Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Babacan orta vadeli programı açıkladı

9 Ekim 2012 Salı::

Başbakan yardımcısı Ali Babacan orta vadeli programı açıkladı. İşte beklenen büyüme rakamları;

Yazı Boyutu : A A A A

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Kriz öncesi dönemlerde ortalama dünya ticaretinin büyüme hızına bakalım bir de kriz dönemine bakalım büyüme düşmüş durumda. Avro bölgesinde işsizlik oranları artmaya devam ediyor. En son 2013 için yapılan tahmin yüzde 11 düzeyinde. İşsizlikte bir toparlanma görünse de bunun yavaşlayacağı ve duraksayacağı tahmin ediliyor.

Bu kadar kısa zamanda bu kadar yüksek bir artış dikkatle izlenmesi gereken bir durum. Avro bölgesindeki borcun GSYH'ya oranı da bütün tedbirlere rağmen artmaya devam ediyor. Petrol fiyatları yüksek ve dalgalı seyrediyor. Biz petrol fiyatlarının 110 dolar mertebesinde seyredeceğini varsaydık. Bu daha çok bizim petrol tedarik ettiğimiz ülkelerin arzını dikkate alan bir değerlendirme. Şimdi de Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirme yaptıktan sonra orta vadeli programımızın temel tahminlerine gelmek istiyorum.

Bir baktığımızda ekonomimizde bir dengeleme süreci oluştu. Bunda dış konjoktürün de etkisi var. Avrupa ile olan ihracatımız da ciddi düşüşler olduğunu da unutmamak gerekiyor. İşsizlik oranlarına baktığımızda Türkiye'de mevsimsel düzeltilmiş oranların altında. Şuanda Türkiye OECD işsizlik ortalamalarının altına inmiş durumda ve bu ilk defa oluyor. Yine 2009 yılının başından bu yana tüm İLO ülkeleri arasında Türkiye yine en hızlı işsizlik oranını düşürmüş durumda. Büyümedeki hız düşüşüne rağmen büyümeye devam ediyoruz. Büyüme hızımızın düşmesine rağmen işsizlik oranları düşmeye istihdam artmaya devam ediyor. Toplam talep koşullarının enflasyona verdiği katkının önceki iki yıla göre önemli derecede azalmasında etkili oldu. Gıda fiyatları dalgalı bir seyir izledi. 2012 Yılının Ocak Eylül döneminde TÜFE artış hızı bir önceki döneme göre azalma etkili oldu. Merkez Bankamız para politikasında önemli adımlar attı. Merkez bankası son 3 aylık dönemde fonlama faaliyetlerini düşürdü ve faiz koridorunun üst sınırında indirime gitti. Cari işlemlere bakacak olursak yavaşlama 2012 ocak temmuz döneminde ithalat azalmış ve cari açık önemli miktarda gerilemiştir. Türkiye enerji ithal etmek zorunda kalan bir ülke olmasaydı cari dengemiz başabaş noktaya bugünlerde ulaşmış olacaktı.

İŞTE YIL YIL BÜYÜMEDE BEKLENİLEN RAKAMLAR

Şirket tasarruflarının arttırılmasına önemli katkı sağlayacak Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe konuldu. Türkiye'nin finansal kapasitesinin arttırılması amacı ile İstanbul'un bir finans merkezi haline gelmesini desteklemek adına vergisel kolaylıklar getirildi. Bu kompozisyondaki değişiklik ve beklenen trendler sonucunda 2012 yılının büyümesinin 3,12 oranında olacağını beklemekteyiz. AB ülkeleri başta olmak üzere dış pazarlardaki talep yetersizliği sebebi ile GSYH'daki büyümenin yüzde 4 oranında olmasını beklemekteyiz. 2012'de ekonomideki büyüme yüzde 3,2, 2013-2014-2015 yıllarında 600 bin ilave istihdam olmasını bekliyoruz. Bu durumda ekonominin 2013'te yüzde 4, 2014'te yüzde 5 ve 2015'te yüzde 5 büyümesini beklemekteyiz. Ayrıca 3 Yılda 1,6 milyon tarım dışı istihdam öngörüyoruz.

Enflasyona bakacak olursak TÜFE yıllık artışının yüzde 7,4 olmasını bekliyoruz. Bugün itibari ile bu yılı yüzde 7,04 olarak görüyoruz. Kamu borç stoğuna bakacak olursak iyileşme trendi devam etmekte. Gerçekten aldığımız tedbirler ve özellikle bu konulardaki tedbirli duruşumuz bütçe açığımızın kontrol altında seyrediyor olması kamu borç stoğumuzun düşmesini sağlamaktadır.

Bizim bu kriz döneminde diğer Avrupa ülkelerinden farklılaşmımızı sağlayan en büyük özelliğimiz borç stoğunun düşük olması ve düşmeye devam etmesiydi. Bankacılık sistemimizin sağlam olması da bizi bu türbülanstan korudu. Türkiye sağlam temellerde yürüyor.

Önümüzdeki dönemin ajandası nedir diye sorduğunuzda belki 70-80 ayrı reform alanı öngörüyoruz. Uzun reform ajandasından gündeminden bazı örnekleri sizlerle paylaşıp daha sonra bir kaç tablo ile soru cevap bölümüne geçeceğiz. Tasarrufların devam etmesine özen göstermeliyiz. Hepimiz ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Yatırımın yerli yabancı olanı yok ama uluslararası ve ulusal var ancak yatırımın her türlüsüne açığız.

Yunus Emre Arvas - İhlas Son Dakika

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.