Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Mekan
Print Al

Yurtdışındaki Eserlere Hürmet

24 Şubat 2015 Salı::

Devlet kurumları, Kubbet-üs Sahra'dan, Orhun Kitabeleri'ne, Mostar Köprüsü'ne kadar dünyanın birçok noktasındaki ecdat yadigârlarına sahip çıkıyor...


Yazı Boyutu : A A A A

Başarılı bir operasyonla Süleyman Şah türbesini emniyetli noktaya taşıyan Hükümet, Güney Asya'dan Balkanlar'a, Afrika'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyadaki kültürel miraslarımız için de seferber. TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurumlar aracılığıyla yapılan restorasyon ve yeniden inşaa çalışmalarından öne çıkanları şöyle:
ALPARSLAN'IN MEZARI ARANIYOR: 1071 Malazgirt zaferi ile Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Sultanı, Muhammed Alpaslan Han'ın meçhul olan mezarı Türkmenistan'ın Merv şehrinde aranıyor.
MUHTEŞEM SULTAN'IN PEŞİNDE: Zigetvar Seferi sırasında hayata gözlerini yuman Kanuni Sultan Süleyman Han'ın Macaristan'da iç organlarının gömüldüğü yerde bir türbe inşası için çalışmalar sürüyor.
MEVLANA'YA SAYGI: Afganistan'da Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretlerinin hatırasını yaşatmak için doğduğu ev olan ve babası Sultan-ül Ulema Hoca Bahauddin Veled'in ders verdiği medresenin restorasyon çalışmaları yapılıyor.
ORHUN KİTABELERİ'NE KORUMA: Türk tarihinin ilk alfabesi olan Orhun alfabesiyle Göktürklerin 1300 yıl önce taşlara işlediği Bilge Kağan ve Kül Tiğin kitabeleri bulundukları Moğolistan'ın Orhun vadisinde TİKA tarafından koruma altına alındı.
ORTA ASYA'YA MÜZE: Moğolistan'da bulunan 1300 yıllık Türk anıtları olan Bilge Kağan ve Kül Tigin abidelerinin kopyaları çıkarıldı ve Göktürk anıtlarının bulunduğu bölgede müze binası yapıldı.
KUBBET-ÜS SAHRA: Kudüs'te bulunan Kubbet-üs Sahra Hilalinin, yıllar boyunca yıpranan üç parçadan oluşan altın renkli hilali 5 defa yenilendi.
ZİNCİRLİ MEDRESE: Kırım Bahçesaray'da bulunan Doğu Avrupa'nın en eski eğitim kurumlarından Zincirli Medrese ile Giray Han Türbesi restore edildi.
KONJİC KÖPRÜSÜ: Saraybosna'da Sultan IV. Mehmed döneminde inşa edilen, ancak II. Dünya Savaşı sırasında kemerleri yıkılan tarihi Konjic Köprüsü, yeniden inşa edildi.
DRİNA KÖPRÜSÜ: Yine Bosna Hersek'te Mimar Sinan tarafından yapılan, Drina Köprüsü'nün korunması için çalışmalar devam ediyor.
MOSTAR KÖPRÜSÜ AYAĞA KALKTI: İç savaşta yerle bir olan Bosna Hersek'teki tarihi Mostar köprüsü de yeniden ayağa kaldırıldı. Ülkedeki Mustafa Paşa Camii de restore edildi.
MYANMAR ŞEHİTLİĞİ: Myanmar'da bulunan Türk şehitliği gün yüzüne çıkarıldı.
Kazakistan'da bulunan Hoca Ahmed Yesevi türbesi, Lübnan'da bulunan Mevlevihane, Kosova'daki Prizren Sinan Paşa Camii ile Priştine Fatih Camii yeniden kazandırılan eserlerden bazıları.
DAMLA PEKER
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.