Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Servetimiz bakın kimlerin elinde!

20 Mart 2013 Çarşamba::

Polis, Karun Hazineleri'ne ait Kanatlı Denizatı Broşu'nun Almanya'dan getirilmesinden sonra yurtdışına kaçırılan bin 754 eserin peşine düştü.

Yazı Boyutu : A A A A

Bu eserlerden paha biçilemez olduğu belirtilen 98'inin 25 ülkede olduğu tespit edildi. İade talebine sadece Bulgaristan'dan yanıt geldi

Türk polisi, ülkeden kaçırılan 98 eserin iade edilmesi amacıyla 25 ülkede tarihi eser avı başlattı. Dışişleri, Adalet, Kültür ve Turizm bakanlıkları ise ilgili ülkelerden çoğu galeri sahipleri ve koleksiyoncularda bulunan 98 tarihi eserin iade edilmesini istedi. Bulgaristan dışında hiçbir ülkeden talebe olumlu yanıt gelmedi. Türkiye, verilmeyen bazı eserlerle ilgili yurtdışında dava açtı.

INTERPOL DEVREDE

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ve İnterpol Dairesi bünyesindeki Tarihi Eser Büroları, 196 ülkede aranan bin 754 eserden 98'inin ABD, AB ve Doğu blokundaki 25 ayrı ülkede bulunduğunu tespit etti. Kanatlı Denizatı Broşu'nun ardından 98 eserin yurda getirilmesi için İnterpol Genel Sekreterliği devreye sokuldu.

PAHA BİÇİLEMİYOR

Kültürel mirasımız açısından büyük önem taşıyan 98 eser arasında; 2000 yılında Konya'dan çalınan Seyit Mahmut Hayrani Türbesi'ne ait sanduka, Bodrum'dan çalınan mezar anıtı, Cizre camiinden çalınan tarihi kapı tokmağı, Bergama Zeus Sunağı, Herakles lahdi, altın taç, sikkeler, heykeller ile arkeolojik eserler bulunuyor. Büyük bölümü Osmanlı, Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait eserlere uluslararası müzayedelerde paha biçilemiyor.

19 ESER KOMŞUDA

EGM, Bulgaristan İnterpolü'nden 186 eser ile 4 şüpheliye ait bilgilere ulaştı. Eserlere ilişkin bilgi, belge ve fotoğraflar Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, şüphelilere ait bilgiler ise Adalet Bakanlığı'na aktarıldı. İlk etapta Bulgaristan'a kaçırılan mermer kadın heykelinin aralarında olduğu 19 eserin iadesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışma başlattı.

ABD tarihi sandukayı vermiyor

1300'lü yıllara Seyit Mahmut Hayrani Türbesi'ne ait ait tarihi sanduka Amerika'da bir galeride bulunuyor. Emniyet, ABD Interpolü ile temasa geçerek tarihi sandukanın Türkiye'ye iade edilmesini talep etti. Fakat iade talebine olumsuz yanıt verildi. süreci olumlu sonuçlanmadı.

Zeus Sunağı Almanya'da

7 yıl sonra Türkiye'ye getirilen Kanatlı Denizatı Broşu'ndan sonra Bergama'dan çalınan Zeus Sunağı'nın da Almanya'da olduğu belirlendi. Berlin'de bulunan Pergamon Müzesinde sergilenen sunağı her yıl binlerce insan ziyaret ediyor.

Altın tacı 5 milyon TL'ye satacaklardı

İskoçya'nın Edinburgh Gümrüğü'nde 2010'da yapılan denetimde Helenistik döneme ait altın taç yakalandı. M.Ö. 350 yılına ait eserin 2,5 milyon sterline (yaklaşık 5 milyon TL) satılmaya çalışıldığı tespit edildi.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.