Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Rumlar'dan AB'ye rest

19 Mart 2013 Salı::

Kıbrıs Rum Kesimi'nde parlamento, AB'nin mevduatlardan vergi alınmasını öngören paketini reddetti.

Yazı Boyutu : A A A A

Rumlar, mevduatlara ek vergi getiren kurtarma paketini reddetti.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde parlamento, mevduat sahiplerine vergi öngören AB ve IMF reçetesini oyladı.

56 sandalyeli parlamentodan 19 çekimser, 36 hayır oyu çıktı. Meclisteki oylama daha önce iki kez ertelenmişti.

İflastan kurtulmak için 17 milyar Euro talep eden Rum yönetimine 10 milyar Euro’luk bir destek verme kararı alan Euro Bölgesi Maliye Bakanları, açığın kapatılması için mevduat vergilerinin artırılmasını istemişti.

Buna göre 100 bin Euro altındaki hesaplardan yüzde 6.75, bu limitin üzerindeki hesaplardan ise 9.9 oranında vergi alınması öngörülüyordu.

PUTİN UYARMIŞTI
Rum Maliye Bakanı Mihailis Saris ise karar öncesi Moskova’ya hareket etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 milyar Euro'luk krediye karşılık mevduatlardan vergi alınmasını “tehlikeli ve adil değil” diye değerlendirmişti. Rusya’yla çok yakın ilişkileri bulunan Rumlar bu çerçevede Rusya’dan yardım istiyor.

RUSLAR 2 MİLYAR EURO KAYBEDECEK
Rum kesimindeki toplam 70 milyar Euro'luk mevduatın 20 milyarı Rus işadamlarına ait. Dolayısıyla yasanın geçmesi durumdan Ruslar'ın yaklaşık 2 milyar Euro kaybedebileceği belirtiliyordu.

MERKEL'E TEPKİ
Rumlar, IMF ve Avrupa Birliği’nin dayattığı yardım paketinden Almanya Başbakanı Angela Merkel’i sorumlu tutuyor. Rus sermayesini kara para olarak niteleyen Merkel’in aslında tedirginlik oluşturarak sermayeyi Kıbrıs’tan uzaklaştırmaya, Almanya’nın etkisi altındaki Hırvatistan’a yönlendirmeye çalıştığı iddia ediliyor.

AB’ye girmeye hazırlanan Hırvatistan’da, çok sayıda Alman bankası faaliyet gösteriyor. Hırvatistan henüz AB üyesi olmadığı için off shore banka ve şirketler aracılığıyla dünyanın her yerinden sermaye kabul edebiliyor.

BANKALAR KAPALI
Rum kesiminde bankalar Perşembe gününe kadar kapalı kalacak çünkü halkın mevduatları çekmek için bankalara hücum edeceği biliniyor. Likidite sıkıntısındaki bankaların böyle bir panikle batabileceği, bu noktada devlet güvencesindeki mevduatlar için Rum hükümetinin krizin faturasına ek olarak 30 milyar Euro'luk nakte ihtiyacı olacağı belirtiliyor.

Kaynak: Ntvmsnbc , Link : www.ntvmsnbc.com/id/25429833

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.