Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

En çok insana yatırım yapıyor

1 Aralık 2012 Cumartesi::

Türkiye'deki yatırım hedeflerini büyüten Bosch, insan kaynaklarına da büyük önem veriyor. Şirketin Türkiye temsilcisi Steven Young, çalışanları elde tutmak için çeşitli uygulamalar gerçekleştirdiklerini, personel eğitimine büyük önem verdiklerini vurguluyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'de geçen sene 200 milyon eurouluk yatırım yapan Bosch, 2013'te Türkiye'ye 150 milyon euro'nun üzerinde yatırım yapmaya hazırlanıyor. Geçen senenin sonu itibariyle Türkiye'de toplamda 1.8 milyar euro yatırım gerçekleştiren kurum, insan kaynakları politikalarına da büyük önem veriyor. Firma olarak Türkiye pazarından memnun olduklarını, Türkiye'nin Avrupa içinde daha hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Bosh Türkiye Temsilcisi Steven Young, yatırımlarla birlikte insan kaynağına da büyük önem verdiklerini dile getiriyor. En çok çalışmak istenen şirketlerin başında gelen Bosch'ta İK uygulamalarındaki yenilikler de takip ediliyor. "Dünyaca ünlü kariyer analisti Dan Pink'in söylediği gibi, "Bugün iş hayatında çalışanlar için uygulanan metodlar, onların bağlılığını sağlamak, motivasyonlarını artırmak için uygulanan yöntemler, 20. yüzyılın gereksinimleri için belki geçerliydi. Ama 21. yüzyılda yeni yöntemler bulmak gerekiyor" diyen Steven Young ile şirketin insan kaynakları politikalarını konuştuk...

Bosch'un İK politikalarından bahsedebilir misiniz?
Bosch Türkiye'de, mevcut personelimizi geliştirmek ve çalışan sadakatini artırmak için, öncelikle kurum olarak birlikte büyüyüp gelişeceğimizi net bir şekilde ifade ederiz. Bosch'ta başarılı olan tüm çalışanlarımız gerek yurt içi, gerek yurt dışı görevlere terfi ederler. Görev değişiklikleri ise bunun bir tamamlayıcısıdır. Uluslararası çevrede kariyer planlaması yapar, kişisel gelişime yönelik eğitimleri teşvik ederiz.

Çalışanları elde tutmak için neler yapıyorsunuz?
Şirketlerin yönetici ve çalışanlarında sadakat sağlayabilmelerinin bana göre en önemli kriteri, karşılıklı fayda ve memnuniyetin sağlanabilmesi. Ama bize göre en önemli husus, çalışanların şirketlerine olan güvenlerinin tam olmasıdır. Firmamızın ismi bu konuda bize büyük bir ayrıcalık kazandırıyor. Bildiğiniz gibi, Bosch adı kamuoyunda 'güven' ile özdeşleşmiştir. Çalışanların şirket faaliyet ve kararlarına katıldıkları oranda şirketi sahipleneceklerinin bilincindeyiz ve bu sebeple katılımı artıracak ortamlar oluşturuyoruz. Bosch Türkiye olarak, son 5 yılda 400'ün üzerinde çalışanımızın, mesleki eğitim ve know-how transferi olarak yurt dışında görev almasından gurur duyuyoruz.

Bosch'un İK alanında ne gibi sosyal sorumluluk uygulamaları var?
Bosch'un mottosu 'Yaşam için teknoloji'dir. Yeni teknolojiler geliştirmeyi sürdürerek, sürekli yeni yatırımlar yapıyoruz ve istihdam sağlıyoruz. 'En çok istihdam oluşturan firma' ödülünü almamız da bunu destekliyor. Üniversite öğrencilerinin ufkunu açmak için, yöneticilerimizle üniversitelere giderek konferanslar veriyoruz ve derslere katılıyoruz. Bunun dışında öğrencilerimizi çalışma hayatına hazırlamak ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla, 'Bosch Gelişim Programları' düzenliyoruz.

Üniversite öğrencilerine yönelik neler yapıyorsunuz?
Öğrenciler için, iş hayatına atılmadan önce gerçek iş tecrübesi kazanacakları ve kendilerini geliştirecekleri programlar sağlıyoruz. Bu kapsamda, part-time çalışma, projeli staj, lisans ve yüksek lisans tez programlarını yıllardır uyguluyoruz. Bunun yanı sıra, Bosch Mühendislik Bursu ile başarılı öğrencilerimizi destekliyoruz. Bu yıl burs programımız dahilinde, yabancı dil kursu uygulamasını da başlattık.

Kadın çalışanlara yönelik çalışmalarınız var mı?
Çeşitlilik ve fırsat eşitliği de şirketimizin ana değerleri arasında yer alıyor. Şu anda yürüttüğümüz en önemli projelerimizden biri, kadın çalışanlarımızın yönetim içinde daha fazla yer almasına özen göstererek, erkekkadın yönetici sayısında denge sağlamak üzerine... Bunu desteklemek için işe alımdan, eğitim ve gelişim programlarına kadar her süreçte ortaya koyduğumuz çeşitli uygulamalarımız var.

Çalışanların eğitim ve gelişimine yönelik ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Bosch İnsan Kaynakları stratejilerini şirketimizin uzun vadeli stratejileri doğrultusunda, üç yıllık planlarla her yıl gözden geçiriyoruz. Stratejilerimizi belirlerken, Bosch merkez stratejilerini, paydaşlarımızın, müşterilerimizin İK çalışanlarının geribildirimlerini firma politika ve stratejileri doğrultusunda değerlendirerek, ekibimizin katılımıyla oluşturuyoruz. Gündemde olan projelerimizi ise yeteneklerin firmamıza çekilmesi, çalışanlarımızın bağlılığının sürekliliğinin sağlanması, eğitim ve gelişim faaliyetlerimizin öğrenen organizasyon bakış açısı ile sürekli geliştirilmesi, farklılıkların desteklenmesi ve liderliğin sürekli güçlendirilmesi olarak özetleyebilirim.

İşe alımda en çok nelere dikkat ediyorsunuz?
Bosch olarak kültürler arası duyarlılığa ve çeşitliliğe çok önem vermekteyiz. Aynı zamanda çalışan ya da yöneticilerimizin değişik tecrübeler kazanması, özgüvenlerinin arttırmaları ve kendilerini geliştirmeleri için yurt dışı görevlerinde bulunmalarını mümkün olduğunca teşvik ediyoruz. Bu sebeple işe alım kriterlerimizin başında, kültürel farklılıklara uyum, çeşitlilik, mobilite ve esneklik geliyor. Mümkün olduğunca fazla sayıda çalışanımızı, kısa veya uzun dönemli olarak teşvik etmeye devam edeceğiz. Bunun yanında akademik kariyerlerini ilerletmeleri için de olanaklar sağlıyoruz. Örneğin esnek çalışma modellerimizden yararlanarak yüksek lisanslarını tamamlayabiliyorlar. MBA desteğimiz de yine bu uygulamamız için önemli bir örnek.

Çalışanlarınıza özellikle yeni mezunlara ne gibi kariyer fırsatları ortaya çıkırıyorsunuz?
'Bosch Juniors' adını verdiğimiz, öğrencilere yönelik kapsamlı bir oryantasyon ve eğitim programımız var. Şu anda 80 öğrencimiz bulunuyor ve yaz döneminde bu sayı artıyor. Üniversite öğrencileri ikinci sınıftan itibaren aramıza katılıyor, onların iş hayatına hazırlanmalarına ve kariyer planlamalarına destek oluyoruz. Bizi geleceğe taşıyacak liderler ve çalışanlarımız için MBA ve yüksek lisans programlarına katılımı desteklemeyi planlıyoruz ve çok yakında hayata geçireceğiz.

Mesleki eğitim merkezi kuruldu
Meslek lisesi öğrencileri de sizin için büyük önem taşıyor sanırım?
Evet. Bizim için önemli konulardan biri de teknik liselerdeki öğrencilerin gelişimidir. Bu nedenle meslek lisesi öğrencileri için staj programımıza büyük önem veriyoruz. Şu anda 62 öğrencimiz bu programdan yararlanıyor. Bu amaçla Bursa'daki fabrikamızda, 1999 yılında Teknik Mesleki Eğitim Merkezi'mizi (TGA: Technisch Gewerbliche Ausbildung) kurduk. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bünyesinde İkili Mesleki Eğitim Merkezi (İMEM) olarak faaliyet gösteren TGA'da eğitim, üç yıl boyunca haftada iki gün okulda, üç gün işletmede olacak şekilde uygulanıyor. Teknik bölümlerin ihtiyaçları doğrultusundaki kalifiye elemanların, modern teknik ve organizasyon yapısı içindeki bir eğitim oluşumuyla yetiştirilmesi, birlikte çalışılan kurumların eğitimlerle geliştirilmesi, meslek okullarının gelişiminin desteklenmesini amaçlayan program için, eğitim ortağı olarak, Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile çalışıyoruz. Benzer bir uygulama, Manisa fabrikamızda da mevcut.

Kariyer gelişi destekleniyor
Kariyer günlerinde en çok hangi konuları vurguluyorsunuz?
Kariyer günlerinde şirketimizi, ilgili birimlerden en üst düzey yöneticilerimizle temsil etmeye çok önem veriyoruz. Bu buluşmalarda ağırlıklı olarak gelecek dönemlere ait projelerimiz, yatırım ve istihdam planlarımız üzerinde duruyoruz. Bu konular öğrenciler tarafından en çok ilgi gören konular; fakat gençlerden gelen her türlü talebe de açığız... Kariyer günlerinde gündeme getirdiğimiz bir konu da Türkiye'de 100 yılı aşkın bir geçmişi geride bırakan Bosch'u, bir sonraki 100 yıla hazırlamak amacıyla son dönemde hayata geçirdiğimiz 'Kariyer gelişimi ve yetenek yönetimi programı'... Bu programla şirketimizi geleceğe taşıyacak genç çalışan ve liderlerden oluşan güçlü bir organizasyona sahip olmayı hedefliyoruz. Son yıllarda özellikle genç ve potansiyel çalışanlarımızı erken yaşlarda global kapsamda uyguladığımız liderlik gelişim sürecimize dahil edip, kariyer gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyoruz.

Sayılarla Bosch...
Meslek Eğitim Programı'na ( TGA) Katılan Öğrenci sayısı (2011) - 110 kişi Toplam düzenlenen eğitim sayısı (2011): 1.592 Son 5 yılda yurt dışına gönderilen çalışan sayısı: 145 Ar-Ge çalışan sayısı: 341 (mavi yaka dahil) Son 5 yılda Bosch Türkiye'de staj yapan öğrenci sayısı 2 binin üzerinde.

Kaynak: Eylek Aktay - İşte İnsan , Link : www.isteinsan.com.tr

Anahtar Kelimeler: gündem, yatırım, insan, bosch, bosch ik, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.