Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Pazarlama - Satış
Print Al

Hizmetinizi nasıl ücretlendirirsiniz?

29 Kasım 2012 Perşembe::

Fiyatlandırma tanımlanabilir ve bulunabilir bir numaradır. Mükemmel fiyatlandırma karınızı en tepeye çıkarırken uzun ömürlü müşteri sadakatinide sağlar.

Yazı Boyutu : A A A A

Yıllar önce universitedeyken bir profesor pazarlamanın en önemli 4p (product, place, promotion,price) lerinden fiyat(price) kelimesinin altını çizmişti.

Peki en doğru fiyalandırmayı nasıl belirleriz?

Fiyatlandırma tanımlanabilir ve bulunabilir bir numaradır. Mükemmel fiyatlandırma karınızı en tepeye çıkarırken uzun ömürlü müşteri sadakatinide sağlar.

Mükemmel fiyatlandırmayı belirlemeden önce fiyalandırma modelinizi belirlemeniz gerekir, bu strateji sizin bütün iş modelinizle uyumlu olmalıdır.


Piyasaya giriş fiyatı
Amacınız piyasaya hızlı ve derinden bir giriş yapmak. Diğer bir deyişle mümkün olduğu kadar çok ürün satabilmek. Bunun için fiyatı düşük tutuyorsunuz.Peki ama ne kadar düşük? Piyasaya ürünlerinizi kendi belirlediğiniz maksimum kar fiyatıyla vermenizin bir anlamı yok. Neden mi? Çünkü toplaya bildiğiniz kadar müşteriyi en kısa sürede toplamalısınız.

Hatta işi uç noktaya götürerek zararına bile satış yapabilirsiniz.Neden mi? Çünkü her bir müşterinin ömür boyu değeri vardır. Bu değer sizin ilk satışınızdan elde edeceğiniz az bir kazançtan daha önemlidir. Bu bilinçle karınızı kısarak yapacağınız ilk satıştan mutlu olacaksınız.

Piyasaya griş için yapılan bu ücretlendirme türü özellikle pazarda bir rekabet varsa çok önem taşır. Ürününüzü sunduğunuz insanlara kilitlenin, eğer ömür boyu müşteriniz olmasını sağlayabilirseniz bu fiyalandırma modeli değer kazanır.Ama eğer tek seferlik bir alış veriş olursa zararına satışınızın bir anlamı olmaz.


Şimdi sizlere tek seferlik müşteriyi nasıl ömür boyu müşteriniz haline getirebileceğinizi anlatacağım.
1)Yapışlanlık: Müşterinin vazgeçememesinden oluşan bir sadakattir.Birisi sizden bir ürün aldıktan sonra başka bir marka ürüne geçmek ona pahalıya patlıyorsa bu durum ortaya çıkıyor. Markasını değiştirmesi pahalıya geliyor burda yapışkan olan ürününüz.
Pazardan bir önek vereyim. Siz gidip bir 3 bıçaklı traş bıçağı aldınız. Bunu ilk aldığınızda zaten yüksek bir mebla ödüyorsunuz. Daha sonra bunun başlıklarını alıyorsunuz. Başka markanın başlığı ürüne uyum sağlamadığı için başka markanın ürünü ucuz olsa bile geçiş yapamıyorsunuz.
Online pazardan bir örnek vereyim. Geocities gibi bir yerde bir web sitesi açıyorsunuz ama daa sonradan reklamlarla doluyor ve vazgeçip başka bir sunucuya taşımanız sizin için masraflı olacağı için devam etmek zorunda kalıyorsunuz.

2)Güzel Ürün: Makul bir ürün müşteri geri dönüşünü garanti edebilir. Onun geri döneceğini bilirsiniz...
Pazardan bir örnek: Traş bıçağı şirketleri uzun vadede traş başlıklarından iyi kar elde edebileceklerini anlayıp traş makinalarını hiç fiyatına piyasaya dağıttılar. Bunları kullanan müşteriler göreceli olarak daha ucuz olan traş bıçaklarından daha iyi traş ettiklerini anlayınca yeni başlıklar almak istediler.
Online pazardan örnek: İyi kitaplar ve düşük fiyatlar mükemmel komboyu oluşturuyor. Amazon.com sanal ortamda kitap konusunda darbeyi çok düşük fiyata kiaplar satarak vurdu. Gerçekten büyük oranda para kaybetsede çok büyük bir müşteri kitlesi toplamayı başardı ve bunun uzun soluklu bir müşteri kitlesi olacağına inanıyor.


3)Etkilemek: Eğer gerçekten mükemmel bir ürününüz varsa müşteriyi etkilemek için ilk başta ucuz fiyata veriyorsunuz. Müşteri etkilendikten sonra rakiplerinizden korkmanıza gerek yok. Zaten o müşteriyi ağınıza almışsınızdır ve ilerde uygun fiyatlandırmayla işinize devam edebilirsiniz. Müşteri ürününüze yapışmıştır.
Pazardan bir örnek: Bir spor salonuna yazılırsınız ve memnunsanız gidip başkasına yazılmazsınız. insanlar iki spor salonuna birden gitmezler aynı şekilde dergi üyelikleri içinde bu geçerlidir. İnsanlar ya newsweek okur yada time, ikisini birden değil.
Online pazardan bir örnek: Hosting firmaları ilk başta cazip fiyatlara yer verirler aradan bir sene geçip sözleşmeyi yenilemek istediğinizde fiyat değişir. Ama hizmeti alan memnun ise üyeliğe devam eder.

Sonuç olarak:Eğer pazarda bir hakimiyet elde etmek istiyorsanız fiyat mücadelesine girin, bu zarar etmek veya az kazanmak anlamıan gelse bile. Bu fiyatlandır tekniği "pazar payı satın alma" diye bilinir ve bir bedeli olur bundan şüphe yok. İleriye dönük kazançlar için bunu yapmanız gerekir.
Bir okul öğretisi şöyle der "Pazar payı baskınlığı piyasadaki en önemli faktördür". Sanal pazar çok yüksek seviyelere ulaşıyor...Eğer sanal ortamda fiyatları çok yüksek tutuyorsanız gerçekten özgün eşsiz bir ürününüz veya sunduğunuz bir şey olması gerekir. Aynı zamanda paentide elinizde oması gerekir yoksa kendinizi başka bir rakibe fiyatı düşürmesi için yalvarırken bulabilirsiniz.

Kaynak: satisvepazarlama.net , Link : http://www.satisvepazarlama.net

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.