Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Kaliteyi Türkler Götürüyor Çinliler Taklidiyle Bozuyor

23 Ekim 2012 Salı::

TUSKON ile Gana’daki fuarda gövde gösterisi yapan Türk firmaları, “Burada bir numarayız ama Çinliler hemen bizi taklit ediyor” diye dert yanıyor...

Yazı Boyutu : A A A A

Taklitte sınır tanımayan Çinli firmalar, Türk ürünlerini Afrika’ya kadar takip etti. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) organizasyonuyla Gana’nın başkenti Accra’da düzenlenen 10. Uluslararası Yapı, İnşaat Malzemeleri, Emlak, Gayrimenkul Fuarı’na katılan Türk firmalar, Afrika pazarında artan imajın, Çin taklitleri sebebiyle zarar görmesinden korkuyor.

TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Osman Gemici, Türk ürünlerinin Afrika ülkelerinde gördüğü ilgiden memnun olduklarını, sıkıntılarının ise Çinlilerin orada da Türk ürünlerini taklit etmesi olduğunu ifade etti. Gemici, “Afrika ve Ortadoğu’nun pek çok ülkesinde Türkiye’den gelen bazı mallar çok kısa süre içinde taklit ediliyor. Türk markası diye pazarda yer bulan ürünleri hemen Çin’de üretip Afrika’ya getiren firmalar var. Vico buna bir örnek” dedi. Türkiye’den 27 şirketin katıldığı fuarın Türk şirketlerin bölgede ağırlığını daha fazla hissettirmesi için önemli bir mecra olduğunu ifade eden Osman Gemici, “Gana, Afrika’nın Dubai’si. Hangi sektörlere yatırımın doğru olduğu soruluyor. Yönlendirme yanlış olur. Çünkü Gana’da her şey ihtiyaç. Gıda, tekstil, inşaat, kimya başta gelen yatırım fırsatları olabilir. Gana’ya yatırım yapana kadar birçok ülke gezip 100 binlerce dolar harcayan iş adamlarımız var. Gana ile 500 milyon dolarlık ticaret hacmimiz var. Hedef 3 yıl içinde 1 milyar dolar” dedi. Bu ülkede düzenlenen fuara katılan firmalardan Pakteks Dış Ticaret Genel Müdürü Faik Topak, ilk defa fuara katıldığını, halı saha, duvardan duvara halı, otel halısı, cami ve yurt halısı gibi ürünler ürettiklerini belirterek, “Gana’da futbol çok önemli. Avrupa buraya çok mal satıyor. Halı saha ihtiyaçları yüksek” dedi. Topak, Dinarsu olarak bütün Afrika’da 30 milyon dolar, Pakteks’in ise 500 bin dolar cirosu olduğunu, futbol aşkıyla Pateks’in de 1 milyon dolar ciroya ulaşabileceğini söyledi.

Afrika'da Sabır Şart
TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Osman Gemici, Gana İskan Bakanı Enoch Teye Mensah ile standları ziyaret etti. Katılımcılar en çok taklitten şikayet etti. Gemici de Türk iş adamlarına, “Afrika’da sabır şart. Bugün iş yapamazsınız belki, ama yarın en büyük ihracat pazarı olur” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.