Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İş Bankası 5 ton altın toplayacak

5 Ekim 2012 Cuma::

İş Bankası ile Gülaylar Kuyumculuk Grubu, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında işbirliğine gitti.

Yazı Boyutu : A A A A

İş Bankası ve Gülaylar Kuyumculuk Grubu, ''Kuyumcularda Altın Buluşmaları'' kapsamında artık fiziki altın toplama hizmeti vermeye başlayacak.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, İş Bankası'nın altın bankacılığındaki temel amacının finansal sistem dışındaki tasarrufların sistem içine çekilmesi olduğunu söyledi.

''Yapılan çalışmalar 3 bin ton ile 5 bin ton altının mali sistemin dışında bulunduğuna işaret ediyor, bu rakamın doğruluğunun teyit edilmesi mümkün değil'' diyen Aral, sistem dışındaki altınların ekonomiye kazandırılması halinde, bu yıl cari açığın 60 milyar doların üzerinde olması beklenen Türkiye'nin kendi kaynağını oluşturabileceğini ifade etti.

Yastık altındaki kaynakların ekonomiye kazandırılmasının, yurt içi tasarruf miktarının GSMH'ya oranını artırmanın temel amaçlarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Aral, şubelerinde gerçekleştirdikleri ''Kuyumcularda Altın Buluşmaları'' programlarıyla bu konuda altın eksperlerini davet ettiklerini ve yatırımcıların yastık altındaki altınlarını belirli şubeleri üzerinden kabul etmeye başladıklarını söyledi.

39 ilde bu programı yürüttüklerini, toplam 98 şubede altın buluşmaları programını uyguladıklarını ve şu ana kadar 1 ton altın topladıkları bilgisini veren Aral, şunları söyledi:

''Programımızın ikinci aşaması şubelerdeki altın buluşmalarını kuyumculardaki altın buluşmaları adı altında ikinci faza taşıyoruz. Bu anlamda Gülaylar ile işbirliğine başlayacağız. Şubeden alınan altın ile arasındaki fark, Gülaylar Kuyumculuğun hali hazırdaki 35 mağazası üzerinden toplama işlemlerine aracılık etmesi. Böylece kaybolma, çalınma gibi riskleri bertaraf eden, ekonomiye kazandırılma boyutu olan genel bir felsefe ile hareket ediyoruz. Tüketici önce şubemizi ziyaret edecek ve altın depo hesabı açacak. Kendisine hemen maxi para altın kart takdim edilecek. Bu kartın herhangi bir güvenlik sorunu yok. Bu kartın şifresi ile herhangi bir Gülaylar Kuyumculuk'un şubesine gidilerek oradaki işin uzmanı eksperlere teslim edecekleri hurda altını kabul ettirecekler ve altınlar hesaplarına geçilecek. Burada kuyumcuların çalışma saatleri daha uzun. Daha fazla hizmet verilmesi mümkün. Bu kartla aynı zamanda alışveriş yapabilmeleri de mümkün. Amacımız bu işbirliklerinin artırılması ve altının bir ödeme aracı haline getirilmesi. Önümüzdeki günlerde bunların olacağını tahmin ediyoruz. Bunların yanı sıra altın birikim ürünlerinin de yakın tarihte bankacılık sektöründe hizmete sunulacağını umut ediyoruz.''

''Yeni iş birliklerine açığız''

Şu anda kuyumculuk sektörüyle çalışmanın ve kaynakları optimize etmenin doğru bir çözüm olduğunu düşündüklerini aktaran Aral, yeni işbirliklerine açık olduklarını dile getirdi.

Önümüzdeki yıllarda altın bilgisi sahibi bankacıların yetişeceğini düşündüğünü belirten Aral, şu anda ekspertiz yapacak eleman konusunda bir sıkıntıları olmadığını ifade etti.

Alınan kararlarla Türk Lirası mevduat ve diğer TL yükümlülüklerine dayanarak Merkez Bankası nezdinde oluşturulacak rezervin arzu edilirse yüzde 30'luk kısmının altın olarak tutulabileceğini anımsatan Aral, Merkez Bankası'nın altın rezervlerini çekmek gibi bir politikası olduğunu ifade etti.
Şu anda İş Bankası'ndaki altın yatırım hesaplarında bulunan miktarın, İş Bankası'nın yurt dışı piyasalardan sendikasyon adı altında borçlandığı rakama eşit düzeyde olduğunu vurgulayan Aral, 2011 yılı ocak ayında altın depo hesaplarında yatırımcı vasfıyla hesap açan kişi sayısı 83 iken, bugün bu rakamın 320 bine ulaştığı bilgisini verdi.

Miktarsal olarak ise 425 milyon liradan 2,6 milyar liraya ulaştığına işaret eden Aral, aynı durumun yatırım hesapları için de geçerli olduğunu kaydederek, 2011 ocak ayında bu rakamın 47 bin kişi iken, bugün 68 bin yatırımcı olduğunu aktardı.

Altın yatırımcılarının profili hakkında bilgi veren Aral, yatırımcıların 4'te 3'ünün evli olduğunu ve ortalama yaşın 37 olduğunu söyledi.

Meslek anlamında bakıldığında bankacı ve sigortacıların hemen ardından öğretmenlerin rağbet gösterdiğini vurgulayan Aral, ev hanımlarının payının yüzde 11 olduğunu belirterek, ''Biz alsında altın günleri sebebiyle ev hanımlarına daha fazla güveniyoruz. Kamu ve özel sektör ücretli çalışanların payı yüzde 52. Lider il ise Ankara'' dedi.

'Altın mevduat hesapları büyüklüğümüzün değeri 2,6 milyar liraya ulaştı'

Altın bankacılığına gösterilen ilgiye ve altının Türk yatırımcısının tasarruf kültüründeki önemine değinen Aral, sözlerine şöyle devam etti:

''BDDK verilerine göre, 2010 yılının haziran ayında bankaların toplam altın mevduat hesapları 22 ton iken 2012 yılının haziran ayında söz konusu büyüklük yüzde 713 artarak 179 tona ulaştı. Aynı dönemde Bankamız Altın Mevduat Hesabı yüzde 1,052 artarak sektörün üzerinde büyüme göstermiştir. Anılan dönemde Altın Mevduat Hesabı bulunan müşterilerimizin sayısı ise yüzde 600 artış kaydetmiştir. Bu yılın ilk 6 aylık sonuçları itibarıyla altın mevduat hesapları büyüklüğümüzün değeri 2,6 milyar liraya ulaşmış ve Bankamız sektörde lider banka konumuna yükselmiştir. Geleneksel altın yatırımı, altının fiziksel olarak elde tutulması şeklinde olduğu için, yatırımcılar çalınma ve kaybolma riskine de maruz kalmışlardır. Bu nedenle İş Bankası olarak altına güvenle yatırım yapmak isteyen herkesi, altınlarını 'Altın Buluşmaları' düzenlenen Şubelerimize veya Gülaylar Mağazaları gibi anlaşmalı kuyumcularımıza getirmeye davet ediyoruz. Banka olarak hedefimiz, bankacılığın her alanında olduğu gibi altın bankacılığında da öncü konumumuzu korumaktır.''

''Altının kilogram başına maliyeti 7 yılda 10 bin dolarlardan 50 bin dolar seviyesine yükseldi'

Gülaylar Kuyumculuk Grup Başkanı İlhan Gülay, ''Bu iş birliği sayesinde İş Bankası ve Gülaylar müşterileri, fiziki altınlarını güvenle saklamak ve kesintisiz olarak hizmet almak imkânına kavuşmuş olacaklar'' dedi.

Başta İstanbul olmak üzere, Kocaeli, İzmir, Konya, Bursa, Ankara ve Mersin'de bu projede çalışacak mağazaları bulunduğu bilgisini veren Gülay, ortak hedefin yıl sonuna 4 bin yatırımcı ve 1 ton altın, 2013 yılı sonunda ise 20 bin yatırımcıdan 5 ton altın toplamak olduğunu dile getirdi.
Gülay, dünya genelinde altının son 7 yılık trendde kilogram başına maliyetinin 10 bin dolardan 50 bin dolara kadar geldiği bilgisini verdi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.