Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Nükleer santral için geri sayım başladı!

15 Ekim 2012 Pazartesi::

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ikinci nükleer santralle ilgili müzakerelere üçüncü santralin yer tespit çalışmalarının da eklendiğini, üçüncü santralin Akkuyu büyüklüğünde olacağını söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) tarafından İzmir'de düzenlenen 11'inci Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı'na katılan Bakan Yıldız, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, ikinci nükleer santralle ilgili 4 ülkeyle yürütülen müzakerelerde ipi göğüsleyecek olanların ayrışmaya başladığını, sonuçlanmadan isim vermenin doğru olmadığını ancak bir ayrışmanın ortada olduğunu belirtti.

KAPASİTESİ AKKUYU KADAR OLACAK

Bakan Yıldız, bu müzakerelerin sadece ikinci santralle değil üçüncü santralle de ilgili olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Üçüncü santralin bu müzakerelerde konu edildiğini söylemem lazım. Şimdiye kadar ikinci santralle ilgili konuşuyorduk, yeri belli olmasa da yerin tespitiyle ilgili danışmanlık hizmetlerinin de belki bu firmayla beraber tamamlanmış olacağını söylemem lazım. Bu, müzakere konu başlıklarının arasına girdi. Fukuşima'dan dolayı gösterdiğimiz uluslararası nezaketin bize yaklaşık 1 yıla mal olduğunu söylemem lazım. Bunu telafi etmek için ikinci nükleer santralle ilgili müzakere başlıklarının arasına 3. santralin yer tespitini de aldık. “Şurası değil burası” gibi cümlelerin her birinde bir yer arayışı gayreti gösterilmesine saygı duyuyorum. Ama santralin yeriyle ilgili her türlü kelimenin spekülatif olduğunu peşinen söyleyeyim.

Kapasitesi Akkuyu kadar olacak. Yani 4 bin 800-5000 megavat civarında. Herkesin modeli, paket önerileri farklı. Biri bin megavatlık 4 ünite diyor, biri bin 200 megavatlık 4 ünite diyor.”

ÖMRÜ OLANLAR GÖREBİLECEK

Üçüncü santralle ilgili görüşmelerin ikinci santralle eş zamanlı yürüyeceğini, Fukuşima felaketinden sonra müzakere süreçlerine güvenlikle ilgili ek başlıklar geldiğini ifade eden Yıldız, Sinop'taki projenin zemin etüdlerini sıfırdan yapacaklarını açıkladı.

Bu santrallerin inşaata başlama süresinin Akkuyu'ya göre daha fazla zaman alacağını dile getiren Yıldız, “Biraz zaman alacak ama doğru bir şey yapıyoruz. Bu maliyetleri de etkileyecek. Çernobilden sonra kurulan 144 santralin güvenlik giderleri kurulum maliyetlerine neredeyse yaklaştı. Biz de güvenliğe daha çok para harcandığı bir nükleer santral istiyoruz” diye konuştu.

Bakan Yıldız, Sinop'ta Nükleer Enerji Merkezi kurma teklifi getirenlerin bulunduğu yönündeki bir soru üzerine “Var, sıcak bakıyoruz ama getirmeyenlere (niçin getirmiyorsun) demeyiz. Ön şartımız değil. Olabildiğince yerli sanayiyi teşvik edeceğiz. Ömrü olanlar görecekler. Türkiye, nükleer santral yapımında o kadar büyük mesafe katedecek ki sanayide ciddi bir mesafe alınacak. Bunu sanayicilerimiz kendileri söyleyecekler. Çok farklı bir sanayileşme olacak hep beraber göreceğiz” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.