Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Başkan Alıcık, Paris"te İncelemelerde Bulundu

24 Ekim 2012 Çarşamba::

Türkiye"de katı atık tesisi kurma çalışmaları yapan Belediye Başkanları ve beraberindeki heyet geçtiğimiz günlerde Paris"te bir dizi ziyaret ve konferansa katıldı. Başkanlar, Paris"te Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Katı Atık Tesisleri yönetiminden sorumlu SYCTOM ve SEMARDEL"i de ziyaret etti.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye’de katı atık tesisi kurma çalışmaları yapan Belediye Başkanları ve beraberindeki heyet geçtiğimiz günlerde Paris’te bir dizi ziyaret ve konferansa katıldı. Başkanlar, Paris’te Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Katı Atık Tesisleri yönetiminden sorumlu SYCTOM ve SEMARDEL’i de ziyaret etti.

15-17 Ekim 2012 tarihleri arasında Nazilli Belediye Başkanı Haldun Haluk Alıcık, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek ve Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan Paris’te bir dizi etkinlikte bulundu. Belediye Başkanlarına Güngören Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Özçiçek, İller Bankası Çevre Yüksek Mühendisi Seçil Özgöçmen ile DenizBank ailesinden Şube Müdürleri ve Genel Müdürlük Kamu Finansmanı Grubunun yöneticileri eşlik etti. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Kenan Kırtıl, Selçuk İncesu ile Hüseyin Kaya’da bu etkinlikler içerisinde yer alan isimler oldular. Belediye Başkanları ve beraberindeki heyetin ilk ziyareti Akdeniz Eko sisteminin korunması ve sera emisyonlarının kontrolü konularında ortak çözümler üretmek amacıyla iklim ve çevre sorunları üzerinde Türk-Fransız işbirliğini güçlendirmeye katkıda bulunan Fransız Kalkınma Ajansı’nda oldu.

BELEDİYE BAŞKANLARINA EĞİTİM

Ajansa yapılan bu ilk ziyarette, AFD’ın aynı zamanda DenizBank ile olan işbirliği kapsamında, çevresel ve sosyal nitelikte projeler yürüten, orta ölçekteki belediyelere uygun şartlarda finansman desteği sunduğunu ifade eden Denizbank yetkilileri Deniz Bank’ın Bu kapsamda birçok belediyeye kredi sağladığını ifade ettiler. DenizBank yetkilileri AFD ve DenizBank arasındaki işbirliğine ilişkin şu açıklamayı yaptı: “AFD tarafından sağlanan finansman aracılığıyla belediyelerimize, kendi projelerini yönetebilecekleri, ağırlıklı olarak çevreyi korumaya yönelik yatırımlarını finanse edebilecekleri uzun vadeli kaynaklar sunulmaktadır. AFD, orta ölçekteki belediyelerin özellikle su ve arıtma, katı atıkların yönetimi ve kent ulaşımı gibi projelerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Proje yönetimlerini desteklemek üzere ayrıca Deniz Bank ve AFD tarafından ortaklaşa olarak belediyelere yönelik bir teknik eğitim destek programı geliştirildi.”

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLİYOR

Katı Atık Yönetimi konusunda Paris’te, Sein Nehri kenarında kurulmuş bir kamu kurumu olan SYCTOM ziyaret edildi.. Paris ve çevresinde oturan 5 milyon kişinin 2,3 milyon ton/yıl evsel atığını işleyen SCYTOM, alanında en büyük kuruluşlardan biri olarak ifade ediliyor. Yönetim kadrosu merkez ve çevre belediyelerden seçilen kişilerden oluşan SYCTOM’un ile 300 milyon EUR üzerinde bir bütçesi bulunmakta. SYCTOM yetkilileri asıl amaçlarının atıkları mümkün olduğunca aza indirmek olduğunu özellikle belirtiyorlar. Katı atıklar, cam, ambalaj malzemeleri (kâğıt, karton), geri dönüşümü yapılamayacak maddeler olarak ayrıştırılıyor ve geri dönüşümü yapılamayacak olanlar da yakılarak enerji elde ediliyor. SYCTOM yetkilileri yeni hedeflerinin katı atıkları dönüştürerek biyogaz ve gübre üretmek olduğunu belirtiyor. Ayrıca dönüştürme esnasında açığa çıkan ısı ile su buharından elektrik enerjisi elde ediliyor. Dönüştürme işlemi esnasında bölgeye zarar verecek faktörler ise maksimum düzeyde filtre ediliyor.

200 BİN TON ÇÖP YAKILIYOR

Son olarak ziyaret edilen kurum SEMARDEL oldu. Paris’in dışında, banliyö bölgesinde faaliyet gösteren ve yönetimi belediyelerce seçilmiş kişilerden oluşan SEMARDEL’in yıllık 37 milyon EUR cirosu bulunmakta.. Yılda 200.000 ton çöp dönüştürülüyor, kalan 40.000 ton atık ise depolanıyor. toplam 517 kişi istihdam ediliyor.

Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Denizbank Nazilli Şube Müdürü Levent Çalışkan ile Denizbank ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) ortaklaşa hazırladığı “Katı Atıkları Sınıflandırma, Bertaraf Etme, Arazileri Doldurma” konulu konferans ve Katı Atık Yönetimi konusunda Paris’te bir dizi ziyaretlerde bulunarak önemli deneyimler ve izlenimlerde bulunduklarını belirtti. Alıcık “Çevre Bakanlığına sunulan İl Mahalli Çevre Kurulunun 28.10.2001 tarih, 169 nolu kararı ile yer seçimi yapılan Sailer Köyünde yapılacak olan katı atık bertaraf tesisi için de bilgi alışverişinde bulunma imkanı yakaladık. Burada gördüklerimiz uygulayacağımız projede bize örnek teşkil edecek” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.