Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İstanbul'u "Houston" yapabiliriz!

11 Ocak 2013 Cuma::

"İstanbul ve Antalya'yı Houston haline getirebiliriz"

Yazı Boyutu : A A A A

Memorial Sağlık Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Uğur Genç, eskiden Türkiye'den bir çok kişinin kalp ameliyatı için Houston'a gittiğini belirterek, ''Artık kimse gitmiyor neredeyse. İstanbul ve Antalya'yı Houston haline getirebiliriz'' dedi.

Özel hastanecilik sektörü açısından 2012'yi değerlendirip, 2013 beklentilerini anlatan Genç, sektörün 2012'de çok iyi bir yıl geçirmediğini, 2008'den buyana yeni hastane izni alamadıklarını söyledi.

Sektör olarak yeni hastane açamamanın getirdiği sıkıntıyı yaşadıklarını vurgulayan Genç, ''Rekabet çok arttı. Türkiye'de 530 özel hastane bulunuyor. Devlete çok büyük bir bağlılığımız var. SGK'da fiyatlar son 6 yıldır artmıyor, aynı fiyatlarla hizmet vermeye çalışıyoruz. Bizim sektör çok yatırım isteyen bir sektör. Devamlı teknoloji değişiyor. Kendinizi yenilemeniz gerekiyor, yoksa çok geride kalıyorsunuz. Türkiye'de sektör anlamında ara eleman bulmak da çok zor'' diye konuştu.

Genç, 2012 sektör anlamında zor geçse de Memorial açısından parlak bir yıl olduğunu ifade ederek, 2012'de yüzde 50 civarında büyüdüklerini dile getirdi. Geçen yıl 1,6 milyon ayakta hastaya baktıklarını ifade eden Genç, ''125 bin yatan hastamız oldu. 85 bin de ameliyat yaptık ki, bunlar Türkiye'de yapılan en zor ameliyatlar. Karaciger, böbrek ve kornea nakli ile kalp ameliyatlarında çok iddialıyız'' bilgisini verdi.

Genç, Diyarbakır'da yeni bir hastane açtıklarını, şu an bu hastanede de günde 900 hastaya hizmet verdiklerini aktardı. Her yıl gruba iki üç tane hastane katmayı hedeflediklerini belirten Genç, 2013'te iki hastaneyi daha bünyelerine katacaklarını söyledi.

"HİNDİSTAN, SİNGAPUR VE TAYLAND'LA REKABET EDİYORUZ"
Yurt dışından yoğun bir şekilde hasta aldıklarını anlatan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yurt dışı çok bakir bir pazar. Orada çok etkin olmaya çalışıyoruz. Çok fazla hasta getiriyoruz ama daha fazla getirmeye çalışacağız. Ortalama yüzde 25-30'lar civarında büyüyorsak, yurt dışı ayağımız yüzde 50'ler civarında büyüyor. Eskiden Türkiye'den insanlar kalp ameliyatı için Houston'a falan giderdi. Artık kimse gitmiyor neredeyse. İstanbul ve Antalya'yı Houston haline getirebiliriz. Son bir iki yıldır bunun işaretlerini daha iyi görüyoruz. İnsanlar önce hangi ülkeye gideceklerine karar veriyorlar, hangi hastaneye değil. Şuan 'Hindistan, Singapur ve Tayland'a mı gidelim?' sorusu var. O insanların aklına Türkiye'nin gelmesini sağlamamız lazım."

"SAĞLIK TURİZMİ DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELMELİ"
Genç, Türkiye'nin konumunun sağlık sektörünün gelişmesine çok elverişli olduğuna dikkati çekerek, ''Hasta için mesafe çok önemli. Amerikalı hasta Hindistan'a gidiyor, ama ben Amerikalı hastayı Türkiye'ye getiremiyorum. Hala Türkiye'nin sağlık alanında oluşmuş bir imajı yok. Yeni yeni oluşuyor. Kosova, Bulgaristan, Arnavutluk gibi Balkan ülkeleri Türk dizilerini izledikleri için Türk hastanelerini görüyorlar ve Türk tıbbına güveniyorlar. Ama Rusya'dan hasta çekmek çok zor. Bunun için mantaliteyi değiştirmem lazım. O yüzden sağlık turizmi devlet politikası haline gelmeli. Son zamanlarda sağlık turizmi devlet tarafından da desteklenmeye başladı'' diye konuştu.

Bu yıl 15 bine yakın yabancı hasta baktıklarına, cirolarının yaklaşık yüzde 12'sini yurt dışı hastadan sağladıklarına işaret eden Genç, ''Her yıl yüzde 50 artıyor. 60'ın üzerinde ülkeden hasta alıyoruz. Amerika, Kanada, Hollanda, Almanya'dan da hasta geliyor ama ağırlıklı olarak Azerbaycan bizim için çok önemli bir yer. Balkanlar'dan yine çok hasta alıyoruz. Libya'daki savaştan sonra yaralılara baktık, bu da yeni dönemde Libya'dan çok fazla hastanın bize gelmesine neden oldu'' bilgisini verdi.

"YENİ HASTANE YAPILMAMASI SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ TIKIYOR"
Mevcut yasa ve yönetmeliklerin yeni hastane açılmasına imkan tanımadığını savunan Genç, "Ben sıfırdan yeni hastaneler yapmak istiyorum. Bu anlamda önümüzün açılması gerekiyor. Finansal gücüm var, ama yasa ve yönetmelikler önümüzü tıkıyor" dedi.

"İSTİHDAMA ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYORUZ"
İstihdam konusuna sektör olarak önemli bir katkı sunduklarını dile getiren Genç, "2007'de bin kişiydik, şimdi 4 bin kişiyiz. Gruba her yıl bin kişi daha ekliyoruz. Çok emek yoğun bir iş, bu nedenle istihdama sektör olarak önemli bir katkı sağlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Genç, 2013'te sağlık sektöründe tamamlayıcı sigortanın ön planda olacağını vurgulayarak, ''Devlet masrafların bir kısmını SGK aracılığıyla ödüyor. Ama arada kalan bir fark var. O farkın da sigortalar tarafından ödenmesi gibi bir nosyon var. Sektör konsolide oluyor. Ufak hastanelerin bu ortamda rekabet etme şansı yok. Büyük kurumlar ön plana çıkacak'' öngörüsünde bulundu.

"SAĞLIK TURİZMİ 2013'TE ÇOK KONUŞULACAK"
Sağlık turizminin 2013'te çok konuşulacağına dikkati çeken Genç, yabancı yatırımcıların fon bazında geldiğini, gelecekte ise stratejik yatırımcıların Türkiye'deki sağlık sektörüne katılacağını belirtti.

Uğur Genç, Memorial olarak onkoloji konusunda bütün hastanelerinde önemli yatırımlar yaptıklarını, 2013 yılında hastane sayısını 16'ya çıkarmayı planladıklarını, organ nakli, kemik iliği nakli ve inme tedavisinde ön plana çıkmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.