Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türk Hava Yolları 2013 için hedef yükseltti

10 Ekim 2012 Çarşamba::

THY Genel Müdürü Temel Kotil, yurtdışı yolcu sayısında bu yıl hedef büyüttüklerini açıkladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Anadolu Ajansı Finans Masası'nın konuğu olan Temel Kotil THY'nin çalışmalarına ve havacılık sektörüne ilişkin soruları yanıtladı. Kotil, öncelikle ülkelerin nerede oynamak istediklerine karar vermeleri gerektiğini belirterek Türkiye'nin son on yılında globale oynamak istediğini her boyutuyla, deklare ettiğini söyledi.

Kotil, ''Türkiye büyük oynayacaksa globalde oynayacak ise dünya ile entegre olması gerekiyor. Yani kendi başına olamaz. Yolcu taşımacılığın en önce başladığı ve zirveye çıktığı yer ABD. Kendisi çok büyük pazar ve oyuncuları da daha çok içeride oynuyor. ABD'deki hava yollarının bine yakın uçakları var. Ama uluslararası oyunda çok aşağıya geliyor. En fazla yabancı yolcu taşıyan hava yolu Almanlar, Lufhansa. Biz de sekizinci durumdayız. Çok aşağıda değiliz aslında. ABD kendi içinde oynadığı için bir ton sıkıntı ile uğraşıyor. Dünya ile entegre olmak da, ülkeye gidip gelmeyle olur. O ülkenin yerel dilini konuşmadıkça çok etkin ticaret ve siyaset yapamazsınız. Bilişim sektörü gelişti. Ama yüz yüze görüşmek ile telefonda görüntülü konuşmak arasında hala çok büyük uçurumlar var. Uçmak çok önemli'' şeklinde konuştu.

38 MİLYON YOLCU HEDEFLİYORUZ

Türkiye'nin global oynaması için çok global bir hava yoluna ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Kotil, global havacılık pazarının 500 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

Kotil, ''Dünyada yaklaşık olarak 2,5 milyar taşınan yolcu var. Yalnızca 10 milyon yolcu taşıyan yalnızca 1,6 milyar dolar ciro yapan Türk Hava Yolları'nın globalliğinden bahsedilemez. Şimdi ne kadar globaliz bugün onu söyleyeyim 38 milyon yolcu hedefliyoruz. İnşallah biraz daha fazla olacaktır. Bu yıl yurt dışı yolcuda yüzde 28 büyüyoruz. Bu da demek ki bayağı bir çok duble yollar yapıyoruz demektir bu havadan. Ciro olarak da 7,8 milyar dolar hedefliyoruz. Bütçe hedefiydi bu da tutacak gözüküyor. Belki biraz daha artısı olabilir. Bununla o 500 milyar dolardan çok da olmasa bile 1,6 milyara göre 500 fazla değişmiyor. Dünya havacılığının büyüme oranı yüzde 3, yüzde 4. Gittikçe daha fazla pay alıyoruz. Globale çıkıyoruz. Global Türkiye'nin global hava networküne ihtiyacı var. Ve bunu gerçekleştirmezse global olma şansımız yok. Az önce Amerikalıları örnek verdim. Havacılık sektöründe hava yolları yani kelimeyi doğru kullanayım, yani can çekişiyorlar. Devamlı bu onların meşhur ''chapter level'' durumları var. Ona sığınarak borçlarını tevdi ettirip, devlet desteğiyle gidiyorlar. Dediğim gibi yaşasın global pazar, yaşasın coğrafyamız. Aşağıda yani güneye doğru biz hep kuzeye doğru baktığımız için. Afrika yaşasın Afrika. Bunları korumamız lazım'' diye konuştu.

THY KRİZDEN HİÇBİR ZAMAN ETKİLENMEDİ

Havacılık sektöründe, enerji fiyatlarının artışının oluşturduğu 2008 kriziyle karşılaşıldığını dile getiren Kotil, havacılık sektörü, seyahatlerin talebinin artışının durduğu piyasa daralmasıyla 2009'da karşılaştığını söyledi. Kotil şöyle devam etti:

''Bu kriz ne anlama geliyor? 500 milyar dolarlık ciro yüzde 1 artmıyor da yüzde 0,5 artıyor. Yüzde 2 artmıyor da yüzde 1 eksiliyor anlamına geliyor. Yani sonuçta o 500 milyar dolar hala duruyor. Dünyada ne kadar kriz olursa olsun petrol fiyatı nereye gelirse gelsin o 2,5 milyar ana rakamlarıyla masada duracak. Dünyada bulunan insanlar uçmaya devam edecekler. Şimdi bu krizler değişik hava yollarını değişik etkiliyor. Bir şirket ne zaman zarar eder? Piyasaya sunduğu kapasite, talebin üzerine çıkarsa zarar eder. Arz-talep piyasa ekonomisinin çok basit bir yapısı. Dünya havacılığında her zaman talep fazlası olmuştur. İyi ki olmuş bilet fiyatlarını baskılayan bu. Detroit-İstanbul bileti 800 dolardı. Şimdi gidin bakın yalnızca bin 200 dolar. Bunun bu kadar baskılanmasının sebebi, talepten daha fazla arzın olması, her ülkenin hava yolu kurmak istemesi. Herkesin büyüme arzusu var. Sözün kısası şu; kriz krizdir, ülkelere ve şirketler etkisi o ülkenin kendinin oluşturduğunun talep fazlası olup olmadığından kaynaklanıyor. Türk Hava Yolları bu krizden hiçbir zaman negatif etkilenmedi bugüne kadar. 2003'ten sonrasında etkilemedi. 2008'de dünyada toplam karda, yani kar yüzdesinden bahsetmiyorum. Dünya 6.'sıydık operasyonel karda. 2009'da dünya 6.'sıydık. Şu anda, bu yılın birinci yarısında bizdeki rakamlarla dünya 3.'süyüz. Singapur Hava Yolları, Şili'deki bir havayolu ve THY, hem marjında hem toplam EBİTDAR'larda. Dolayısıyla bu şunu gösteriyor; herkesin kendi dünyası vardır. Kar arz edilenin kabul görüp görmediğiyle ilgilidir. Biz şu anda dünyadaki en büyük network'lerden birine sahibiz. 203 noktaya uçuyoruz. Dün 204 yaptık onu Şarm el Şeyh, Mısır'la beraber. Günde yaptığımız sefer sayısı bin, bize rakip olanların günde yaptığı sefer sayısı 2 bin. Dükkan aynı, daha fazla mal gönderiyorlar. Biz az mal gönderiyoruz. Yüksek petrol fiyatları ikimizi farklı etkiler yani sonuç bu.''

ORTADOĞU'DA ÇOK PARA VAR

Kotil, hava yollarının birçok serveti olduğunu belirterek, ''Uçaklarımız, çalışanlarımız var ama konuştuğumuz servet olarak bizim network'ümüz var. Uçuş ağımız önemli. THY'yi canlı gibi düşünün, uçağımız buradan kalkıyor. 5 defa Frankfurt'a gidiyor, 8 defa Londra'ya gidiyor. Bu network son olarak da Şarm el Şeyh'e uçuyor. Bu network bir bütünüyle çözüm oluşturuyor. Tek bir hattın bir anlamı yok biz daha önceden yalnızca Türkiye'nin Avrupa'ya uçan başka bir yere uçmayan bir hava yoluydu. Avrupa'yı çok seviyoruz farkındayız ama tek yöndük. O kriz dönemlerinde 2006 bizim en zor yılımız. Kendi krizimizi kendimiz oluşturduk. 24 hat açtık, 4 ay içinde. Bunu da Ortadoğu'da açtık. Çok tenkit aldık, 'Ortadoğu'da ne var diye' Ortadoğu'da çok para var. Avrupa İstanbul üzerinden Ortadoğu'ya bağlanınca, 14 milyar dolarlık gelirin Avrupa-Ortadoğu uçuşlarının oluşturduğu gelir havacılık sektöründe 14 milyar dolar bundan pay almaya başladık. İşte transfer yolcu arttı. Sorunuzun cevabı şu, bugüne kadar açıp da kapadığımız seferimiz yok. Bizimle açılan bir hattı kapadık yönetim olarak düşünüyorsanız. Olabilir. Bu her hat süper kar ediyor anlamına gelmesin. Bizim kuralımız şu, bir sefer başlattığımız birinci günde bu uçuştan oluşan maliyetlerin bizim almamız gerekiyor. Yani cepten para vererek uçmayız. Ama tabii diğer sabit gideri alma yönünden onu biraz tolore ederiz. En klasik hattımız İstanbul Lviv hattı Ukrayna'da. Çok para getirmez bu hat ama biz Ukrayna'dan Lviv'den İstanbul'a getirince 3 tane New York seferine 4 tane Pekin seferine yolcu bulduğumuz zaman, network düzeninin katkısı o seferi çoktan yerine koyuyor. O yüzden bizim kapamak istediğimiz hattımız yok. Daha açacak hatlarımız var. Bunu da bildirdik zaten Borsaya'' diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.