Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

4 milyona satılan benzinin 3 milyonu vergi

17 Ekim 2012 Çarşamba::

Prof. Dr. Osman Altuğ, benzinin çıkış fiyatının uygun olduğunu ancak eklenen vergilerle rekor seviyelere yükseldiğini açıkladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Skyturk360’ta Hilmi Hacaloğlu’nun hazırlayıp sunduğu “Şimdi Söz Sizde”ye konuk olan Prof. Dr. Osman Altuğ, gelen zamlarla dünyanın en pahalı benzin ünvanını alan rakamları değerlendirdi.

İŞTE ALTUĞ'UN O AÇIKLAMALARI;

Benzin fiyatlarındaki 13 kuruşluk düşüşü mutlulukla karşılamakla beraber rakamların diline baktığımızda eğlenmek gerekiyor. Benzin bir kere enerjidir. Enerjiye hakim olan dünyaya hakim olur. Dünyanıın heryerine dağılmış petrol stokları var. Amerika stoklarını pahalıya satmak ucuza tekrar satın almak ister. Ortadoğudaki krizlerin çıkması ABD deki stokların pahalıya satılması içindir. Türkiye ekonomisi kayıt dışı bir ekonomidir. Yaklaşık hatta en az %60ı kayıt dışıdır. Kayıt dışı ekonomiyi tertip eden ve aynı zamanda bundan şikayet eden devletin yöneticileridir. Siyasetin finansmanını halk yapmıyor. Dünyada en yüksek faizle borçlanan ülkeyiz. Kamu finansmanı iki şekilde yapılır vergi ve borç. Parası olandan devlet almaz. Asgari ücretle çalışan adamdan ise alınıyor. Bu durumda vergi yeterli gelmiyor. Bu durumda halkı çaktırmadan dolaylı vergilerle vergilendirir. Benzin denilince akla vergi gelmeli, benzinin fiyatı değil. 4 milyona satılıyorsa benzin bunun 3 milyonu vergidir. Türkiyede en güzel çalışan vergi daireleri benzin istasyonlarıdır. Benzin fiyatlarındaki bu artışlardan yöneticiler de şikayet eder. Dünyadaki petrol fiyatlarının artmasını gösterirler.

SAVAŞ VE EKONOMİ

Türkiye ekonomisi kayıtlı bir ekonomi olmalıdır. Ekonomi savaş ekonomisine girerse harcamalar artacak gelirler azalacaktır. Ve daha ağır vergilendirme söz konusu olacaktır. Fiyatlar artar. Kamusal tüketim mallarının fiyatlarında beklenmedik bir artış olur ve sonucunda büyük bir enflasyon ve borç yüküyle karşı karşıya kalırız. Suriye'ye biz mal satıyorsak, illa da o malı Suriye üzerinden satmak zorunda değiliz. Ekonominin dinamizmi bunları çözer ama aracılar olursa fiyatlar değişebilir. Ben ticaretin duracağı yönünde bir sonuca varmıyorum.

EKONOMİK KRİZ KAPIDA MI?

Borçlu ülkelerde döviz rezervleri o ülkelerin itibarını değil, itibarsızlığını gösterir. Sıcak paranın gelmesi de döviz rezervlerinin yüksek olmasna bağlıdır. İstanbul borsası dünyanın en çok kazandıran 4. borsası anak Türk ekonomisine baktığımzda bu sıralamanın çok altında.

Ürettiğinizden daha fazla tüketiyorsanız bunun adı enflasyondur. Enflasyon zarardır. Bu zararı karşılamak için borçlanıyor sonra o borç üzerinden faiz veriyorsun. Nasıl hesaplanıyor enflasyon? Ağustos ayında 634 kalem malı topluyor, bunlara hizmet malları dahil; ekim ayında da toplayıp aradaki farka enflasyon diyorlar.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.