Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Ziraat Bankası Faizsiz Bankacılığa Geçecek

26 Mart 2013 Salı::

Halk Bankası’nın ardından Ziraat de katılım bankacılığı yapmak için BDDK’nın kapısını çalacak. İştirak olarak kurulacak yeni bankaların sermayesi kamu bankalarının kasasından değil, Hazine’nin ‘helal fonlarından’ temin edecek.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye’de faaliyet gösteren 4 katılım bankasına, kamudan 2 yeni rakip geliyor. Bu konuda ilk açıklama Halk Bank’tan gelirken, ikinci bankanın Ziraat Bankası olduğu öğrenildi.

Vatan gazetesinden Ufuk Şanlı’nın haberine göre; kamu bankaları normal bankacılığın yanı sıra kuracakları yeni bankalarla aynı zamanda İslami bankacılık da yapacak. Bunun için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) katılım bankacılığı lisansı alınacak. Hemen ardından İslami prensiplere uygun yeni tüzel kişilik yani yeni bir banka kurulacak. Bankalar dini duyarlılıklardan ötürü faizden uzak duran yatırımcıların kafasını karıştırmamak için yeni bankaya kendileri sermaye koymayacak. Yeni kurulacak katılım bankalarına ilk sermayeyi Hazine Müsteşarlığı koyacak. Hazine Müsteşarlığı’nın faizsiz ürünlerden oluşan gelirleri yeni bankaya sermaye olarak aktarılacak.

600 BANKACIYA İŞ ÇIKACAK
Yeni kurulacak bankaların bir genel müdürlüğü olacak. Genel müdürlükte 150 ila 200 civarında personel görev yapacak. Kamunun kuracağı katılım bankaları çok şubeli olmayacak. Ortalama 15 ila 20 civarında katılım bankası şubesi olacak. Ziraat ve Halkbank’ın yeni yapılanması yaklaşık 600 bankacıya da iş olanağı sağlayacak.

Adının açıklanmasını istemeyen bir banka yetkilisi, “Yazılımcılar ikinci bir ara yüz yapacak. Normal Ziraat ve Halkbankası şubelerinden de katılım hesaplarına para yatırılıp, para çekilebilecek. Dolayısıyla kamu bankalarının sahip olduğu o büyük şube ağından herkes istifade etmiş olacak” bilgisini verdi.

KATILIM BANKALARI 100 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK
Türkiye’deki mevcut 4 katılım bankasının (Bank Asya, Albaraka Türk, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans) bilanço büyüklüğü 70.3 milyar lira. Türk bankacılık sektörünün 2012 sonu itibarıyla toplam aktif büyüklüğü ise 1.2 trilyon TL. Bu verilere göre katılım bankalarının sektör payı yüzde 5.8 seviyesinde.

Ernst & Young’ın analizlerine göre, 2023 yılında Türkiye islami bankacılık 31 milyar dolardan 3 kat artışla 100 milyar dolara çıkacak. Ancak Türkiye henüz İslami referanslara uygun ürünlerin tümünü kullanamadığı için faizsiz bankacılıktan beklenen payı alamıyor.

Ernst & Young Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Selim Elhadef, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu yıl için Türkiye’de 20 milyar dolarlık altyapı yatırımı planlanıyor, bunun yüzde 20-25′inin sukuk gibi islami finansal enstrümanlarla finanse edilmesi halinde ise 4-5 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleşebilir. 2023 vizyonuna baktığınızda islami bankacılığın toplam bankacılık sektöründeki payının yüzde 15′lere gelmesi hedefleniyor. Türkiye’de sukuk talebi arzın çok üstünde, Sukuk ürünlerine büyük bir talep var ama yeterli arz yok. Yeni ürünler sunulursa pazarın çok daha fazla büyümesi mümkün.”

EN BÜYÜĞÜ İNGİLİZ HSBC
HSBC, Citibank, Deutsche Bank , UBS, klasik bankacılığın yanı sıra İslami bankacılık alanında da faaliyet gösteriyor. HSBC’nin İslami bankacılık birimi Amanah dünyanın en büyük katılım bankası kabul ediliyor.

Kaynak: Sabah , Link : www.sabah.com.tr

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.