Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Daha çok yabancı gelecek

13 Mart 2013 Çarşamba::

Türkiye’nin büyüme performansıyla başarı öyküsü yazdığını belirten YASED Başkanı Serpil Timuray, “Yabancı sermayenin parlayan ülkesiyiz. YASED, yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi için proaktif öneriler üretecek” dedi

Yazı Boyutu : A A A A

İki hafta önce Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanlığı’na seçilen Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, derneğin, Türkiye’nin ‘uluslararası yatırımlar için bir cazibe merkezi olarak algısının yükseltilmesi’ konusunda sorumluluk üstlendiğini söyledi. YASED Başkanı olarak ilk röportajını Milliyet’e veren Timuray, derneğin önümüzdeki dönemdeki yol haritasını açıkladı. Dört yıl önce Fransız süt ürünleri şirketi Danone’dan, Vodafone’un başına geçen Timuray adeta bir başarı öyküsü yazdı.

Ciro iki katına çıktı

Göreve geldiğinden bu yana Vodafone’un cirosu iki kat artarken abone sayısı 19 milyona ulaştı. Timuray’ın farklı iş kollarında gösterdiği başarı, Başbakan Erdoğan’ın kadınların bayramını kutladığı 8 Mart konuşmasına dahi konu oldu.
Başbakan, Siirt’te Dünya Kadınlar Günü’nde yaptığı konuşmada, ‘başarılı kadın’ ödülünü alan 10 kadın arasındaki Timuray için, “Gıda sektöründen gelerek, bu sektöre geçerken aldığı emaneti farklı bir yere çıkarmanın başarısını gösterdi. Kendisini ayrıca tebrik ediyorum” dedi. Timuray, GSM devi Vodafone’daki yoğun mesaisine şimdi YASED başkanlığını da ekledi.




Yabancı girişi artacak

Hızlı büyümeye ihtiyacı olan Türkiye için yabancı sermaye önemli. Türkiye, başta terör olmak üzere yaşadığı bir çok soruna karşın ekonomi cephesinde yükseldi. Son 10 yılda yakaladığı istikrarla, yabancı sermayenin korkmadan geldiği, sofrasında oturmaya çalıştığı bir ülke haline geldi. 2008 global kriziyle gelişmekte olan ülkelere akan yabancı sermaye girişinde düşüş ivmesi başlasa da Türkiye ‘cazibe merkezi’... Avrupa ülkeleri yüksek borç oranlarıyla boğuşurken, Türkiye’nin makro ekonomik göstergelerinde yaşanan başarıyla geç de olsa hak ettiği not artışını da aldı. Bu yıl yapılacak özelleştirme takviminin etkisiyle özellikle Ortadoğu kökenli yabancı sermaye girişinin artması bekleniyor.
YASED, yatırım ortamının iyileştirilerek daha çok yabancı sermayenin Türkiye’ye gelerek iş yapması için önemli bir kuruluş. Özelleştirmeler yanı sıra not artışının da etkisiyle yabancı sermaye girişinin yeniden hızlanması bekleniyor.
Böyle bir dönemde YASED’in Başkanlığı’na seçilen Serpil Timuray Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nda sorularımı yanıtlarken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in Siyasi Danışmanı Ayşe Keşir sağ olsun bizi kırmayıp fotoğraflarımızı çekti.

* Dünya açısından bugünlerde sizi en çok kaygılandıran sorunlar desem aklınıza ilk gelenler neler acaba?
Dünyamızı bekleyen, hepimizin bildiği sorunlar var. Yakın gelecekte nüfusun 9 milyar olması bekleniyor ve doğal kaynaklarımız giderek kısıtlanıyor. Artan nüfusu çok daha zor erişilen daha az kaynakla beslemek ve hayatımızı bu şartlara göre idame ettirmek zorundayız. Elbette bir diğer sorun da, yoksulluk. Bugün 1 milyar kişinin yoksulluk sınırının da altında yaşadığını biliyoruz. Bunun devam etmesini öngörecek olursak, gerçekten önümüzde karşılamamız gereken çok temel bazı zorluklar var. Bu zorluklar içinde ülke ekonomilerinin ajandasında giderek daha çok, “Nasıl sürdürülebilir büyümeyi yakalarım?”, “Nasıl ekonomimi geliştirebilirim?”, “Nasıl kaynaklarımı artırabilirim?” soruları karşımıza çıkıyor.

* Soruların yanıtlarını siz kişisel olarak nasıl veriyorsunuz?
Yanıtlardan biri ekonomilerin büyümesi ve elbette daha fazla teknoloji kullanımı. Verimlilik ve inovasyon global rekabetçilik için çok önemli. Diğer yanıt ise kadın. Gelecek dönemde cinsiyet eşitliğinin sağlanması sadece bir sosyal konu olmasının da ötesinde bir “akıllı ekonomi” modeli olarak benimsenmeli. Ekonominin sürdürülebilir büyümesi için ülkeler STK’lar ve özel sektörün kadın istihdamını, daha fazla gündemlerine almaları gerekiyor.

* YASED Başkanı oldunuz. Ajandanızda neler var?
Türkiye, son 10 yıldır gösterdiği büyüme performansıyla dünyada bir başarı hikayesi yazdı. Yabancı sermaye için parlayan bir ülke. YASED, 32 yıldır, Türkiye’nin, dünyadaki en iyi yatırım ortamına sahip ülke konumuna gelmesine katkıda bulunmak hedefiyle çalışıyor. Türkiye’nin ‘uluslararası yatırımlar için bir cazibe merkezi olarak algısının yükseltilmesi’ konularında sorumluluk üstleniyor.
YASED bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’de yatırım ortamını iyileştirme konusunda öncü rol üstlenecek. Sürdürülebilir yatırımların artırılması, günümüzün küresel rekabet şartları içerisinde ülkemizin daha da hızlı büyümesi için her zamankinden daha fazla önem taşıyor.



Dünyada sermaye akışı Batı’dan Doğu’ya

* Sermaye akışı, yabancı sermaye ilgisi bugünlerde daha çok nasıl bir yol izliyor?
Son yıllarda global ekonomiye baktığımızda sermaye akımının, Batı’dan Doğu’ya doğru kaydığını görüyoruz. Böyle bir dönemde, ülkemizin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek, uluslararası sermaye için bir çekim merkezi olabileceğine inanıyoruz. Türkiye hikayesi olan bir ülke.
Yatırım ortamını iyileştirdi. Yabancı sermaye girişlerinin artarak gelmesini bekliyoruz. YASED Yönetim Kurulu olarak, yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi için gereken tüm yapısal reformları desteklemek üzere proaktif önerileri üretmek, önümüzdeki dönemde de önceliklerimiz arasında olacak.

* Vodafone gibi devasa bir yapıyı yönetiyorsunuz. Şimdi YASED başkanlığı da eklendi ajandanıza. Kaç saat uyuyorsunuz?
Genelde 4-5 saat uyurum. Zaman planlamasını iyi yaparım ama üst kademelerde iş temposu başka türlüsüne izin vermiyor. Gün yetmiyor bizim pozisyonlarımızda...

İSO 500’deki 140 firma uluslararası şirket

1980 yılında kurulan Uluslararası Yatırımcılar Derneği, üyeleri Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerden oluşan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş.
Türkiye’deki uluslararası doğrudan yatırımcıların en önemli temsilcisi olan YASED üyeleri ortak bir vizyonu paylaşırken, daha iyi bir yatırım ortamı için çalışıyor.
Türkiye’nin dünyadaki ‘en iyi yatırım ortamına sahip ülke’ konumuna getirilmesine katkı sunuyor. İSO 500 listesinde 140 uluslararası şirket bulunuyor. Bu şirketler toplam satış hasılatının dörtte birini, ihracatın yüzde 45.5’ini, istihdamın ise yüzde 31.7’sini gerçekleştiriyor.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.