Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Deloitte Enerji Zirvesi’nde BOTAŞ Sinyalleri

6 Ekim 2012 Cumartesi::

Enerji sektöründe faaliyet gösteren Türk ve global şirketlerin tepe yöneticileri 2 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen ‘Deloitte Global E&R Forumu’nda bir araya geldi. Forumda BOTAŞ’ın mevcut durumu da gündeme taşındı…

Yazı Boyutu : A A A A

Denetim, Vergi, Danışmanlık, Kurumsal Finansman ve Kurumsal Risk alanlarında dünyanın en büyük profesyonel hizmet firmalarından biri olan Deloitte, “Global Enerji&Doğal Kaynaklar Forumu”nu bu yıl İstanbul’da düzenledi. Enerji sektöründeki son gelişmelerin tartışıldığı forumun bu yılki konusu “Avrupa Enerji Arz Güvenliğinde Türkiye’nin Yeri ve Rolü / Enerji Kavşağında” oldu.

Enerji piyasalarındaki uzun vadeli vizyon ve öngörülerin yanı sıra Avrupa`nın ve Türkiye`nin enerji arz güvenliğine ilişkin stratejilerinin tartışıldığı forumda Avrupa ve Türkiye için doğal gaz arz güvenliği masaya yatırıldı. BOTAŞ da forumun gündemindeki konular arasında yer aldı.

Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan Türkiye’de hedeflenen doğal gaz piyasası ve bu piyasa içinde BOTAŞ’ın konumuna ilişkin olarak “4646 sayılı ‘Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin Bakanlığımızca yapılan taslak çalışmada, BOTAŞ’ın üçe bölünerek ayrıştırılması ve BOTAŞ’ın LNG hariç yeni kontrat yapmamasının sağlanması ile pazar payının düşürülmesi hükme bağlanıyor” dedi.

Yeni piyasa kurgusu içinse Mercan, özel sektöre doğal gaz ithalatı konusundaki uygulanan kısıtlamaların yumuşatılması, hali hazırda özel sektör eliyle yapılan dağıtım faaliyetinin düzenlenmesi, depolama yatırımlarının bazı muafiyetler verilerek cazip hale getirilmesi, doğal gaz arz noktalarının arttırılması için özel sektörün iletim faaliyeti yapabilmesine olanak sağlanması ve elektrik piyasasında olduğu gibi bir dengeleme piyasasının oluşturulması için çalışıldığını ifade etti.

Temel ihtiyaç serbest piyasa

Forumda konuşan Enerji Piyasası düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Köktaş, dünyada doğalgaz ve elektrik talebinin Çin’den sonra en fazla Türkiye’de arttığını belirten Köktaş sözlerine şöyle devam etti; “2030 yılına yönelik yapmış olduğumuz projeksiyonlar, elektrik enerjisi talebimizin yıllık ortalama %6’nın üzerinde artacağını gösteriyor. Bu durumda 180 milyar dolar civarındaki ilave elektrik üretim tesisi yatırımlarının yanı sıra 10 milyar doların üzerinde iletim ve dağıtım yatırımı yapılması gerekecek. Önümüzdeki dört yılın sonunda elektrik santrallerimizin ihtiyaç duyacağı doğal gaz miktarı 40 milyar metreküpe yükselecek. Sektördeki en önemli paradigma arz güvenliğinin sağlanması ve burada da temel aracımız serbest piyasadır.”

Forumda ayrıca gaz depolama tesisi yapımını özendirmek için uzun süreli sabit tarife uygulamayı düşündüklerini dile getiren Köktaş, "Bununla aynı zamanda, depolama sahibi kişiye depolama imkanlarının bir kısmını kullandırma planımız var. Bu sayede depolama sahibi kişinin gaz ticareti yapmasını sağlamak istiyoruz" dedi.

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Lideri Sibel Çetinkaya, taslakta yer alan BOTAŞ’ın mevcut yükümlülüklerinden %50’sinin düşürülmesi şartının, mevcut sözleşmelerinin devam ettiği ülkelerden özel sektör tarafından yapılabilecek ithalat faaliyetlerinin önünü açacağını ve ithalat tarafında çok oyunculu bir piyasaya geçiş sürecini hızlandıracağını söyledi. Çetinkaya “İç pazarda ise, artan doğalgaz talebine rağmen, BOTAŞ’ın yeni satış sözleşmeleri imzalayamayacak olması, şirketin kendisine talepte bulunacak olan potansiyel alıcılardan hangilerini, hangi yöntemlerle seçeceği sorununu ortaya çıkarıyor. Özellikle, devreye girmesi planlanan, inşaat veya lisans aşamasında olan doğal gaz yakıtlı santraller göz önüne alındığında sorunun önemi daha da artıyor” diyerek değerlendirmelerini paylaştı.

Çetinkaya kapanış konuşmasında Deloitte’un sektördeki pozisyonuna değinerek, “Deloitte Türkiye, enerji sektörünün liberalizasyonunda aktif rol aldı ve almaya devam ediyor. Elektrik enerjisinde yıllara sari tecrübemiz ve yetkinliğimiz sektörde biliniyor, ancak doğal gaz konusunda da Deloitte’un global ağı ve yerel uzmanlığı ile ciddi bir yetkinliği var. Deloitte’un her bir şirket ortağı bir düşünce lideri kabul ediliyor. Petroleum Services Group ve AJM gibi derin modelleme ve endüstri uzmanlığı olan ekiplerin Deloitte bünyesine geçmiş olmasıyla da birleşme ve satın almalarda katma değeri ciddi şekilde artırıyoruz, operasyon tarafını iyi bilen uzmanlarımız ve modellerimizle uygulanabilir strateji geliştirmede lider durumdayız” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.