Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Merkez Bankası'ndan dolara ayar

27 Şubat 2015 Cuma::

Merkez Bankası döviz satım ihale tutarını günlük olarak belirleme kararı aldı.
Merkez Bankası, rekor üstüne rekor kıran ve 2.50'yi aşan dolar karşısında harekete geçti. Döviz satım ihale tutarının günlük olarak belirleme kararı alındı.

Yazı Boyutu : A A A A

TCMB konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"27 Şubat 2015 tarihinden itibaren döviz piyasasındaki koşullara göre döviz satım ihalesi tutarı günlük olarak belirlenecektir. Ertesi günkü ihalenin asgari tutarı saat 17.20’de Reuters CBTQ, Bloomberg CBT Foreign Exchange Auctions ve Anadolu Ajansı DV007 sayfalarından ilan edilecektir. Aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım tutarı bir gün önceden ilan edilen asgari tutarın yüzde 50 fazlasına kadar artırılabilecektir. Satım tutarı mevcut uygulamada olduğu gibi saat 16.30’da aynı sayfalarda duyurulacaktır."

"Karar ne kadar kırılgan bir süreçte olduğumuzun göstergesi"

Işık FX Araştırma Müdürü Veli Kocatürk, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın bugün aldığı kararı, ne kadar kırılgan bir süreçte bulunulduğunun göstergesi olarak değerlendirdi ve kararın MB’nin sorunlarına çare olmayacağını düşündüklerini söyledi.

Araştırma Müdürü Veli Kocatürk, kurun yüksek seyrettiği ve her toplantı sonrası enflasyon rakamlarındaki artış ve kurda daha yüksek seviyelerden endişe ettiğini dile getiren bir MB’ye karşılık faiz indirimi baskılarının hızla fiyatlandığı bir piyasa ile karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, "Faiz silahını kullanamayan MB, kurun ateşini günlük de olsa kontrol altına almak için böyle bir karar vermek zorunda kaldığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Kocatürk, "TCMB'nin bugün aldığı karar ne kadar kırılgan bir süreçte olduğumuzun göstergesidir. Merkez Bankası kurda yükselişin daha yüksek seviyelere tırmanacağını ön görmüş ve ucu açık bir döviz satım tutarı ile müdahale edebilmeyi öngörmüştür. Ancak faiz indirim baskılarının sürdüğü sürece kurda sert yükseliş devam edeceğe benziyor. Bu durumda MB’nın eli giderek zorlaşmaktadır" diyerek görüşlerini aktardı.

Küresel piyasada hızla değerlenen doların içeride faiz indirimi baskıları sebebiyle daha da artıyor olmasının MB’nin döviz rezervlerini de bu şekilde eritecek göründüğüne işaret eden Veli Kocatürk, kararın kurda herhangi bir etkisi görülmese de, kısa süreli satış tepkisine sebep olabileceğini, ancak bu kararın MB’nin sorunlarına çare olmayacağını düşündüklerini söyledi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.