Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Avrupa Merkez Bankası'ndan bomba karar!

22 Ocak 2015 Perşembe::

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, ayda 60 milyar euro tutarında devlet tahvili alımlarıyla piyasaya para sürmeye Mart ayında başlayacaklarını açıkladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Uzmanlar Avrupa tarafında gelen açıklamaların kısa vadede uluslararası ve iç piyasaya olumlu yansıyacağını belirtirken, Haziran ayında yapılacak genel seçimlerin siyasi riskler barındırdığına dikkat çekiyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'in açıklamalarının ardından euro/dolar paritesi 1.16'nın üzerinden hızlı bir düşüşle ile 1.1440 düzeyine kadar geriledi. Bu gelişmeye bağlı olarak, euro 2.74 liradan, sert bir düşüşle 2.6533 liraya kadar geriledi.

Sabah saatlerinde 1.3590 liraya kadar yükselen dolar AMB Başkanı Draghi'nin açıklamalarının ardından 2.3332 liraya kadar çekildi. Daha sonra yükselişe geçen dolar 2.3441'e kadar çıktı ve ardından 2.33 liranın altına çekildi.

Borsa İstanbul Endeksi güne 90 bin 671 puan seviyelerinde başladı. Gün içinde dalgalı bir seyir izleyen Borsa Endeksi ikinci seansta 89 bin 896 puana düştü. Buradan gelen alımlarla tekrar 90 bin puanın üzerine çıkan Endeks kapanışa doğru 90 bin puan sınırında hareket ediyordu.

Son günlerde yükseliş eğilimini sürdürerek 1,300 dolar seviyesini aşan altının onsu, dünkü keskin düşüşün ardından bu gün de bir saatlik sürede 20 dolardan fazla artarak 1,303 doları aştı.

Avrupa Merkez Bankası'nın ayda 60 milyar euroluk varlık alımını başlatacağına ilişkin açıklamasıyla tırmanışa geçen altın fiyatları, 1,280.30 dolardan kesintisiz bir şekilde tırmanarak 1,303.39 dolara fırladı.

Küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak gram altın 98.96 liraya, çeyrek altın da 170.30 liraya yükseldi.


"FED VE SİYASİ RİSKLER SEÇİM SONRASINDA BİLİNMEZLER OLACAĞINA İŞARET EDİYOR"

DHA'nın sorularını yanıtlayan Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay, piyasaya çıkacak olan likiditenin işe yarayıp yaramayacağının tartışmaya açık olduğunu ifade ederek, "Amerikan Merkez Bankası'dan (FED) faiz artışı bekliyoruz ve 60 milyarlık 24 ayı kapsayan yani 1.3 milyar euroluk bir likidite var. Parite üzerinde net bir etkisi olacak. FED yönünden parite bozulmalarını düzeltmek için çeşitli açıklamalar yapıldığını göreceğiz" dedi.

AMB tarafından gelen açıklamaların Türkiye piyasaları içinde kısa vadeli son derece olumlu olduğunu ifade eden Atabay, şöyle devam etti:

"Petrolün düşük olduğu küresel likiditenin fazla olduğu ortamda olumlu. Türkiye için cari açığın daraldığı bir kaç ay var önümüzde. Merkez Bankası bir indirime daha gidecektir. Nisan-Mayıs ayına kadar piyasalarda işler olumlu gidecektir. Ancak ortada seçim olması siyasi riskler barındırıyorlar. Yılın ilk yarısından sonra FED'den biraz daha bağımsız politik riskleri konuşuyor olabiliriz. İlk yarı Türkiye için ne kadar iyi geçerse ikinci yarı daha zor geçecek olabilir. FED ve siyasi riskler seçim sonrasında bilinmezler olacağına işaret ediyor."

DRAGHİ'NİN AÇIKLAMALARI

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, ayda 60 milyar euro tutarında devlet tahvili alımlarıyla piyasaya para sürmeye Mart ayında başlayacaklarını açıkladı.

Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın faizlerde değişiklik yapmadığına ilişkin kararın açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, varlık alım programını genişletmeye karar verdiklerini belirterek, ayda 60 milyar euro varlık alımı yapmayı hedeflediklerini belirtti.

"Tahvil alımları enflasyonun sürdürülebilir bir ayarlama seyrine girdiği görülene kadar sürecek" diyen Draghi, hedef tarih olarak da 2016 Eylül ayını belirtti.

Enflasyon dinamiklerinin beklenenden zayıf düzeyde olduğunu da belirten Draghi, alınan önlemlerin enflasyon beklentilerini destekleyeceğini ve Euro bölgesi üzerindeki risklerin yönünü aşağıya çevirdiğini de ifade etti ve "Önümüzdeki aylarda enflasyonun çok düşük veya negatif olması bekleniyor" dedi.

Avrupa Merkez Bankası olarak aldıkları kararların ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından risklerin azalması gerektiğini de belirten Draghi, tüm üye ülkeleri, daha büyüme yanlısı mali politikalar için mevcut imkanlarını kullanmaya çağırdı.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.