Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

TL’de uzun vadeli mevduatın vergisi 5 puan düşürüldü

2 Ocak 2013 Çarşamba::

Maliye’nin yaptığı yeni düzenlemeyle bankalardaki mevduatta ve katılım hesaplarında, Türk Lirası (TL) ve döviz hesaplarda vadeye göre stopaj oranı farklılaştırıldı. 1 yıl vadenin üzerindeki TL mevduatın vergisi 5 puan düşürülürken, 6 aya kadar olan döviz hesaplarının vergisi 3 puan artırıldı.

Yazı Boyutu : A A A A

Bu kapsamda bugünden itibaren, Türk Lirası mevduata daha evvel vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 12, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 10 olarak uygulanacak.
Döviz hesaplarına daha evvel vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı ise, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 15, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 13 olacak.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mevduatta gelir vergisi stopaj oranının vadeye göre farklılaştırılması ve uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesiyle 1 yıl ve üzeri vadeli mevduatın toplam mevduat içindeki payında önemli artış beklediklerini bildirdi. Babacan, değerlendirmesinde, son 10 yıllık dönemde kamu kesimi borçlanma vadelerinin kademeli olarak uzatılmasının kamu borç yapısının küresel şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını belirtti.
Babacan bankalardaki tasarruf mevduatı vadelerinin uzatılmasının ülkenin finansal istikrarına katkı yapacağını vurguladı.
Daha önceki uygulamada TL, döviz hesabı farkı olmaksızın tüm vade gruplarında yüzde 15 oranında stopaj kesiliyordu.

Vadeyi bozup faizi alma imkânı geldi

* Yapılan bir diğer yeni düzenlemede uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesini kapsıyor. Buna göre tasarruflarını 1 yıldan uzun vadede değerlendiren mudiler, vade bozulmaksızın ve getiri kaybı yaşamaksızın, hesaplarından önemli miktarda (yüzde 50) kısmi çekebilecek.
* Vadeden önce mevduatın tümünün çekilmesi halinde ise uğranılan getiri kaybına sınır getiriliyor.
* Getirilen düzenleme ile hesap sahiplerine, 1 yıl veya daha uzun vadeli faiz/kar payı ödemeli hesaplar için en fazla 2 defa vadeden önce çekim hakkı tanınarak toplamda anaparanın yüzde 50’sine, birikimli hesaplar için ise en fazla üç defa vadeden önce çekim hakkı tanınarak toplamda anaparanın yüzde 50’sine kadar kısmi çekim hakkı tanındı.
* Belirtilen sayı ve paylar kapsamında vadeden önce çekimlerde çekilen kısım için biriken faiz/kar payının yüzde 100’üne kadar, bunların üzerindeki çekimlerde ise biriken faiz/kar payı tutarının en fazla yüzde 50’sine kadar mudiye faiz/kar payı ödenebilmesi mümkün hale geldi.
* Bu iki düzenleme ile özellikle bir yıl ve üzeri vadeli mevduatın toplam mevduat içindeki payında önemli bir artış olması bekleniyor.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.