Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Makedonya Başbakanı, Türk İş Adamlarıyla Görüştü

4 Mart 2013 Pazartesi::

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türklerin kendilerini Makedonya'da evlerinde gibi hissetmelerinin tesadüf olmadığını söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türklerin kendilerini Makedonya'da evlerinde gibi hissetmelerinin tesadüf olmadığını söyledi.

Başbakan Gruevski, başkent Üsküp'te Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) tarafından düzenlenen "tecrübe aktarımı" konferansında, MATTO üyeleri ile bir araya geldi.

Programa, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi ve MATTO Onursal Başkanı Gürol Sökmensüer, TİKA Üsküp Koordinatörü Mahmut Çevik, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, DEİK Türkiye Makedonya İş Konseyi Başkanı Hasan Hoşben ve MATTO üyeleri katıldı.

Nikola Gruevski, konferansta yaptığı konuşmada, Makedonya ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilere işaret etti ve "Türklerin kendilerini Makedonya'da evlerinde gibi hissetmeleri tesadüf değildir" dedi.

Başbakan Gruevski, Ticaret Bakanlığı döneminde iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması için Türk mevkidaşına başvurduğunu ve bunun sonucunu bir yıl içinde aldıklarını vurguladı.

Son yirmi yılda Türkiye ile Makedonya arasındaki ticari hacminin 8 kat büyüdüğüne dikkati çeken Gruevski, Türkiye ile Makedonya arasında sadece siyasi değil, iyi ekonomik işbirliği olduğunu da belirtti.

Türk yatırımcıları Makedonya'da daha çok yatırım yapmaya çağıran Gruevski, Türkiye'nin Makedonya'nın 9. ticari ortağı olduğunu vurguladı.

Ülkesindeki yatırım imkanları ve kolaylıklarından bahseden Gruevski, Makedonya'nın tüm Avrupa ülkeleri ve çok sayıda ülke ile serbest ticaret anlaşması olduğunu dile getirdi, Türk yatırımcıların da Makedonya'yı 650 milyonluk bir pazar olarak görmelerini istedi. Gruevski, ekonomik kriz esnasında alınan tedbirlerle krizi daha hafif atlattıklarını, hükümet olarak iş dünyası ile diyalog içerisinde olduklarını anlattı.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, ülkesinde 400 bin avro yatırım yapanın vatandaşlık, 40 bin avro yatırım yapanın ise oturma izni alabildiğini hatırlattı.

-"Yunanistan engeli olmasaydı NATO üyesi olurduk"-

Konferansa katılanların sorularını da yanıtlayan Gruevski, Makedonya'yı on yıl sonra nerede gördüğü şeklindeki soru üzerine, "AB ve NATO üyesi bir ülke olarak görüyorum" dedi.

Gruevski, "Yunanistan, Makedonya ismi ve kimliği konusunda sıkıntı çıkarmasaydı, Makedonya 2008'de NATO üyesi olacak, 2009 yılında ise AB ile müzakerelere başlayacaktı" diye konuştu.

Türkiye ile ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini belirten Gruevski, geçen yıl olduğu gibi bu yılın ikinci yarısında da Türkiye tarafı uygun gördüğü takdirde sadece siyasi ziyaret değil, birkaç şehri kapsayacak ve yatırımcılara Makedonya'daki imkanları anlatacak bir ziyaret planladığını da söyledi.

-Türk Lirası Makedonya'da geçerli olsun-

MATTO Başkanı Eyüp Kahveci de Başbakan Nikola Gruevski'den Türkiye'de Makedon para birimi Denar'ın (MKD) olduğu gibi Makedonya'da TL'nin değiştirilebilmesi için gerekli yardımın sağlanmasını istedi.

Makedonya'ya en çok turistin Türkiye'den geldiğini belirten Kahveci, bununla daha çok harcamaların teşvik edileceğini, ayrıca Exim Bank'ın Makedonya için açmış olduğu fakat henüz kullanılmayan 300 milyon dolarlık kredinin daha rahat kullanılabilineceğini kaydetti.

Kahveci, MATTO üyelerinin girişimi ile Üsküp'te kurulması planlanan Türk Yatırım Bölgesi konusunda Başbakan Gruevski'den destek istedi.

Makedonya'daki Türk yatırımların bir milyar avroya ulaştığına dikkati çeken Kahveci, 2015 yılına kadar bu yatırımları 2 milyar avroya çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Murteza Sulooca - Kemal Zorlak

Yayıncı: Serkan Fidan - ÜSKÜP
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.