Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Pazarlama - Satış
Print Al

İnternet yatırımları

20 Ocak 2013 Pazar::

Toplam online alışveriş yapan kullanıcıların yaklaşık yüzde 20′lik kısmı özel davetiye sistemiyle üye olunan Private Shopping alışveriş siteleri oluşturuyor. Şimdi trend ise tek ürün odaklı özel alışveriş siteleri. Anne-Çocuk, Dekorasyon, Takı, Ayakkabı ve Teknoloji ürünlerine yönelik yeni sitelerin yanı sıra var olan büyük gruplar da bu alana yönelik alışveriş sitelerine yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Son dönemde internet yatırımları incelendiğinde, Private Shopping (Özel Alışveriş) sitelerine yapılan yatırımlardaki yoğunluğu dikkat çekiyor. Online alışverişe yeni yeni alışan tüketiciler şimdi de davetiye ile giriş yapılan, marka ürünlerin ucuza satıldığı bu sitelere yöneliyor. Buna paralel olarak yatırımlar da bu tarafa kayıyor. Buna paralel olarak yatırımlar da bu tarafa kayıyor.

Sitelerin çalışma prensibi aslında çok basit. Markalarla yapılan anlaşmalar ile ürünler, sadece sitede kayıtlı anlaşmalar ile ürünler, sadece sitede kayıtlı üyelere yüzde 70′e varan indirimlerle satılıyor.

Üyelik sadece davetiye yöntemi ile gerçekleşebiliyor. Promosyonlu ürünün satışının yapılacağı zamandan önce üyelere e-mail ile haber veriliyor. Şu an Türkiye’de yaklaşık 6.5 milyon online alışveriş kullanıcısı var. 2013 yılında Türkiye’de 22 milyon online alışveriş kullanıcısı olacağı tahmin ediliyor. Toplam online alışveriş yapan kullanıcıların yaklaşık yüzde 20′lik kısmını private shopping siteleri kapsıyor. Bu trendin önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor.

Online alışveriş private shopping sistemi, Markafoni ile başladı ardından Limango ve Trendyol ile devam eden süreçte yeni bir pazar oluştu. Bu üç büyüklerin yanı sıra Vipdukkan, Bingomingo, Clubbon, Alamarka, Markalonga, Bedava.com, Bankomarka gibi küçük çaplı özel alışveriş siteleri de faaliyete başladı. Milyonlarca kullanıcıya ulaşan bu sitelerin çok ilgi görmesinin ardından sektöre yeni şirketler de girmeye devam ediyor. Son olarak Doğan Online bünyesindeki Daybuyday.com da pazara hızlı bir giriş yaptı. Henüz yeni oluşan pazara birçok yeni online alışveriş sitesinin de gelmesi bekleniyor. Pazarın henüz doymamış olması nedeniyle sektörün hızla gelişmeye devam ettiğini söyleyen Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, pazara birçok yeni şirketin birçok yeni şirketin girmek üzere olduğunu ifade ediyor.

Niş pazar oluştu

Sektörde dikkat çeken yeni bir eğilim ise private shopping sisteminin içinde de yeni niş alanları oluşması. Bu sistem ile online alışveriş sitelerinden her türlü ürüne ulaşabilirken şimdi tek ürün odaklı özel davetiye ile alışveriş yapılan siteler ortaya çıkmaya başladı.

Türkiye’nin private shopping alanındaki üç büyüklerinden olan Limango, kısa süre önce limangoKIDS ile anne ve çocuklara özel indirimli alışverişe başlamıştı. Şimdi ise teknoloji ürünlerine odaklı limangoTECH’in açılışını yaptı. Bu yeni Limango sitesi, sadece teknoloji ürünlerinde indirim değil, çeşitli markaların pazara ilk kez çıkacak ürünlerini de öncelikli olarak satışa sunmayı planlıyor. Teknoloji alanındaki bir özel site de Teknop.com oldu. Şubat başında açılan Teknop.com teknoloji ürünleri konusunda hizmet gösterecek yeni bir girişim.

Oluşan bu niş pazarda bir konsept de anne, bebek ve çocuklara özel davetiyeli alışveriş. Unnado; anne, bebek ve çocuklara özel, markalı ürünlerin bulunduğu, üyelerine özel indirimler ve ayrıcaklıklar sağlayan bir alışveriş sitesi. GittiGidiyor, Kariyernet, Sigortam.net gibi yatırımları bünyesinde barındıran İLab Ventures, anne ve bebeklere odaklı private shopping sitesi Unnado’ya yatırım yaptı. Unnado, 2010 yılında yaz aylarında faaliyete girdi. Hem online hem de perakende mağazaları ile alışveriş noktası olan e-bebek de kısa süre önce özel alışveriş konseptindeki servisini devreye aldı. Hali hazırda e-bebek.com üzerinden zaten online satış yapan şirket, mağazalarındaki ürünleri indirimli fiyatlarla şimdi de Paramini.com üzerinden üyelerine ulaştırıyor. Özel alışveriş sitelerinin diğerlerinde olduğu gibi Paramini’ye üye olmak için arkadaşınızın sizi davet etmesi gerekiyor.

Yeni girişimler devrede

Bir diğer konsept ise dekorasyon. Bu alanda faaliyet gösteren Evim.net, ev dekorasyonu ve ev yaşamına yönelik ürünler sunuyor. Diğer özel alışveriş siteleriyle benzer modelde çalışan Evim.net, ReklamStore’un da kurucusu olan OZN Medya’nın bir girişimi.

Özel alışveriş kulüpleri bu şekilde artarken, sundukları kampanyaların takibi de önem kazanıyor. Tek tek bu alışveriş kulüplerine girip o gün hangi kampanya olduğunu incelemek, kullanıcıların oldukça fazla zamanını aldığı düşünülerek yeni bir girişim de devreye girdi. Tüm kampanyaları tek bir sistemde sunma fikrini düşünerek kurulan Alisveriskulupleri.com da özel alışveriş kulüplerinin oluşturduğu bir girişim olarak ortaya çıkıyor. 13 özel alışveriş sitesini tek bir çat altında toplayarak kullanıcılarına zamandan tasarruf ettirmeyi amaçlayan site, özel günlük kampanya bilgilerini e-posta yoluyla yolluyor.

Rakamlarla Türkiyede Private Shopping

Markafoni‘nin şu an 3 milyon üyesi var. 2010 yılında 2 milyondan fazla ürün satıldı. Türkiye’deki 1.200 moda markasıyla çalışan Markafoni’de şu an 10 saniyede 1 ürün satılıyor.

Trendyol, şu ana kadar bin markanını indirimli satışını gerçekleştirdi. Her gün bine yakın ürün ve ortalam 10 marka kampanyası açıyor. Günde 15 binden fazla ürün satıyor. Bugün itibariyle 3.2 milyon aktif üyesi var.

Limango‘nun bugün 1.5 milyona yaklaşan üyesi bulunuyor ve her gün ailesine yeni üyeler eklemeye devam ediyor. Sitenin günlük ziyaretçi sayısı 300 bin tekil kişi. Büyümeyi şu şekilde de net bir biçimde ortaya koyabiliriz; bundan bir yıl önce, her gün limango.com.tr’ye girdiğinizde 7-8 kampanya varken, bu rakam 28′lere ulaşmış durumda.

Faaliyete başladığı ilk iki günde 50 bin üyeye ulaşan Daybuyday ilk ayında 100 bin üyeyi geçti. Site, 100′den fazla marka ile çalışıyor.

Kaynak: Gözde Yeniova / Ekonomist , Link : www.ekonomist.com.tr

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.