Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Türkiye'nin bir çok fırsatı var!

7 Şubat 2015 Cumartesi::

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, Türkiye gibi ülkelerin halen daha ulaşabilecekleri bir çok fırsat olduğunu söyledi

Yazı Boyutu : A A A A

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Dünya Bankası işbirliği ile düzenlenen "Küresel Ekonomik beklentiler 2015: Mali Hareket Alanı Oluşturmak ve Kullanmak" başlıklı konferansın açılışında konuşan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, 2015 yılında Türkiye için enflasyonun yüzde 6,2, büyümenin ise yüzde 3,5 olmasını beklediklerini kaydetti.

Raiser, küresel ekonominin ağır aksak ilerlediğini, hali hazırdaki büyüme oranlarının geçmişin daha da altında olduğunu, küresel büyümenin yüzde 3'e yaklaşacağını düşündüklerini söyledi.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE FIRSATLAR VAR
Şu anda tüm gelişmekte olan ülkeler için durumun kriz öncesinde olduğundan çok daha zorlu olduğunu, bunun düşük petrol fiyatları ve kolay finansmana rağmen olduğunu anlatan Raiser, bugün dünyada Türkiye gibi ülkelerin halen daha ulaşabilecekleri bir çok fırsat olduğunu söyledi.

Dünyada ülkeler arasında tam olarak eşit olmayan bir toparlanma sürecinden bahsedildiğini anlatan Raiser, petrolün varil fiyatlarındaki 30 dolarlık düşüşten bahsedildiğini, bunun da cari işlemler dengesini yüzde 1,1 puan iyileştireceği anlamına geldiğini dile getirdi.

Bu tespiti yaptıktan sonra petrolde yüzde 50 düşüş yaşandığını ve şu anda cari açığın GSYH'ya oranının Türkiye için 2015 yılı sonu itibariyle yüzde 4,1'e kadar düşebileceğini öngördüklerini aktaran Raiser, enflasyonun yüzde 6,2, büyümenin yüzde 3,5 olacağını düşündüklerini ifade etti.

TÜRKİYE HALA DIŞ FİNANSMANA BAĞLI

Mali koşulların Türkiye üzerinde oluşturacağı etkinin tam net olmadığını aktaran Raiser, Türkiye'nin halen dış finansmana bağlı olduğunu belirtti. 1995-2011 yılları arasında ihracatın yıllık yüzde 6,8 oranında büyüdüğünü bildiren Raiser, 2012'de ise ihracatın büyümesinin yavaşladığını, yaklaşık yüzde 3-4 arasında olduğunu, bunun da orta dönemde büyüme beklentileri üzerinde bir takım sonuçlar doğuracağının altını çizdi.

Raiser, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, gaz rezervlerinin geliştirilmesi ve daha rekabetçi bir enerji sektörünün geliştirilmesi başlıklarının da halen Türkiye'nin önünde ele alması gereken konular olduğunu kaydetti.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.