Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Uçmak şart oldu!

22 Şubat 2013 Cuma::

'Türkiye'de uyusun da büyüsün dönemi bitti!'

Yazı Boyutu : A A A A

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının havayolu ile mümkün olduğunu söyledi. Türkiye'nin, hedeflerine ulaşmak için karayolundan gidemeyeceğine dikkat çeken Çağlayan, ''Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracak, yani dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokacak, 2 trilyon dolardan fazla milli gelir oluşturacak, o tarihlerde yaklaşık 84 milyon olacak nüfusumuzun kişi başına milli gelirini 25 bin dolar yapacak olan yol, karayolu değil hava yoludur. Bu konuda Türkiye uçmak zorundadır'' dedi.

'UYUSUN DA BÜYÜSÜN DÖNEMİ BİTTİ'
''Türkiye düşmanları'' ve bunların sözlerine itibar edenlerin 4 yıl önce Türkiye'nin ekseninin kaydığını söylemeye başladıklarını hatırlatan Çağlayan, aslında Türkiye'nin ekseninin baştan yanlış kurgulandığını savundu. Türkiye'nin ekseninin ''dünya ekseni'' olduğunu vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin, tüm dünya ile rekabet edebilecek bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin her yıl en az yüzde 6-6,5 oranında büyümesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, "Türkiye'de 'uyusun da büyüsün' dönemi bitmiştir. Türkiye, yüzde 6'lar üzerinde ortalama her yıl büyümeyi kendisine mutlak suretle ilke edinmelidir.''

Türkiye ekonomisinin gelişmesinin sanayileşmekten geçtiğini, bunun da ''uçarak'' gerçekleştirileceğini yineleyen Çağlayan, şöyle devam etti: ''Bizde güzel bir laf vardır, derler ki; 'yiyen bilmez, doğrayan bilir'. Ben de doğrayanlardan biriyim, sizlerle beraber. Şimdi Türkiye ihracatla büyüyen bir ülke haline geldi. 2-3 yıl öncesine kadar neredeyse Türkiye'de ihracat yapanları suçlayan bir anlayış vardı. 'Aman ha ihracat yapmayın, dış ticaret dengesini bozuyorsunuz, ithalat ortaya çıkarıyorsunuz' diye. Türkiye'nin ekonomik yapısı süratle değişmeye başladı. Bakın Türkiye, birçok başarıyı aynı anda gösterebilen bir ülke haline geldi. Bir taraftan enflasyonu kontrol altında tutabilen, bir taraftan cari açığı önemli miktarda azaltan, büyümesi dünyaya göre önemli bir seviyede olmakla birlikte, hepsini yan yana yapabilen bir ülke oldu.''

'BDDK ALANA ÇIKSIN'
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faizin üst ve alt bandında indirimler yaptığını da hatırlatan Çağlayan bunun güzel bir gelişme olduğunu, ancak derdini çözmeye yetmediğini kaydetti.
Politika faizleri düşmediği müddetçe, bunu fırsat bilen bankaların yüksek faizlerle para satmaya devam edeceklerini belirten Çağlayan, ''Benim derdim, bankacılık sisteminin bilhassa KOBİ'lere, ihracatçıya, esnaf ve sanatkara daha düşük faizle kredi vermesi. Bunun için de mutlak suretle gösterge faizlerin değil, politika faizinin düşmesi gerekiyor'' dedi.

Çağlayan, Merkez Bankası'yla beraber Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) da oyun alanına çıkması gerektiğine dikkati çekti. Hakim durumu kötüye kullananlar üzerinde, önemli yaptırımlar getirilmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, ''Yaptırımdan kastım şu; mutlak suretle alacağı tedbirlerle, işlem maliyetleri başta olmak üzere, verilen kredi faizlerinin üzerinde düşürücü bir etki oynaması gerekiyor. Bu iş sadece tek başına Merkez Bankası'nın alacağı, yapacağı bir uygulama değil. Sizlerin önünde BDDK'yı bu işte aktif rol almaya davet ediyorum. İnanıyorum ki inşallah yapılacak düzenlemelerle, sizler çok daha uzun vadeli, çok daha düşük faizle kredi alma imkanına sahip olacaksınız'' dedi.

TAM 19 GÜNDE...
Türk ürünlerine yüksek gümrük vergisi uygulayan ülkelerin Türkiye'ye ''rahat rahat, elini kolunu sallayarak'' girmesine seyirci kalmadıklarını ve kalmayacaklarını belirten Çağlayan, bu konuda haksız rekabetle karşı karşıya kalan iş adamı ve sanayicilerin, kendisinden hesap sormasını istedi
Çağlayan, ''Çünkü benim görevim öncelikle yerli üretimi, Türkiye'de yatırım yapan üreticiyi korumak. Türkiye'nin dış ticaret açığını ve cari açığını azaltmak, ihracatını artırmaktır'' dedi.
Irak pazarına da değinen Çağlayan, şöyle devam etti: ''Irak bizim resmi ikinci ihracat pazarımız. Irak, Türkiye açısından önemli bir ülke olmakla beraber, Irak'ın toprak bütünlüğü hükümet olarak bizim en öncelikli tercihimizdir. Ümit ediyoruz ki Irak bir an önce siyasi istikrara kavuşur. İnşallah Irak, Türkiye için gelecekte de önemli hedef pazarlar açısından öncelikli olan ülkeler arasında yer alacaktır. Diğer ülkeler de Irak pazarına girmek için Türk iş dünyasıyla birlikte iş yapmak istediklerini ifade ediyorlar.''

Konuşmasında 1-20 Şubat arasındaki ihracat rakamına da değinen Çağlayan, ''Aradan geçen 19 günde ihracatımız şu anda 7,9 milyar dolara dayanmıştır. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artış var. Bir önceki aya göre de (1-20 Ocak arası) yüzde 23'lük artış var. Türkiye büyümeye ve koşmaya devam ediyor ve edecek'' dedi.

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.