Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

'Yabancıların gözü Türkiye’nin büyüme hızında'

13 Ekim 2012 Cumartesi::

Dünya için büyüme korkuları kol gezerken IMF raporu sonrasında büyümesi il göz kamaştıra Türkiye için algı nereye kayıyor?

Yazı Boyutu : A A A A

ekonomistler, Avrupa krizinin küresel ekonomi açısından en büyük tehdidi oluşturduğuna dikkati çekiyor. Bazıları da, Çin gibi gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama ve Amerika’da yeni yılla birlikte harcamalarda otomatik kesinti ve vergilerin artması ihtimalinin dünya ekonomisini daha da zorlayacağı görüşünde. Türkiye’de aşamalı olarak büyümede yavaşlama dönemine giren ülkeler arasında. VOA'nın haberine göre IMF 4. Madde görüşmeleri sonrasında geçtiğimiz günlerde yayınladığı değerlendirme raporunda Türkiye için %3’lük büyüme öngördü. Büyümedeki bu düşüş, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisini nasıl etkiliyor? Başkent Washington’daki Sidar Global Advisors Direktörü Emre Tunçalp, yabancı yatırımcıların Türkiye’nin büyüme hızını yakından takip ettiğini söylüyor. Tunçalp, “Türkiye 2010 ve 2011’de %8,9 ve %8,5 oranlarında büyüdü. Bu Türkiye’ye rakip olarak görülen diğer gelişmekte olan ülkelerden çok daha fazlaydı. Bu yıl ilk çeyrekte %3,3 ve ikinci çeyrekte %2,9 oranlarında kaldı büyüme. İşte yatırımcıları en çok meraklandıran konu da bu rakamın 2012 sonu itibariyle hangi oranda kalacağı ve hükümetin ne gibi adımlar atacağı,” diyor.

YAVAŞLAMA EKONOMİDEKİ DENGESİZLİKLERİ GİDERİYOR
IMF’nin son değerlendirme raporunda Türk ekonomisindeki yavaşlamanın, ekonomideki dengesizliklerin giderilmesine katkıda bulunduğu kaydedildi. Emre Tunçalp de “Büyümenin yavaşlamasıyla birlikte cari açıklarda ve enflasyonda azalma görüldü. Bu ekonomide yeniden denge sağlanması açısından pozitif bir durum. Ancak bunu yakalamak için büyümeden ne kadar feragat edildiği de dikkate alınmalı,” diyor.

Küresel ekonomiye Avrupa kadar tehdit oluşturmasa da Amerika’daki siyasi belirsizlik de ekonomistler arasında kaygı yaşatıyor. Amerika Merkez Bankası (FED) bir süre önce ekonomiyi canlandırmak için süresiz olarak tahvil alım programı (EQ3) açıkladı. FED’in piyasalarda beklenen bu kararı umulanı verdi mi? Tunçalp, FED’in kararını olumlu bir ilerleme olarak değerlendirse de, bu kararın getireceği rahatlamanın hala Avrupa krizi ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamanın gölgesinde kaldığı görüşünde. Emre Tunçalp, bununla birlikte, FED’in kararıyla Türkiye gibi risk algısı yüksek ülkelere olan ilginin artabileceği ve bu şekilde fon akışının hızlanabileceğini söylüyor.

Emre Tunçalp, Avrupa’daki kriz, Amerika’daki siyasi belirsizlik ve Ortadoğu gibi etkenler düşünüldüğünde 2012 ve 2013 için çok da iyimser tahminler yapmanın zor olduğunu da sözlerine ekliyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.