Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Avrupa'da en hızlı büyüyen ekonomi olacağız

25 Ekim 2012 Perşembe::

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Bu yıl, kendimize göre makul büyüme rakamıyla dahi Avrupa'da en hızlı büyüyen ekonomi olacağız'' değerlendirmesinde bulundu.

Yazı Boyutu : A A A A

Bakan Ergün, yazılı açıklamasında, Merkez Bankası tarafından açıklanan Ekim Ayı Kapasite Kullanım Oranını değerlendirdi.

Bu yılın Ekim ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının, geçen yılın aynı ayına göre 2,1 puan azaldığını, bir önceki aya göre ise 0,9 puan arttığını ve yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı. Ergün, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranının ise bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 73,1 seviyesinde gerçekleştiğini anımsattı.

AVRUPA'DA İŞSİZLİK TARİHİ ZİRVEDE

Dünya ekonomisinin, zor bir dönemden geçtiğini, özellikle Avrupa ekonomilerinde yaşanan gelişmelerin çok iyi takip edilmesi gerektiğini ifade eden Ergün, yüksek bütçe açıkları ve kamu borç oranları nedeniyle krizden ciddi şekilde etkilenen Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin, tüm Avrupa ekonomisini tehdit ettiğini, 2012 yılında Avrupa'da işsizliğin de tarihi seviyelere ulaştığını kaydetti.

EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİ

En önemli ihracat pazarı olan bu coğrafyadaki gelişmelerin, doğal olarak Türkiye'yi de etkilediğini belirten Ergün, büyüme hızının yavaşlaması, sanayi üretiminde ve kapasite kullanımında karşılaşılan düşüşlerin nedeninin bu olduğunu ifade etti. Ancak bütün bunları beklediklerini ve hazırlıklı olduklarını kaydeden Ergün, ''Bu nedenle, 2012 için daha makul bir büyüme hedefi belirlemiştik. Bu yıl, kendimize göre makul büyüme rakamıyla dahi Avrupa'da en hızlı büyüyen ekonomi olacağız'' dedi.

MAKRO DENGELERİ TUTTURMAK ÖNEMLİ

Kapasite kullanım oranının yıllık bazda azaldığı bu dönemde aylık bazda artmış olmasının önemli bir gelişme olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

''Ancak burada esas mühim olan nokta konjonktürel gelişmelere odaklanmaktan ziyade orta ve uzun vadeli hedefleri muhafaza etmek, ekonomideki yapısal sorunları çözüme kavuşturmaktır. Türkiye işte bunu başarmış olması nedeniyle dünya ekonomi çevrelerinde büyük takdir toplamaktadır. Geçtiğimiz günlerde açıkladığımız Orta Vadeli Program, Türkiye ekonomisinin nasıl bir noktaya geldiğini göstermektedir. Birçok ülkenin artık çok kısa dönem için bile tahminde bulunamadığı bir ortamda, Türkiye olarak yatırımcılar ve karar alıcılar için orta vadeli bir perspektif çizmiş olduk. Orta Vadeli Program, Türkiye'de ekonomi yönetiminin makro dengeleri tutturmakta ne kadar kararlı olduğunu göstermektedir.''

Bakan Ergün, Türkiye'nin, bu makro istikrarını muhafaza ettiği sürece, reel sektörün ülkenin büyümesi için gerekli yatırımı, üretimi, ihracatı ve istihdamı gerçekleştireceğini, Avrupa ülkeleri üzerindeki yoğun sis bir nebze olsun azaldığında, Türkiye'nin 2010 ve 2011 yıllarında olduğu gibi yine yüksek büyüme oranlarını yakalayacağını belirtti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.