Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Yönetim Nedir?

11 Aralık 2013 Çarşamba::

Yönetim yıllardan beri insanoğlunun üzerinde kafa yorduğu bir kavram. Yeni mezun olan bir öğrenciye iş görüşmesinde kariyer hedefini sorduğumuzda ilk cevabı: “Yönetici olmak” oluyor. Neyi veya kimi yönettiği veya ne bildiği hiç önemli değil. İlk aşamada ve en hızlı bir şekilde yönetici olmak istiyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Yönetim yıllardan beri insanoğlunun üzerinde kafa yorduğu bir kavram. Yeni mezun olan bir öğrenciye iş görüşmesinde kariyer hedefini sorduğumuzda ilk cevabı: “Yönetici olmak” oluyor. Neyi veya kimi yönettiği veya ne bildiği hiç önemli değil. İlk aşamada ve en hızlı bir şekilde yönetici olmak istiyor.
Peki, yüzyıllardır insanları peşinden koşturan “Yönetim” nedir? En genel anlamda; amaçların etkili ve verimli bir biçimde gerçekleştirilmesi maksadıyla bir insan grubunda işbirliği ve koordinasyon sağlamaya yönelik faaliyetlerin tümünü ifade eder.
Çok karışık bir tanım değil mi? Yönetimi aşama aşama anlatmak gerekirse;
Yönetimden söz edilebilmesi için ortada bir amaç olmalı,
Amaçları gerçekleştirecek insanlar olmalı,
Ve bu insanlar; amaçları gerçekleştirmek için etkili, verimli, koordineli ve işbirliği ile çalışmaya yönlendiriliyorsa
yönetimden söz edilebilir. Bu tanımdan hareketle yönetimin özelliklerine incelersek;
Yönetimin olması için gereken ilk kriter yönetilecek insanların olmasıdır. Yönetilecek kişiler yoksa bir yönetim sürecinden bahsedilemez. Yani; “Yönetim Bir Grup Faaliyetidir.”

Kişilerin kendi amaçlarına ulaşmak için veya ihtiyaçlarını tatmin etmek için yaptığı faaliyetler sadece kişinin bireysel ve ekonomik amaçlarıdır, yönetsel özellikleri yoktur. Örneğin; ıssız bir adaya düştüğünüzde amacınız hayatta kalmak için savaşmak, yiyecek bulmak, barınmak ve kurtulmak olur. Yanınızda sizinle aynı kaderi paylaşan bir kişi daha varsa ve onunla birlikte bu savaşı verirken yani aynı amaca yönelik yaptığınız tüm faaliyetlerle yönetim süreci ortaya çıkmış olur.

Yönetim varsa insanların varlığı söz konusudur. İnsan olmadan yönetim faaliyetlerinden söz edilemez. Yöneten de yönetilen de insandır. Örneğin; köyde bir çobanın koyunlarını yönetmesi, onları yönlendirmesi yönetim değildir. Çobanın koyunları yönetmesi "gütme“ dir. Veya bir otobüs şoförünün otobüsü kullanması, gidilecek yöne doğru içindeki tüm insanlarla birlikte yönlendirmesi yönetim değildir, sadece "sürme" söz konusudur. Ulaşılmak istenen noktaya doğru şoför sadece aracı sürüyordur. Yani; “Yönetimin beşerî özelliği vardır.”

Modernleşmenin bir koşulu ve özelliği olarak söz edilen rasyonellik, geleneksel olarak, insan eylemlerinin verimliliğine, yararlılık kriterine bağlanmaktadır. Bu anlamda rasyonellik, formel mantık ve hesap yoludur. Örneğin; piyango bileti almak veya bankada tasarruf hesabı açmak gibi iki davranıştan rasyonel olan ikincisidir. Modernliğin genel kabul gören rasyonellik anlayışına göre bir amaca varmak için gerekli olmayan çabalardan kaçınıp sadece gerekli olanları yapmak rasyonel sayılır. Bu bakış açısına göre; “Yönetim Rasyonel Bir Faaliyettir.” Yani, belirli bir amaca mümkün olduğunca az emek ve masrafla ulaşma veya elimizdeki araç ve imkânlarla mümkün olduğunca fazla çıktı elde etmek demektir.

Hayatta herşey sınırsız ve imkanlar sonsuz olsaydı eğer yönetimin rasyonel özelliğinden de söz edilemezdi. Ne yönetime de ne de yöneticilere ihtiyaç olacaktı tabi bu durumda rasyonellik özelliğine de gerek olmayacaktı. Oysa ki insan ömrü ve imkanları sınırlı ama istekler sınırsız olduğu için yapılan her faaliyette rasyonel davranmayı gerektirir.

Yönetimin ilk özelliği bir grup faaliyeti olmasıdır demiştik yani yönetimden söz edilebilmesi için sadece bir insan değil, birden fazla insan olması gerekir. Tabi ki bu kişilerin aynı amaca yönelik işbirliği içinde uyumlu bir biçimde çalışması ancak onları başarıya ulaştıracaktır. Başarılı şekilde amaca ulaşmak için de grup içinde iyi bir koordinasyon sistemi kurulmasıyla sağlanır. Yani, “Yönetim Bir Koordinasyon Faaliyetidir.” Bireylerin karakterleri, fikirleri, istekleri, çıkarları ve bireysel amaçları birbirinden farklı olduğu için aralarında koordinasyon temin edilmesi zordur. Yönetimde faaliyet gösteren bireyler temel amaçlarına erişmek için sorumlu olmalıdırlar, ancak, bu biçimde koordinasyon temin edilebilir. Eğer böyle bir istek yoksa yönetim, yetkisini kullanarak koordinasyon sağlayabilir.

Ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişilerin hepsi aynı yetkiye sahip olursa, herkes kendi çıkarları doğrultusunda emir verecektir. Grup içinde çatışmalar çıkacak ve herkes kendi isteğinin yapılmasını talep edecektir. Herkesin emir verdiği bir ortamda, emrin yerine getirilmesi söz konusu olamaz. İşletmede çalışan kişilerin hepsinin aynı yetkiye sahip olması durumunda işlerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması mümkün değildir. Bir grupta ve işyerinde uyum ve düzenin sağlanması için yetki kullanılması zorunludur. Yani, “Yönetim Bir Yetki Faaliyetidir.”

Yetki, kanun ve yönetmeliklerden kaynaklanıyorsa buna “Biçimsel yetki”, bunun dışında bir kaynağa sahipse de “Biçimsel olmayan yetki” denir.

Birden fazla bireyin bir araya gelerek bir grup oluşturacak şekilde çabalarını birleştirmeleri, diğer bir ifadeyle işbirliği yapmaları gereği onların yönetilmesini gerektirir. Eğer insan, kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilecek durumda olsaydı, başkalarının yardımına gerek duymaz, sonuç olarak da toplumsal yaşam ve toplumdaki kurumlar ve işletmeler yer alamazdı. İşbirliği sonucunda; hem insan çabalarının birbirine eklenerek tek başına başarılamayacak işlerin yapılması fırsatını verir, hem de işbölümü ve uzmanlaşmayı temin ederek belli hedeflere en az emek ve masrafla erişmeyi mümkün kılar. Yani, “Yönetim Bir İşbirliği ve Uzmanlaşma Faaliyetidir.” Grup içinde işbirliği ve uzmanlaşma olmadığında amaçlanan hedefe ulaşmak mümkün olmaz.
*
Gülbeniz Akduman
Zeki Yüksekbilgili





style="display:inline-block;width:300px;height:250px"
data-ad-client="ca-pub-5218931374858296"
data-ad-slot="7650361967">


Kaynak: , Link : #

Anahtar Kelimeler: yönetim, yönetim nedir, iş yönetimi, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.