Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Turkcell şirket avına çıktı

26 Kasım 2012 Pazartesi::

Süreyya Ciliv’in, “Kasamızda 6.2 milyar lira nakit var, yurtdışında satınalmak için şirket bakıyoruz” sözünün hikmeti anlaşıldı.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye’nin önde gelen GSM operatörlerinden Turkcell, Balkan seferini Bosna- Hersek içlerine taşımaya hazırlanıyor. Bosna- Hersek Telekom’a teklif vermeye hazırlanan şirket, Kosova ihalesinden de son derece umutlu.

Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in, “Kasamızda 6.2 milyar lira nakit var, yurtdışında satınalmak için şirket bakıyoruz” sözünün hikmeti anlaşıldı. Daha önce Bulgar Telekom, Suriye Telekom ve İran Telekom şirketlerine teklif veren ancak çeşitli nedenlerle ihaleleri kaybeden GSM devi gözünü şimdi Balkanlara dikti.
Hafta başında Bulgaristan’ın ikinci büyük mobil iletişim şirketi Cosmote Bulgaria için bağlayıcı olmayan ön teklif veren Turkcell, Kosova Telekom ihalesinde de ilk 5’e kalmıştı. Edinilen bilgilere göre şirket, Bosna- Hersek (BH) Telekom şirketiyle de yakından ilgileniyor. Vatan’a konuşan adının açıklanmasını istemeyen bir yabancı bankacı, “Turkcell, Doğu ve Orta Avrupa’daki özelleştirme süreçleri ile satınalma fırsatlarını son derece yakından izliyor. Şirketin ilgi duyduğu bölgeler arasında Bosna- Hersek de var. Bosna- Hersek (BH) Telekom şirketiyle yakından ilgileniyorlar” bilgisini verdi.
1993 kurulan Bosna- Hersek (BH) Telekom, Balkanların en önemli telekom şirketlerinden birisi. Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırpların birlikte yaşadığı Bosna- Hersek Federasyonu’nda üç tane telekom şirketi faaliyet gösteriyor.

BH Telekom yüzde 45 pazar payı ile ülkenin en büyük şirketi konumunda. Hisseleri Saraybosna Borsası’nda işlem gören şirket 800 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahip. 2011 sonu itibarıyla 2.1 milyon müşteriye sahip olan şirketin en hızlı büyüdüğü alanların başında ADSL ve internet tv’si geliyor. Bosna- Hersek devleti tarafından yönetilen şirketle ilgili özelleştirme süreci 2011 sonunda başladı. Şirketin 2012 sonunda ya da 2013’ün ilk çeyreğine kadar özelleştirilmesi bekleniyor.

Şirket avına çıktı
Orta ve Doğu Avrupa’da büyümek isteyen Turkcell’in gözünü diktiği bölgelerin başında Balkanlar geliyor. 2007 yılında Bulgaristan Telekom’un özelleştirilmesi için teklif veren Türk GSM operatörü ihaleyi kazanamamıştı. Şirket bu yılbaşında ise Turkcell yönetimi daha önce Bulgaristan’ın ikinci büyük telekom şirketi Vivacom’un satışı ile ilgilendiğini açıklamıştı.
Turkcell’in Balkanlarda gözünü diktiği bir diğer ülke de yeni kurulan Kosova devleti. Balkanların bu genç devleti tarafından özelleştirme sürecini yakından izleyen Turkcell, Kosova Posta ve Telekomünikasyon Şirketi’nin (PTK) yüzde 75’ini satın almak için açılan ihaleye teklif verdi. Finale kalan 5 şirket arasına girmeyi başaran Türk GSM şirketi şimdi ihaleden çıkacak sonucu bekliyor.

7 ülkede faaliyette
Türkiye’nin önde gelen mobil operatörlerinden olan Turkcell, halen 7 ülkede faaliyet gösteriyor. Bu ülkeler; Beyaz Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Moldova ve KKTC. 2007’den itibaren yurtdışındaki satınalma fırsatlarına odaklanan Turkcell, bu strateji çerçevesinde Beyaz Rusya’nın önde gelen operatörlerinden Belarusian Telecommunications Network (BeST) hisselerini 2008’de satın aldı. Bu işlem için 500 milyon dolar ödeyen şirket, bu sayede etki alanını Kuzey Avrupa içlerine kadar taşımış oldu.

Kaynak: Patronlar Dünyası , Link : www.patronlardunyasi.com

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.