Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Küçük işletmelerden dev külfet kalktı

21 Ocak 2013 Pazartesi::

Her işletmeye sosyal güvenlik uzmanı ve doktordan hizmet alma zorunluluğu getiren düzenlemede ince ayar yapıldı.

Yazı Boyutu : A A A A

Her işletmeye sosyal güvenlik uzmanı ve doktordan hizmet alma zorunluluğu getiren düzenlemede ince ayar yapıldı. Yeni dönemde apartmanlar da dahil 850 bin işletme düzenli risk raporu hazırlamaları halinde bu hizmeti almayacak.
EKONOMİ yönetimi ‘eş rızası’ düzenlemesinin ardından, 850 bin işletmeyi rahatlatacak yeni bir düzenlemeye imza atmaya hazırlanıyor. 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren ve tüm işletmelerin ‘iş güvenliği uzmanı’ ve ‘doktordan’ hizmet almasını öngören, iş güvenliği yasasına ince ayar yapıldı.
Alınan karar doğrultusunda, az tehlikeli sınıfına giren, apartman, bakkal, berber gibi 850 bin işletme ‘risk değerlendirmesini’ kendisi yapacak. Bunun için özel bir form hazırlanacak. Bu sınıfa giren işletmeler, risk değerlendirme formları kendisi dolduracak ve formlar saklanacak.
Olası bir denetim halinde ise formlar, iş müfettişleri tarafından kontrol edilecek. Eğer formda yer alan bilgiler ile alınan güvenlik tedbirleri tutmaz ise işletmeler para cezası ile karşı karşıya kalacak. Sorumluluk tamamen işletmelerde olacak.
Bin liralık külfet kalktı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İş Güvenliği Yasası ile ilgili uygulama hazırlıklarını tamamladı. Buna göre Türkiye’deki işletmeler, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üçe ayrıldı. Az tehlikeli sınıfında 850 bin, tehlikeli sınıfında 311 bin, çok tehlikeli sınıfında ise 250 bin işletme bulunuyor. Az tehlikeli sınıfında yer alan işletmeler daha çok küçük esnaftan oluşuyor. Yasanın aynen uygulanması halinde, küçük işletmelere ilave yük gelmesi söz konusu olacaktı. Küçük işletmelere ilave yük getirmek istemeyen ekonomi yönetimi, bu tür işletmelerin risk değerlendirme testini, kendisinin hazırlamasını kararlaştırdı. Bu da 4.9 milyon işçi çalıştıran 850 bin işletmenin en az bin liralık mali yükten kurtulmasını sağladı. Ayrıca işletmeler, risk raporu hazırlanmaması halinde kesilecek olan 5 bin liralık cezadan da kurtulmuş oldu.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfına giren işletmelerde ise bir değişiklik olmayacak. Bu tür işletmeler, yasada öngörülen sürelerde iş güvenliği risk raporunu hazırlayacak. Yine 50’nin üzerinde işçi çalıştıran ve bu sınıfa giren işletmeler, iş güvenliği uzmanı ve doktor istihdam edecek veya bu konudaki uzmanlardan hizmet satın alacak.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.