Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İş dünyasına büyük rahatlık

15 Şubat 2013 Cuma::

Kredi Kayıt Bürosu’nun kurduğu yeni “Çek Raporu Sunum Sistemi”, iş dünyasına rahat bir nefes aldırıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Kredi Kayıt Bürosu’nun kurduğu yeni “Çek Raporu Sunum Sistemi”, iş dünyasına rahat bir nefes aldırıyor.
Çekle alışverişi daha güvenli hale getiren bu sistemle, satışları karşılığı çek alanlar keşidecinin geçmiş ödeme bilgilerini görebilecek. Çeki düzenleyen tarafından anlık online olarak alınabilen bu raporla, türk iç ticaretine özellikle de perakende sektörüne hız gelmesi bekleniyor. Bu yeni sistemle, karşılıksız çek kabusu da bitecek. Ekonomiye yön veren büyük illerin ticaret odası başkanları da yeni sistemi sevinçle karşılıyor. Ekrem Demirtaş “artık iş aleminin çeklerin ödenip ödenmemesiyle ilgili şikayetleri yok olacak” diyor. Ayhan Zeytinoğlu, böylece firmaların etkin bir risk yönetim aracına kavuşacaklarına inanıyor. Celal Sönmez de çeki alacak tüccarın, çek yazanın sicilini anında ve iznine gerek duymadan görebileceği bir sistemi oturtmak gerektiğinin altını çiziyor.

“RAPOR ŞİRKETLERE IŞIK TUTACAK”
Ayhan Zeytinoğlu
(Kocaeli Sanayi Odası Başkanı)
“Kredi Kayıt Bürosu’nun kredi risk ve çek raporlarını yayınlamasını ticari mal ve hizmet ilişkisi içerisinde bulunan kişi ve kurumlar için olumlu bir uygulama olarak görüyorum. Bu sayede, gerçek ve tüzel kişilerin bankalardaki kredi limitleri ile gecikme ve takip bilgileri bankalardan alınabilecek. Çek raporu analizleri de birçok konuda firmalarımıza ışık tutacak. Karşılıksız çek kaşide edenlerin geçmişte de benzer durumları yaşadıkları bir gerçek. Kredi Kayıt Bürosu’nun yayınladığı ve banka şubelerinden alınabilen ‘Çek Raporu ve Risk raporu’ sayesinde firmalarımız kendilerini vadeli mal satışlarında emniyete alabilecekler ve etkin bir risk yönetim aracına kavuşmuş olacaklar.”

“ÇEK ŞİKAYETLERİ CİDDİ ŞEKİLDE BİTECEK”
Ekrem Demirtaş
(İzmir Ticaret Odası Başkanı)
“Çek raporlarına erişim sayesinde artık herkes mal aldığı kişinin ticari durumu hakkında bilgi sahibi olacak ve sağlıklı satış yapıp yapamayacağını görebilecek. Biz yıllarca bunu nasıl yapabilirizin hayaliyle yaşadık. Hatta bunu ‘kara kaplı defter’ diye nitelendirmiştik. Bankaların bize bu bilgileri vermesini istemiştik, biz de böylece üyelerimiz bize danıştığında da kara kaplı defterden onlara bilgi verebiliriz diye düşünmüştük. Ancak bu çok sağlıklı olmayacaktı. Artık sistem kuruldu. İş aleminin çeklerin ödenip ödenmemesiyle ilgili şikayetleri artık yok olacak. O nedenle çok faydalı bir uygulama... Bu sistem, iş ahlakını ve iş düzenini kuracak. İç ticarette çok önemli, en çok da perakende sektörüne olumlu etkisi olacak.”

“YENİ SİSTEM İÇ PİYASAYI HAREKETLENDİRECEK”
Müjdat Keçeci
(Denizli Sanayi Odası Başkanı)
“Bu sistem çekle çalışan her şirketin ve sektörün işine yarayacak. Malını çekle satmayı düşünen, müşterisini çekle kredilendirmeyi düşünen her işadamı için faydalı bir sistem. Bu sistem sayesinde güven unsuru devreye gireceği için ticaretin yapılması kolaylaşır. Bugün piyasadaki çek oranı yüzde 10. Bu oranı yeni sistemle yüzde 50’ye çıkarabilirsek ekonomide önemli bir iç kredi kaynağı sağlanmış olur. Tüccarın, sanayicinin birbirine verdiği kredi kaynağı da artarak iç piyasada dönüş hızını yükseltir, iç piyasa hareketlenir.”

“SİCİLE ANINDA ULAŞILSIN”
Celal Sönmez
(Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi Başkanı)
“Günümüz dünyasında kanun yapıcıların iş dünyası ile ilişkisinin kazan-kazan ilkesine dayanması bir zorunluluk. İhtiyaç duyulan düzenlemelerin sağduyuyla yerine getirilmesinin yararlarını Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda yaşayarak gördük. Karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasının ardından ödenmeyen çek sayısında bir patlama olduğu açık. Dünyada belki de sadece bizde vadeli ödeme aracı olarak kullanılan çeke yeniden itibar kazandırmamız şart oldu. Bunun için çek alanın, keşidecinin sicilini anında görebileceği bir sistem kurulması için ısrar ediyoruz. Evet, Kredi Kayıt Bürosu bankaların verdiği çek ve kredi bilgilerini paylaşma konusunda bir adım attı. Ancak çeki alan tüccar, çek yazanın siciline ancak onun inisiyatifiyle ulaşabiliyor. Çünkü bankalar çek raporunu yalnızca hesap sahibine veriyor. Siz bir referans numarasıyla ancak internetten o bilgilerin doğru olup olmadığını teyit edebiliyorsunuz. Oysa zamanla yarışılan iş hayatında bu tür bürokrasiyle kaybedilecek tek bir an yok. Dolayısıyla çeki alacak tüccarın, çek yazanın sicilini anında görebileceği bir sistemi oturtmak zorundayız. Çünkü herkesin kabul ettiği gibi, çeki alan tüccar, çek hamiline bir tür kredi vererek risk üstleniyor. Bankalar nasıl kredi verdiği şahıs ve şirketlerin sicilini tek bir tuşla görebiliyorsa, biz de bir tür kredi verdiğimiz çek sahiplerinin çek geçmişini doğrudan görebilmeliyiz. Bu işin, ticari sır kavramını ve kredibiliteyi aşındırmayacak bir özenle, ilgili tüm kesimleri içine alan bir çözüme kavuşturulması şart. Umuyorum ki ekonomi yönetimi yakın bir zamanda bu konuda da gerekli adımları atacaktır.”

“YAPTIRIM KALKINCA OYUN BOZULDU”
Nurettin Özdebir
(Ankara Sanayi Odası Başkanı)
“Çekte hapis cezasının kaldırılmasıyla ‘ekonomik suça ekonomik ceza’ amacına ulaşılamadı. Karşılıksız çekte ‘tazyik hapsi’ uygulanabilecek. Bankaların likidite sıkıntısı içinde olan firmaların üzerine gitmemesi gerek. Vergi borçlarında yeniden bir yapılanmaya ihtiyaç var. Karşılıksız çeke ilişkin şikayetlerinin dikkate alınması gerekli. Çek eğer vadeli olarak kullanılabilecekse piyasadaki güveni sağlamak lazım.
Literatürde tazyik hapsi var. Ağırlıklı olarak nafaka davalarında kullanılıyor. ‘Borcunu ödeyene kadar hürriyetini bağlarım’ denebilir. Borç ödenince de kişi serbest bırakılabilir. Hürriyeti bağlama için de belirli limitler getirilebilir. Tazyik hapsi kişinin adli siciline işlenmeyecek. Çek yasasındaki değişikliğin ardından piyasada büyük boşluk oluştu. Yıllardır çalıştığımız insanlar, yaptırım gücünün olmamasını fırsat bilip bir firmasını boşaltıp diğer firma ile karşılıksız çek kesip ‘ödemiyorum, ne halin varsa gör’ deyince piyasada zincirleme bir reaksiyon oluşuyor. Temiz çalışan firmalar da bile sorun çıkıyor. Çek önceden piyasanın birbirine açtığı bir kredi mekanizması olarak işliyor ve firmaları rahatlatıyordu. Çekte yaptırımın ortadan kalkmasıyla piyasada ödeme sorunu oluşmaya başladı.”
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.