Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Pazarlama - Satış
Print Al

Müşteriyi elde tutmanın yolları

14 Mart 2013 Perşembe::

Müşterileri ömür boyu elde tutmanın 50 yolu...

Yazı Boyutu : A A A A

1. Hizmete Yönelik Bir Şirket Kültürü Oluşturun
Çalışanlar müşteriye hizmet etmeye eğimli olmalıdır. Tüm çalışanlar, müşteri için çalıştıklarının ve işlerinin koşulsuz müşteri mutluluğunu sağlamak olduğunun bilincinde olmalıdır. Bunun dışında hiçbir şeyin önemi yoktur.

2. Bir Hizmet Vizyonuna Sahip Olun
Bir organizasyonun hizmet sektöründeki başarısı için vizyona sahip olmak hayati önem taşır. Vizyon, iş yapma felsefesinin çok daha ötesinde şirketin kültürel ahlakını temsil etmelidir. Herkes, şirketin mükemmel müşteri hizmeti vermesi ve müşterilerini ömür boyu elde tutması için bu vizyona inanmalı ve bu vizyonla yaşamalıdır. Vizyonu yönetim yaratsa da onu gerçekleştirecek olan çalışanlardır.


3. Genel Destek
Gerçek başarı örgütün genel desteği ile kazanılır. Müşteri hizmetleri programını başlatan üst yönetimse de programı uygulayacak olanlar alt kadrolarda çalışanlardır. Eğer bu insanlar girişimi desteklemezlerse, program çalıştırılamaz. Programın tüm şirketçe toplu olarak desteklenmesi gereklidir.

4. Yazılı Politikalar
Hem müşterilerinizin hem de çalışanlarınızın faydalanması için, hizmet politikanızı yazıya dökün. Bu yolla, hatalar ve yanlış anlaşılmalardan kurtulmuş olursunuz. Bununla birlikte, gerekli olduğunda çalışanlarınızın işletme politikalarının dışına çıkarak bazı sıra dışı kararlar alacak yetkiye sahip olmaları gerektiğini de bilin. Unutmayın ki, politikalar ana hatlardır ve her zaman esnek olmalıdır.

5. Çalışanlara Yetki Verilmesi
Çalışanlarınıza, müşterileri memnun etmek ve elde tutmak için verdiğiniz sorumluluğa paralel olarak yetkilerde verin. Anında karar vermeleri için onlara izin verin ve bu kararları destekleyin. Unutmayın, onların işi müşterilerini tatmin ederek tekrar gelmelerini sağlamaktır. Çalışanlar, müşterilerinin olağan dışı her istekleri karşısında sizi ya da başka bir yöneticiyi aramak durumunda kalmamalıdırlar.

6. Çalışanların Eğitimi
Çalışanlarınızı eğitin, eğitin ve sonra tekrar tekrar eğitin. Onlara iş başında eğitim ve işlerini daha iyi yapmaları için kasetler, kitaplar, seminerler, örnek olay çalışmaları gibi aklınıza ne gelirse verin. Okuldan yeni mezun olmuş eleman bulabilirsiniz ancak, hiçbir yöntem onları müşteriye hizmet verebilmelerini sağlamak için iş başında öğrendiklerinden ve pratik uygulama programlarından edindiklerinden daha fazla yararlı olamaz.

7. Hizmet Programlarının Pazarlanması
Tüm pazarlama faaliyetleriniz müşteriye olağanüstü hizmet vermeye hazır olduğunuzu, müşteri memnuniyetini düşündüğünüzü ve müşteri kazanmak için ne gerekiyorsa yapabileceğinizi yansıtıyor olmalıdır. Bu mesaj halka ve ticari kuruluşlara gönderdiğiniz her şeyde yer almalıdır.

8. İyi İnsanları İşe Almak
İyi ve eğitilmiş elemanlarla işi yürütün. Çalışanlarınız doğuştan var olan becerileri sayesinde olağanüstü müşteri hizmeti verebilecek ve müşterileri elinizde tutmanızı sağlayacaktır.

9. Hizmete Bağlı Şeyler İçin Müşterilerin Para Ödemesine İzin Vermeyin
Mal iadesi için müşteriye verilen hizmette normal şartlarda müşteriden talep edilen masraflar, şehirlerarası telefon görüşmeleri, posta harcamaları gibi tüm harcamalara karşılık talep edilir bunları siz karşılayın. Bu hizmet bedelini siz ödemezseniz, rakibiniz ödeyecek ve büyük bir olasılıkla sizin müşteriniz artık onun müşterisi olacaktır.

10. Bağlılığı Ödüllendirin
Ödüllendirilen iş iyi yapılır. Hem müşterinizi hem de çalışanlarınızı bağlılıkları için ödüllendirirseniz, uzun süre sizinle birlikte olacaklardır. Ödüller, bu ödülü alanlar için değerli olmalıdır. Bu ödüllerin maddesel değeri çok yüksek olmamalıdır.

11. Beklentilerinizi Denetleyin
Ölçülen şey iyi yapılır. Personelinizin performansını ölçün, bunu yaparsanız performans düzeylerinde, kalitede ve üretkenlikte bir artış olacaktır. Bunun sonucu olarak kazancınızda da bir artış olacağını göreceksiniz.

12. Performans Standartları Belirleyin
Herkesin müşterilere olağanüstü hizmet etmesini sağlamak için tam olarak ne yapmaları gerektiğini bilmelerini sağlayın. Maddi bir hizmet vermesiniz bile, standartlarınızın olabildiğince amaca yönelik ve ölçülür olmasına dikkat edin. İnsanlar belirlenen performans düzeylerine eriştiklerinde, müşteriyi elde tutmak ve sadakatlerini sağlamak zaten doğal bir sonuç olacaktır.

13. İşleri Değiştirin
Çalışanlarınızın çalıştıkları departmanları değiştirin. Şirketteki diğer çalışanların yaptığı işi tanıma ve takdir etme olanağı verin bu sayede hiçbir çalışan müşteri ile ilgili problem çıktığında bir başka çalışanı suçlamayacaktır. Aslında, çalışanlar başka alanlarda da deneyim sahibi olacakları için daha çok problemi çözebilecek ve daha kısa sürede müşteriyi memnun etmeyi başaracaklardır.

14. Çapraz Eğitim Verin
Çalışanlarınıza şirketinizdeki farklı departmanlardaki işleri de öğretin. Bu durumda çalışanlarınız müşterilere de, birbirlerine de daha fazla yardımcı olabilecekler ve ‘yeri doldurulmayan’ personel işe gelmediğinde işler aksamayacaktır.

15. Kolayca Ulaşılabilen Hizmet Sistemleri
Müşteri hizmet sistemlerinizi kolay ulaşılabilir sistemler haline getirin. Telefon ettiklerinde hemen onlara yardımcı olabilecek birisine bağlanmalarını; işyerinize geldiklerinde onlarla ilgilenebilecek birisi ile iletişim kurmalarını sağlayın. Müşterilerinizin size ulaşmalarını zorlaştırmayın. Bu zorluklar nedeniyle bir daha sizinle iş yapmak istemeyebilirler.

16. Kolaylıklar Sağlayan Hizmet Sistemleri
Müşteri hizmetleri sisteminiz kolaylıklar sağlayan bir sistem olsun. Müşteri iş yapma nedeninizdir, iş yapmanız için bir araç değil. Müşterinizin problemlerini size iletebileceklerini, şikâyetlerini dile getirebileceklerini, bu şikâyetlerine olabildiğince çabuk çözüm getireceğinize ve şirketinizle her iletişim kurduklarında olağanüstü bir davranış göreceklerini hissetmelerini ve bilmelerini sağlayın.

17. Hizmet Politikalarınıza Esneklik Getirin
Politikalarınızı esnek tutun, çünkü her müşteri ve durum birbirinden farklıdır. Çalışanlarınız yazılı veya sözlü herhangi bir politikada müşteriyi memnun kılmak için gerektiğinde değişiklik yapabileceklerini bilmelidirler. Bu durumda siz de çalışanlarınızın kararlarını ve yaptıklarını desteklemek zorundasınız.

18. Müşteriyi Eğitin
Müşterinin sizin bildiğiniz her şeyi bildiğini sanmayın. Müşteri ile kurduğunuz her iletişim sürecinin işinizle ilgili konularda müşterinizi eğitmeniz için bir fırsat olarak değerlendirin. Hatta onları büyük çaplı iadelerle ilgili olarak eğitmekle kalmayın, öğretin. Bunu takdirle karşılatacaklar ve sizinle iş yapmaya devam edeceklerdir.

19. Şikâyetleri Uygun Şekilde Alın
Müşterinin bir şeye kızmış olabileceğini anlayışla karşılayın. Dikkatle onu dinleyin, şikâyetini çözümlemek için o an elinizden gelen her şeyi yaptığınıza onu inandırın ve şikâyetine çözüm bulun. Sonra size, olan takdirlerini dile getirdiklerinde, o anı onların size plan bağlılığını arttırmak için bir fırsat olarak iyi değerlendirin. Probleme dikkatinizi çektikleri için teşekkür edin, problem için tekrar özür dileyin ve bir başka şey satmaya çalışın.

20. Şikâyetleri Satışa Dönüştürün
Müşteri en çok, onun bir şikâyetini giderdikten sonra sizinle iş yapmaya devam etmeye hazır olur. Bu fırsatı bir satışa dönüştürebilmek hem iş ahlakı hem de uygulama açısından çok elverişlidir. Müşterileriniz onlara gösterdiğiniz ilgiyi takdirle karşılayacaklardır. Sizden o anda bir şeyler satın alacaklar ve gidip arkadaşlarına problemin nasıl hemen en iyi şekilde çözdüğünüzü anlatacaklardır. İnanılır, güvenilir ve dürüst olduğunuz herkesçe bilinecektir.

21. Çalışanlarınızı İlk Seferinde İşi Doğru Yapacak Şekilde Eğitin
Tamirat, baştan yapma ve ücretsiz gerçekleştirilen tüm ek hizmetler maliyeti yükseltir. İşi ilk seferinde doğru yapmakla karalılık, müşteri memnuniyeti ve müşteriyi uzun sürede elde tutma amacı sağlanmış olur. Eğer bir şeyi tekrardan yapmanız gerekiyor ise, ikinci kez bunu daha da mükemmel yapın.

22. Her Müşterinin Değeri Ömür Boyu Sürer
Bir müşteri sizden alış veriş yaptığında, bu ilişki ile bir kerelik para kazanmış olursunuz. Bu müşterinin işinize getireceği katkıyı ve gücü düşünün. Bu müşteri bir ömür boyunca size ne kadar para kazandırabilir? Bu kazanç o müşterinin ömrü boyunca size bulunacağı maddesel katkıyı ve sizinle iş yaptığı süre içinde her sefer sizden alması gereken hizmetin çeşidini ve düzeyini gösterir.

23. Müşteriden Geri Besleme Almak İçin Ne Gerekiyorsa Yapın
Ödeme yapılan kasanın yanında anketler veya görüşlerini bildirmeleri için kartlar bırakmak yetmez. Olabildiğince her müşteriden, yalvarmanız gerekse bile, işiniz ile ilgili olumlu olumsuz görüşleri almak zorundasınız. Eğer müşteriler kendilerinden görüş alındığını ve bu görüşlerin uygulandığını görürlerse, sadece sizinle iş yapmakla devam etmekle kalmayacak aynı zamanda arkadaşlarına size gelmelerini tavsiye edeceklerdir. Onların görüşlerini ve uyarılarını almak için ne gerekiyorsa yapın ve bu görüşler doğrultusunda işinizi sürdürün.

24. Müşterilerin Değer Yargılarını, İnançlarını ve Standartlarını Belirleyin
Hizmet programlarınız müşterilerinizin değer yargılarına, inançlarına ve standartlarına göre düzenlenmelidir. Eğer müşterilerin değerleri sizin değerlerinizle çatışıyor ise, nerelerde farklılıklar olduğunu neler yapılabileceğini saptamak için, müşterilerinizi görüşmek üzere iş yerinize davet edin. Sonra da müşteriyi memnun etmek ve size bağlı kalmalarını sağlamak için kendi durumunuzu değiştirip değiştirmeyeceğinize karar verin. Bununla birlikte, bir müşteriyi tatmin etmek için asla kendi ahlaki değerlerinizden ödün vererek uzlaşmaya çalışmayın.

25. Çalışanların Fikirlerini Alın ve Kullanın
Müşterilerinizle her gün ilişki içinde olan çalışanlarınız, müşterilerinizin ihtiyaçları, talepleri ve beklentileri ile ilgili olarak, sizin ya da diğer herhangi bir yöneticinin bilmeyi ümit ettiği şeylerden çok daha fazlasını bilirler. Çalışanlarınızdan da geri besleme alın, onların önerilerini dikkatle dinleyin ve mümkünse bu uyarıların uygulayabildiğiniz kadarını uygulayın. Araştırmalar en iyi hizmet şirketlerinin, çalışanlarının fikirlerinden oldukça fazla yararlanmakla kalmayıp, bu fikirlerin çoğunu da uygulamakta olduklarını göstermektedir. Bu çalışanların o iş yerinde istediklerini ve kendilerine önem verildiğini hissetmelerini sağlar ve onlara şirket dışındaki müşterilerinize önem verdiğiniz kadar şirket içindeki müşterilerinize yani çalışanlarınıza da önem verdiğinizi gösterir.


26. Adil ve Tutarlı Olun
Müşteriler her zaman onlar için yaptığınız şeyleri beğenmeyebilir, kabul etmeyebilirler. Eğer siz her müşterinize eşit ve tutarlı bir şekilde davranırsanız, size saygı duyacaklardır. Tutarlılık itibarınızı ve güvenilirliğinizi arttıracaktır ki, bunlar müşterilerinizi elde tutmak ve size bağlı kalmalarını sağlamak için çok önemlidir.

27. Yapabileceklerinizin Altında Sözler Verin, Fazlasını Yapın
Müşterilerinizin beklentileri, iş yerinin beklentinin üstünde sözler vermeleri ancak altında hizmet etmeleri nedeniyle gerçekçi olmayan bir şekilde artar. Genellikle iş yerleri bu beklentileri karşılayamaz, müşteride hayal kırıklığına uğrar. Ama eğer müşterinize vereceğiniz hizmetin kalitesi ve düzeyi ile ilgili gerçekçi beklentiler içine girmesini sağlayabilir ve bunun üstünde hizmet verirseniz, müşterinizi daha çok tatmin etmiş olursunuz. Yine de unutmayın, müşterilerinizi aşağılayacak kadar beklentilerinin altında sözler vermeyin. Sizin ne yapmak istediğinizi anında anlayacaklar ve iş yapmaktan vazgeçeceklerdir.

28. Rakiplerinizle, Müşterilerinize İş Dışında Sağladığınız Faydalar Açısından Yarışın, Ürünler veya Fiyatları Açısından Değil Müşteriler her zaman başka bir ürünü bir şekilde, bir yerden başka bir fiyatla temin edebilirler. Müşterilerinize her zaman sizinle iş yapmalarının sağlayacağı avantajları hatırlatmalısınız. Aynı özellikler her üründe olabilir ama sağlanan faydalar iş yapma tarzınıza özgü farklılıklar sergiler.

29. Yüksek İlgi, Yüksek Teknolojiden Daha Önemlidir
İleri teknoloji insanları ‘vay canına’ diyecek kadar heyecanlandırabilir ancak bu insanların başka insanlara önem vermesini sağlamaz. İş yerinizin hayatta kalması için müşterilere ilgi göstermesi gerekilir. Müşterilerinize yakın olun. Onları iyi tanımaya çalışın. Müşterilerinize ne kadar yakın olursanız, onlarda o kadar uzun süre sizinle iş yaparlar. Her şey bir yana, onlara önem verdiğinizi gösterirseniz, aileden biri gibi olursunuz.

30. Müşterilere Ne İstediklerini Sorun
Müşterilerinize sürekli olarak sizden ne istediklerini, onlar için neler yapabileceğinizi ve bunu nasıl daha iyi yapabileceğinizi sorun. Yeni bir ürün veya hizmet, ya da daha uzun süreli hizmet veya kendilerini daha mutlu edecek ufak tefek şeyler talep ediyor olabilirler. Sormazsanız bunu asla öğrenemezsiniz. Sorduktan sonra da istedikleri şeyi onlara vermelisiniz. Sizin cömertliğinizi sadakatle ödüllendireceklerdir.

31. İşi Günlük Yürütün, Sorunları Ertelemeyin
İşletmenin departmanlarında çalışan her düzeydeki personel tek bir hedefe olağanüstü hizmet vermek için uğraşmalıdır. Müşterilerin taleplerini daha kolay karşılayabilsinler diye herkesin işini kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa yapın. Eğer gün içinde bir problem çıkarsa, gerekli düzenlemeleri yaparak sorunu hemen çözün.

32. Müşteri Kaybetmenin Maliyetini Bilin
Tüm çalışanlar, bir müşterinin şirket için ne kadar değerli olduğunu, bir tekinin bile kaybetme maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu ve bu kaybın işinize vereceği zararı bilmelidir. Ortalama süreden daha uzun bir süre bir müşteriyi elde tutmayı başaran çalışanlarınızı ödüllendirin.

33. Rakibinizi Tanıyın
Rakiplerinizin müşteri hizmeti nasıldır? Müşterilerini elde tutmak için neler yapmaktadırlar? Daha fazla fayda, daha iyi hizmet politikaları mı sunmaktadırlar, yoksa müşterilere daha mı kibar davranmaktadırlar? Bunları öğrenin ve eğer sizin yapamadığınız şeyleri yapıyorlar ise, siz de yapın. Eğer onların işine yarıyorsa, büyük bir olasılıkla sizin de işinize yarayacaktır.

34. Piyasa Araştırması Yapın
Müşterilerinizle ilgili yeterli bilgiye hiçbir zaman sahip olamazsınız. Araştırmalar, görüşmeler yapın, piyasanın öngördüğü tüm bilgileri edinmeye çalışın ve işinizi bu bilgilere adapte edin. Bilgi, eğer nasıl kullanacağınızı bilmezseniz, size hiçbir güç sağlamayacaktır.

35. Şirket İçi Denetiminizi Yapın
Şirketinizin müşteri hizmetleri memnuniyetini sürekli kılmak için sistemlerinizi sürekli değerlendirin. Çalışanlarınızla görüşün, onlardan anketler doldurmalarını isteyin. Müşterilerinize sizden bir şey satın alırken memnun olup olmadıklarını sorun ve bu bilgiyi verdiğiniz hizmeti iyileştirmek ve müşteriyi kazanma çabalarınızı geliştirmek için kullanın.

36. Müşterilerinizin Neye İhtiyacı Olduğunu, Ne İstediğini ve Ne Beklediğini Bilin
Müşterilerin gereksinimleri, istekleri ve beklentileri ile sizin sağladıklarınız birbiri ile uyuşmadığında iş yerinde problemler ortaya çıkar. Hizmetin verilmesi ile ilgili bu algılama farklılıkları müşterilerde hayal kırıklığı yaratır. Müşterilerinizin ihtiyaçlarını, isteklerini ve beklentilerini öğrenin ve bunları onlara sağlayın.

37. Müşterilerin Favorilerini Bulun, Yetiştirin ve Sergileyin
Her işyerinde müşterilerin favorisi olan bir, iki veya daha çok çalışan bulunur. Bu insanların kim olduğunu ortaya çıkarın, onları özenle yetiştirin, herkese tanıtın ve bu çalışanlarınızı başka insanların işlerini yaparken örnek alacakları kişiler olarak belirleyin. Onların davranışlarını ödüllendirin. Diğer çalışanlar da bu ödülleri kazanmak için kendi performanslarını onların performans düzeylerine çıkarmaya çalışacaklarıdır. Sonuçtaki kazancınız, motive edici, hizmete yönelik çalışan bir personel profili ve verilen hizmetten memnun ve sadık bir müşteri grubu olacaktır.

38. Başarıda Etkili İletişimin Hayati Önemi Vardır
İnsanlar arasındaki her problem iletişimsizliğin bir sonucudur. Çalışanlarınızın etkili iletişim becerileri geliştirmeleri gerekir. Önce dinlemeyi, sonra konuşmayı, başkaları tarafından anlaşılmaya çabalamadan önce başkalarını anlamayı, geri besleme alıp, vermeyi ve müşteriler ile uyum sağlamayı öğrenmeleri için eğitin.

39. İletişimde Başarılı Olmak İçin Uyum Anahtar Sözcüktür
İletişim ile ilgili teknik beceriler edinilebilirse de uyum sağlamadan iletişim kurmaya çalışmak olanaksızdır. Uyum sağlama becerilerini geliştirmek öğretilebilir. Çalışanlarınız bu teknikleri öğrenmelidir. Çalışanlar ve müşteriler uyum içinde olurlarsa, karşılıklı bir güven ortamı kurulur ve birlikte iş yapmak için karşılıklı bir istek söz konusu olur.

40. Gülümseyin
Bir müşteriye hizmet ederken gülümsemek çok önemlidir. Gülümsemenin karşılığı genellikle bir gülümsemedir. Gülümsemeler kaliteli müşteri hizmeti verilmesini garanti etmez. Gülümsemek çalışanların benimsemesi gereken bir davranıştır. Çünkü bu tutum hem çalışanların hem de müşterilerin kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.

41. Müşterilere Önemli Olduklarını Hissettirin
Müşterilerinize sizin için ne kadar önemli olduklarını hissettirirseniz, onlarda sizinle iş yapmaya o kadar önem vereceklerdir. Onları, adları ile çağırın, kendilerinden bahsetmelerini isteyin ve başarıları ile ilgili sorular sorun, ödülünüz ömür boyu size sadık kalacak bir müşteri olacaktır.

42. Müşterilerinizi Yüceltin
Tabii ki onların iznini almak kaydıyla, müşterileriniz pazarlama ve terfi amaçlarınız için kullanın. Bırakın kendi hikayelerini başka müşterilere ve müşteri adaylarına anlatsınlar. Üçüncü bir şahıs tarafından onaylanmak itibarınızı büyük ölçüde arttıracaktır ve müşterileriniz bu rolü oynamaktan çok hoşlanacaklardır.

43. Bir Müşteriler Konseyi Kurun
Müşteri konseyiniz, aynen yönetim kurulu üyeleri gibi, düzenli olarak toplanarak işiniz ve verdiğiniz hizmeti dikkatle incelemelidir. Konsey size faaliyetlerinizle ilgili öneriler verecektir.

44. Sürekli Ödüllendirme Programları Hazırlayın
Müşterilerinizi sizinle iş yapmak üzere harekete geçirmek için, sürekli müşterileriniz izin bir ödül programı başlatın. Hediye kuponları, belli sayıda bir alışverişi ödüllendirmek için delgi kartı sistemi gibi müşterilerinizin faaliyetlerini izlemeye yarayacak herhangi bir yöntem kullanabilirsiniz. Satın almalar belli bir düzeye ulaştığı zaman müşterilerinizi bir hediye ile örneğin, yüksek indirim kuponu, bedava bir ürün veya hizmet ya da seyahat gibi daha pahalı bir şey ile ödüllendirin.

45. Sadece Mükemmelliği Kabul Edin
Ortalama bir performans veya hizmet beklentisi içine girerseniz, onu alırsınız. Bu yüzden yüksek beklentileriniz olsun. Sadece çalışanlarınızın gösterdikleri yüksek performansı kabul edin ve personelinizi yüksek seviyelerde performans gösterecek şekilde eğitin. Yeterince iyi, asla yeterli olmamalıdır.

46. Çalışanlarınızda Müşterilerinizdir
Çalışanlarınız da şirket içindeki müşterilerinizdir. Müşteri zincirinizin ilk halkasıdır ve her halkanın bu değerler zincirinde başka bir halka ile ilişkisi vardır. Her çalışan bir diğer çalışana mükemmel olarak hizmet etmelidir ki, birlikte olağanüstü bir müşteri hizmeti verebilsinler. Müşteri memnuniyetini ve müşteriyi elde tutmayı garantilemenin tek yolu budur.

47. Müşterilerinizin, Onlara İlgi Duyduğunuzu Bilmelerini Sağlayın
Onlara teşekkür kartları, kartpostallar gönderin ve ilgilendiğinizi göstermek için elinizden ne gelirse yapın. Sizleri unutmalarına izin vermeyin. Ne zaman bir şeye ihtiyaçları olsa size gelebileceklerini, çünkü onlara önem verdiğinizi bilmelerini sağlayın. Müşterilerinize önem verdiğinizi göstermek için vaktinizi ve paranızı harcayın.

48. Hizmetinizin Sonuçlarını Herkese Gösterin
Açık ve görünür olmak itibarı artırır. İtibar performansın geliştirilmesi ile güçlenir. Müşterilerinizin görüşlerini içeren kartları ve mektupları tüm müşterilerinizin göreceği bir yere koyun. Müşterilerinizin okumaları için bir referans kitapçığı hazırlayın. Çalışanlarınızın, performans değerlendirmelerinin sonuçlarını personel dinlenme odasındaki veya personelin görebileceği ilan tahtasına asın. Hizmetlerin sonuçlarını görünür bir yere koymalısınız; böylelikle çalışanlar sürekli olarak daha iyi hizmet vermeye çalışacaklardır. Bu performans da müşterilere yansıyacaktır.

49. Her Zaman Daha Fazlasını Yapın
Müşteriler sizden bir şey istediklerinde bunu onlara verin. Hatta onlar için fazladan bir şey daha yapın. Size minnettar olacaklar ve siz de uzun süreli müşteri kazanmış olacaksınız.

50. Pazarlama ve Müşteri Hizmetleri Daima El Eledir
Tüm pazarlama çabalarınızı müşteri hizmetleri ile başkalarına ulaştırabilirsiniz. Bugünün rekabete dayanan piyasasında şirketler arasındaki farklılıkları ortaya koyan şey onların müşterilerine verdikleri hizmetin düzeyi ve kalitesidir ve bu kriter insanların o şirketten alış veriş yapıp yapmamalarına karar vermeleri için dikkate alacakları esas kriterdir. Müşteri hizmetleri pazarlamada, pazarlama da müşteri hizmetlerinde çok etkili ve güçlü bir araçtır. Bu iki fonksiyon müşterilerinizi ömür boyu elde tutmanızı sağlayacaktır.

Milliyet
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.