Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Türkiye'de işsizlik 11 yılın en düşük seviyesinde!

15 Ekim 2012 Pazartesi::

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Temmuz ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, işsizlik oranında yakalanan seviyenin, 2012 Orta Vadeli Program'da (OVP) belirtilen yüzde 9 oranının altında olduğunu belirterek, ''OVP hedefini kolaylıkla yakalayacağız'' dedi.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de işsizlik oranlarının 2001 krizinden beri en düşük düzeylerinde olduğunu ifade ederek, geçen ay yüzde 8 olan oranın bu ay yüzde 8,4'e yükseldiğine dikkati çekti.

Dünyanın pek çok ülke ekonomisinde görülen sıkıntılara rağmen ihracatta, cari açıkta görülen iyileşmelerin istihdam için de devam ettiğini belirten Çağlayan, ''Türkiye ekonomisi güçlü ve büyümeye odaklı bir ekonomidir. Rehavete kapılmadan var gücümüzle çalışmaya üretmeye devam etmeliyiz'' ifadesini kullandı.

ŞİMDİYE KADAR GÖRÜLMEMİŞ BİR RAKAM

İstihdam hacminin son 3 aydır 25 milyonun üzerinde olduğunun altını çizen Çağlayan, bunun şimdiye kadar hiç görülmeyen bir rakam olduğunu bildirdi.

Çağlayan, 25,5 milyon olan istihdam hacminin, ekonominin istihdam oluşturmaya devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bakın son 2 aydır istihdam oranımız rekor kırıyor. Bu ay yüzde 46,6 oldu. Bu orana pek dikkat edilmiyor fakat işsizlik oranı kadar önemli olan bir oran. Geçen yıl işsizlik oranı yüzde 9,1 idi. Son 12 ayda 0,7 puanlık bir iyileşme var. Yani ekonomimiz geçen yıla göre 545 bin ek istihdam oluşturabildi. Aynı şekilde işsiz sayısında da 186 bin kişilik gerileme var. Bu ihracatla büyüyen Türkiye ekonomisinin bir sonucu. Net ihracatın etkisiyle büyüyen Türkiye ekonomisi, yatırım teşvikleriyle yeni yatırımların hayat bulması gelecekte işsizlik oranlarını daha da düşürecektir. Bundan sonra istihdamın sanayide artmasını amaçlamalıyız. Türkiye üretmek zorunda olan bir ülke. Güçlü bir ekonomiyiz. Ama tüketerek değil, üreterek ve ihraç ederek büyümeliyiz. Yeni teşvik sistemi etkisini göstermeye başladıktan sonra işsizlikte çok daha iyi oranlar yakalayacağımıza eminim. İşsizlik oranında yakalanan bu seviye, 2012 Orta Vadeli Program'da (OVP) belirtilen yüzde 9'un altında. OVP hedefini kolaylıkla yakalayacağız.''

KRİZE RAĞMEN İSTİKRARLIYIZ

Bakan Çağlayan, Avrupa'da ve diğer ülkelerde işsizlikte hala kalıcı bir iyileşme olmamasına rağmen Türkiye'de işsizlik oranının gerilemeye devam ettiğine dikkati çekerek, ''Son verilere göre, AB'de işsizlik ortalaması yüzde 10,7, Avro Bölgesi'nde yüzde 11,4, İspanya'da 25,1, Fransa'da 10,6 ve ABD'de 8,1 iken bizde yüzde 8,4'e inmesi Türkiye ekonomisinin yanı başındaki krizlere rağmen ne kadar istikrarlı olduğunun bir göstergesi'' dedi.

Önümüzdeki aylarda mevsim etkileri ve ekonominin yavaşlaması nedeniyle işsizlik oranında bir miktar artış yaşanacağını ifade eden Çağlayan, dalgalanmalar değil ana trendin önemli olduğunu, bu trendin de büyüme, yatırım, ihracat ve istihdam artışı olduğunu bildirdi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.