki baskılarının kurdaki sıçramaya rağmen Merkez Bankası'nın faiz artışını gündeme almasını zorlaştırması ve ekonomi yönetiminden gelen farklı sesler piyasadaki stresin artmasına neden oluyor ve TL bu endişelerle gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor.

Brezilya Merkez Bankası ekonominin resesyona gireceği endişelerine rağmen enflasyon ile mücadele etmek için politika faizini 50 baz puan artırdı ve altı yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 12.75'e çıkardı.

Ancak yatırımcılar Türkiye Merkez Bankası'nın gerekmesi halinde faiz artışını politik baskılardan dolayı gündeme alamayacağından endişe ediyorlar.

Aralarında Hindistan ve Çin'in bulunduğu birçok gelişmekte olan ülke faiz indirirken, Brezilya faiz artıran az sayıda ülke arasında yer alıyor.

Üst düzey bir bankacı dün akşam kurdaki artışı dizginlemek için TCMB'nin bu defa faiz artırımını gündeme almasının zorluğuna işaret ederek, "Bu kadar politik baskı varken TCMB ne faiz yoluyla ne de döviz satışı yoluyla bir şey yapamaz. O nedenle beklemekten başka yapacak bir şey yok. Politikacılar karışmasaydı ve üst bantta indirim yapılmasaydı, bu kadar kötü performans göstermezdik" dedi.

İç piyasada takip edilecek önemli bir gündem maddesi bulunmazken dış piyasada İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları TSİ 15:30'da ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları, son çeyrek ABD işgücü maliyeti ve verimlilik revize verileri ve 17:00'da ABD Ocak ayı fabrika siparişleri takip edilecek.

Öte yandan yatırımcılara Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ABD ziyaretinde yatırımcılarla yaptığı toplantılar da yakından izleniyor.

Goldman Sachs tarafından düzenlenen dünkü öğle yemeğine katılan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Davutoğlu'nun 50 kadar yatırımcı ve bankacıyla yaklaşık yarım saat konuşarak hükümetin önceki başarılarını ve reformlarını anlattığını belirtti.

Dolar endeksi 11 yılın zirvesinde

Yatırımcılar ECB'nin bu ay başlatacağı tahvil alım programına dair yapacağı açıklamaları beklerken, euro 11 yılın en düşük seviyelerine yakın işlem görüyor.

ECB'nin bugünkü faiz kararının ardından 1 trilyon euronun üzerinde tahvil alımını öngören nicel gevşeme programının ayrıntılarını açıklaması bekleniyor. Uzmanlar tahvil alımlarının zaten piyasada fiyatlandığını ve ayrıntıların büyük ihtimalle euroda keskin hareketlere yol açmayacağını, ancak ABD ile euro bölgesi para politikalarındaki ayrışmanın euroyu baskı altında tutacağını belirtiyorlar.

Eurodaki değer kaybı doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksini 11.5 yılın yeni zirvesi olan 96.061'e taşıdı

Anahtar Kelimeler: Dolar kuru, bir rekor,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.