Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Tüsiad Başkanı: Büyüme adına bu sene iyi olacak

26 Şubat 2013 Salı::

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin geçen sene yüzde 3'ün altında büyüdüğünü söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin geçen sene yüzde 3'ün altında büyüdüğünü belirterek, "Hedef belki yakalanamadı ama bu sene ve gelecek sene daha iyi olacak. Kuşku yok ekonomide elde edilen başarıda ihracatın ve mali anlayışın önemli rolü var." dedi. Muharrem Yılmaz, 2012'de cari açığa karşı önlemlerin alındığını ve yumuşak inişin başarı ile tamamlandığını da ifade etti.

TÜSİAD Yönetim Kurulu'nun 2013-2014 çalışma programı basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda ekonomiyi değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, ABD ve Avrupa ülkelerinin güç günlerden geçtiğini vurguladı. Bu ortamdan Türkiye'nin kendini ayrıştırdığına işaret eden Yılmaz, "2010 ve 2011'de olumlu ayrışma bir müddet daha devam edecek uluslararası sorunlarla mücadelede direnç noktaları sundu. Cari açık sorununa rağmen daha emniyetli bir yerde davranma imkanı sundu. Geçen sene yüzde 3'ün altında büyüdük, hedef belki yakalanamadı. Ama bu sene ve gelecek sene iyi olacak." ifadelerini kullandı. Ekonomide elde edilen başarıda ihracatın, para ve maliye politikalarının önemli rol oynadığını dile getiren Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ne mutlu, makro ekonomide iyi bir yere gelindi. Cari açığın arttığı görüldü, önlemler alındı ve yumuşak iniş başarıldı. Hakikaten 2012'de iç ve dış talepte dengeleme gayet iyiydi. Yine Merkez Bankası 5 trilyon dolara varan parasal genişlemenin menfi etkilerini bertaraf etti. Önlemler alıp TL'nin aşırı değerlenmesini engelledi. Kamu maliyesinde önemle ele alınması gereken konu vergi gelirlerinin iyi kullanılıp kullanılmadığıdır. Onun için kamu harcamalarında tasarruf temel alınmalıdır. Borçlarımız önemli oranda geriledi. Burada olumlu havaya rağmen önlemlerin devamına, dış şoklara daha dayanıklı olmak için kamu maliyesinde ek ihtiyat alanına gerek var. Bunalımın ardından böyle bir tamponun ne denli önemli olduğu ortadadır. Kamu maliyesi emniyetli görünüyor ama temkinli olmalıyız. Kama maliyesinde temel olan öğelerden biri açık olmaması, biri şeffaflık, biri de verimliliktir. Şeffaflık, her vergi ödeyenin harcamaların nereye yapıldığını bilmesidir. Verimlilik ise harcamaların büyüme amaçlı kullanılmasıdır."

"YENİ ANAYASA İÇİN UZLAŞILACAK ÇOK KONU VAR"

Yılmaz, mikro ekonominin önemli öğelerinden sanayi belgesi ve 10. Kalkınma Planı'nın önemli olduğunu da aktardı.

Toplantıda yeni anayasaya da değinen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı, şunları kaydetti:

"Yeni anayasa ve Kürt sorunları adına Türkiye demokratikleşmenin en önemli aşamalarından birine girdi. TÜSİAD olarak girişimde bulunan, yatırım yapan, risk alan topluluğuz. Faaliyette yürüttüğümüz zemini güçlendirmek için prosese katkı sunmalıyız. Güçlü olmasını temenni ettiğimiz zemin anayasadır. Bakın, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu 1,5 senedir etkin. Bu komisyonu olumlu buluyoruz. Komisyonun sivil toplum örgütlerinden görüş talebini mühim görüyoruz. Fikir ayrılıkları doğaldır. Çünkü ideolojik olarak ayrılıklar var. Biz buna rağmen uzlaşılacak çok alan olduğuna ve böyle gidildiği takdirde ilerleme elde edileceğine kanaat getiriyoruz. Biz uzlaşmadan yanayız. Her bir parti kendi savlarını anayasada aynen görmeyi beklemesin. Biz, burada özgürlükçü tercihlerle görüşmelerden yanayız. Geçenlerde sivil ve asker bağlarında her partinin mutabakata vardığına tanık olduk. Keşke komisyonun uzlaştığı diğer konular da kamuoyu ile paylaşılsa da uzlaşma umudu ayakta tutulabilse. Geniş tabanlı bir anayasa içeriği kadar önemlidir. Sivil toplum örgütleri ve TÜSİAD 20 senedir faaliyetleri ile yapacakları katkıyı yaptı, prosese. Burada bizim görevimiz TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu takip etmek, yardımcı olmaktır."

"KÜRT SORUNUNUN AŞILMASI ANAYASA YAPIMINA DA KATKI SUNACAK"

Kürt sorununun aşılmasının anayasa yapımına ivme katacağını savunan Yılmaz, "Atılan adımlar var. Burada İmralı safhası nerede tökezler takılır gibi şeylere takılmamalıyız. Hep beraber barış için, olumlu hava için gayret etmeliyiz. Umut ediyorum yeni anayasanın yazımı ve Kürt sorununun aşılması ile kalkınma artacaktır." temennilerinde bulundu. Gazetecilerin İmralı ile ilgili sorularına Muharrem Yılmaz, "Bu safha, ülkede barış umudunu artırıyor. Hepimizin ülkede huzur için artan ümitler var. Biz de İmralı olarak adlandırılan sürecin barışın ve huzura katkı sunmasını arzu ediyoruz." diye cevapladı. İmralı sonrasında Başkanlık modeline geçilebilir mi sorusuna ise TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, "Uzlaşma parlamentoda temin edildiği takdirde belirlenecek yönetim biçimi hepimizin kabulüdür. Yeter ki uzlaşılsın, bu ortamda Türkiye'nin nasıl daha iyi yönetileceğine karar verilsin." karşılığını verdi. Başbakan Erdoğan'dan randevu alıp almadıkları sorulan Yılmaz, "Kendilerinin görüşlerini almak, programımızı aktarmak için randevu talep ettik. Programlarına göre değerlendireceğiz." dedi. Başbakan ile çatışmaya girmeyen bir üslubu temel aldıklarını vurgulayan Yılmaz, çatışma algısı yerine güç birliğinden yana olduklarını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.