Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İç talep canlanma sinyali veriyor

1 Mart 2013 Cuma::

Yıllık dış açık 84.2 milyar dolara çıkarken 2010’dan bu yana en yüksek artışı kaydeden mevsimsellikten arındırılmış ithalat iç talepte canlanma sinyalleri gösteriyor

Yazı Boyutu : A A A A

Dış ticaret açığı ocakta yüzde 2.4 artışla 7.29 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, yıllık kümülatif açıktaki düşüş eğiliminin Ekim 2011’den bu yana ilk kez tersine döndüğüne dikkat çeken analistler, bunda altın ihracatındaki azalış ve ekonomideki canlanmanın etkili olduğunu belirtiyor.
Yıllık kümülatif dış ticaret açığı ocakta, aralık ayındaki 84 milyar dolardan 84.2 milyar dolara yükselirken, Ekim 2010’dan bu yana en yüksek artışı kaydeden mevsimsellikten arındırılmış ithalattaki yükselişin de iç talepte canlanma sinyalleri verdiğine dikkat çekiliyor.

Altın ihracatı azaldı
Türkiye’nin enerji alımı karşılığında İran’a doğrudan ve BAE üzerinden yapılan altın ihracatı ocakta da azalma trendini korurken, toplam ihracat aralık ayına göre yüzde 18 azalarak 466 milyon dolara geriledi.
Türkiye’nin Ekim 2011’den bu yana ilk kez kıymetli metallerde tekrar net ithalatçı olduğu belirtilirken, altın ihracatının dış ticaret açığındaki iyileşmede geçen yılki rolünün azalması bekleniyor. İhracat ocakta yüzde 11.2 artışla 11.51 milyar dolar; ithalat yüzde 7.6 artışla 18.8 milyar dolar oldu

‘İhracatta Irak Almanya’nın yerini alacak’

Merkez Bankası Başkanı Başçı, “Irak, 2013’te Almanya’nın yerini alarak bir numaralı ihracat pazarımız olacak” dedi. CNBC televizyonuna konuşan Başçı şunları söyledi:
“Avrupa kriz öncesi Türkiye’nin ihracatının yüzde 60’ına denk gelen bir pazardı, şimdi ise bu oran yüzde 40’a indi. Türkiye ticaret ortaklarında çeşitlendirmeye giderken Irak’a olan ihracatı yüzde 30 arttı. İkinci büyük ihracat pazarımız İtalya’nın yerini artık Irak aldı. Irak, 2013’te Almanya’nın yerini alarak bir numaralı ihracat pazarımız olacak.”
Başçı, TL’de aşırı değerlenme değil, aşırı oynaklıktan rahatsızlık duyduklarını belirtti.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.