Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Financial Times'ın 'Bakkal hesabı!'

3 Ocak 2013 Perşembe::

Geçtiğimiz günlerde Migros'u Wallmart'ın satın almak üzere olduğunu yazan İngiliz gazetesi Financial Times, dün de büyük market zincirlerinin bakkalların pazarına girmekte zorlandığını belirtti.

Yazı Boyutu : A A A A

FT, bakkaların pazarını korumasına gerekçe olarak Türkiye'deki yüksek benzin fiyatlarını gösterdi. Haberde, "Dünyanın en yüksek benzin fiyatlarının Türkiye'de olması, büyük şehirlerdeki trafik probleminin ve geleneksel olarak her gün taze ürün satın alma alışkanlığı tüketicileri kendilerine yakın mesafelerdeki yerel zincirlere ve bakkallara yönlendiriyor" yorumunu yaptı.

İŞTAH AÇICI BİR PAZAR
Aralık ayında Wallmart'ın Migros'u satın almak üzere görüşmelere başladığı haberleri perakende sektörünü hareketlendirmişti. Dünkü haberde Wallmart'ın adım atmaya çalıştığı Türkiye perakende sektörünün bir analizi yapıldı ve, Türkiye perakende sektörünün 70 milyar dolarlık satış hacmi ile iştah açıcı olduğu belirtildi. Ayrıca sektörün kendine has bazı zorlu koşulları olduğu da aktarıldı.

YEREL ZİNCİR GÜÇLÜ
Haberde Unilever'in Türkiye ile birlikte 35 farklı ülkedeki başı olan İzzet Karaca'nın görüşüne de yer verildi. İndirim mağazalarının büyüdüğünü ve yerel zincirlerin güçlendiğini söyleyen Karaca yerel zincirlerin artık hangi ürünlerin, raflardaki nereye koymaları gerektiğini öğrendiklerini belirtti.

Bununla birlikte Türkiye pazarındaki yabancı süpermarketleri geleneksel ve güçlü bir rakibi daha bulunuyor. Komşuluk bağlarıyla tüketicilerle ilişkilerin koparmayan bakkalların pazar payı yavaş yavaş düşse de halen gıda satışının yarısı onların elinde bulunuyor.

2012'de pazarda neler yaşandı
· Son yıllarda sektördeki rekabeti kızıştıran etkenlerden biri de indirim mağazaları oldu. BİM, 2010 yıllında Migros'u ciro bakımından geçerek birinciliğe yükseldi.

· Geçtiğimiz yaz aylarında Fransız Carrefour'un Türkiye'deki şirketi CarrefourSA'dan dört yönetici Fransızların kendilerine desteklemediği gerekçesiyle istifa etmişti.

· Bunun üzerine CarrefourSA ile Migros'un birleşmesi üzerine görüşmelere başlanmış ancak sonuç alınamamıştı.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.