Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Migros gözünü hangi Zincir'e dikti

23 Ekim 2012 Salı::

BC Partners ile 5. yılına giren Migros, satın almak için gıda perakendeciliğindeki hangi şirketle görüşüyor?

Yazı Boyutu : A A A A

Migros hangi zinciri almak için görüşmelere başladı?

Habertürk’ün haberine göre BC Partners ile 5. yılına giren Migros, Almanya dışındaki süpermarketlerini elden çıkarma kararı alan Real’i satın almak için görüşmelere başladı. İstanbul’da bir türlü istediği yaygınlığa ulaşamayan Tesco Kipa ise son dönemde hızlı büyüyen bir yerel zincirle imza aşamasında.

Alaton bürokrasiye karşı verdiği mücadeleyi kazandı

Gıda perakendeciliğinde taşların yerinden oynayacağı bir yıla giriyoruz. 2012, en çok Carrefoursa’nın konuşulduğu bir yıl oldu. Sabancı Grubu’nu temsil eden 4 yönetim kurulu üyesinin Carrefoursa yönetiminden istifa etmesi, iki grup arasındaki ortaklığın akıbeti merak edilirken yaşanan en önemli gelişmeydi. İkinci ve tabii ki bir başka önemli konu da Migros’un durumu. Migros’u 2008 yılında 3 milyar 250 milyon dolara satın alan BC Partners’in, artık bu yatırımdan çıkma zamanı geldi mi? Yatırım yaptığı şirketlerden 4-7 yıllık bir dönemde çıkan fon, Migros’la ilgili ne zaman harekete geçecek? Bütün bunlar konuşulurken Migros’la ilgilenen grupların adı da telaffuz edildi.

Sonra bir suskunluk dönemi…

Ama yılın bitmesine sadece 2 ay kala, ortalık yine çok hareketlendi. Üstelik de ilginç ve de çok telaffuz edilmeyen bir şekilde.

Ortada Türkiye’nin önemli markalarından biri, Migros var. Discount formatını Yıldız Holding’e satıp Tansaş’ı İzmir’e taşıyan, dolayısıyla verimliliğe odaklanan, 855 mağazalı bir Migros. Ve onu artık elden çıkarması beklenen bir fon var. İşin diğer yanında da Türkiye’de bir türlü istediği yaygınlığa ulaşamayan, bir ara “Carrefoursa’ya satılacak” diye konuşulan Alman hipermarket zinciri Real.

Almanya dışındaki süpermarketlerini satmak için birçok ülkede görüşmeler yaptığı ve bunlardan birinin de Türkiye olduğu bilinen, 12 mağazayla sınırlı kalmış Real. İşte şu anda göz önündeki bu iki zincir arasında neredeyse imza aşamasına gelmiş bir görüşmeden söz ediliyor. Migros alıcı konumunda. Real de büyüyemediği bir pazardan bu şekilde çıkmış olacak. Real’in bazı tedarikçilerle ilişkilerini sonlandırmaya başlaması da ‘yeni patrona hazırlık’ olarak yorumlanıyor. Hatırlarsınız, Migros da Şok’u Yıldız Holding’e satacağı zaman ilk önce içki şirketleriyle satın alma sözleşmelerini sonlandırmıştı.

Tesco alıcı

Bu, işin bir yanı. Sektördeki bir başka önemli gelişme de İngiliz zinciri Tesco Kipa cephesinde. İstanbul ve çevresinde 11 mağazası bulunan firmanın bu sayıyı uzun süredir artırmak ve İstanbul’da yaygınlaşmak istediği biliniyor. Nitekim Tesco’nun Global CEO’su Philip Clarke bir süre önce İstanbul’da daha çok yerde var olmak istediklerinden, ancak yer bulamadıklarından yakınmıştı. Türkiye’deki toplam mağaza sayısı 174 olan Tesco Kipa’nın 2013 yılına kadar 70 mağaza daha açmak istediği biliniyor.

İstanbul’da daha etkili bir şekilde olmak isteyen ama yer bulamayan Tesco ne yapacak peki? Tabii ki bütün büyük oyuncuların yaptığını. Organik büyüyemiyorsa, inorganik büyüyecek. İşte Tesco Kipa da şu anda son dönemde hızlı büyümesiyle dikkat çeken bir yerel zincirle masaya oturmuş durumda. Tüm detayların konuşulup anlaşıldığı bu satın alma bayramdan sonra imza aşamasına gelecek ve Habertürk okurları bunu da yine bu sütunlarda okuyacak.

Hiç yeni mağaza açmadı

10 şubenin üzerindeki 131 market zinciri üzerinde yapılan araştırmaya göre büyük oyuncuların Eylül 2011/Eylül 2012 döneminde açtığı mağaza sayılarına bakmakta fayda var. Burada ilk sırada 103 yeni mağaza ile yer alan Migros’un büyüme iddiası göze çarpıyor. İkinci sırada 36 yeni mağaza ile Tansaş, 9 mağaza ile Carrefour Ekspres, 35 mağaza ile Kipa Ekspres, 3 mağaza ile Tesco Kipa var. Migros dışında tüm zincirler büyümeyi küçük metrekareli expres formatıyla sağlayabiliyor. Tabloda dikkati çeken başka bir zincir de son 1 yılda hiç yeni mağaza açmayan Real.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.