Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Ekonomiye kadın gücü geliyor…

29 Eylül 2012 Cumartesi::

Turkcell, ekonomik üretime başlamak isteyen dar gelirli kadınlar için Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile işbirliğine giderek cepten kalkınma seferberliği başlattı.

Yazı Boyutu : A A A A

Ekonomiye Kadın Gücü’ adlı seferberlik sayesinde dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçiriyor. Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek. Ekonomiye Kadın Gücü seferberliğinin hedefi 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmak

Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve Türkiye Grameen Mikrofinans Programı ile dünyaya örnek olacak bir işbirliğine giderek dar gelirli kadınları ekonomiye kazandıracak büyük bir projeyi hayata geçirdi.

İstanbul SwissOtel’de düzenlenen basın toplantısıyla tanıtılan “Ekonomiye Kadın Gücü” adlı proje ile dünyada ilk defa bir mobil operatör ve mikrofinans kuruluşu ortak bir sosyal borçlanma modelini hayata geçiriyor. Cepten kalkınma seferberliği hedefi üzerine inşaa edilen sosyal borçlanma modeli sayesinde artık dileyen herkes ister cepten ister webden dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların iş hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek.

Hedef 4 yılda 100 bin kadın

Ekonomiye Kadın Gücü programı sayesinde ilk etapta 55 bin kadın girişimci Turkcell’in teknoloji ve iletişim gücüyle buluşacak. 4 yıl içinde hedef 100 bin kadına ulaşılması olarak belirlendi. İlk bağış ise Van’daki kadınların ekonomiye kazandırılması için 400 bin TL ile Turkcell’den geldi. TİSVA, Turkcell’in sağladığı bu fon ile henüz şubesi bulunmayan Van’da şube açarak buradaki dar gelirli kadınları ekonomiye kazandıracak çalışmalarda bulunacak.

Süreyya Ciliv: Ekonomiye Kadın Gücü ile kadın kalkınacak, Türkiye kazanacak

Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş girişimci kadınlarca kurulan kermesin de yer aldığı basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Türkiye’de kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı sadece % 28. Bu tablo, ekonomiye dahil olamamış, hiç şans tanınmamış gizli bir potansiyele işaret ediyor. Turkcell olarak bizim en büyük hedefimiz inovatif çözümlerle toplumsal kalkınmaya destek olmak. Bunun için dünyanın en iyi mobil iletişim altyapılarından birini kurduk, teknolojiyle fark yaratmaya odaklandık. Bugüne kadar gerek eğitim gerek istihdam olsun, tüm sosyal sorumluluk işlerimizde çıkış noktamız, fırsat eşitliği sağlayarak insanımız için fark yaratma isteği oldu. Bugün başlattığımız Ekonomiye Kadın Gücü ile teknoloji ve iletişim gücümüzü ve inovatif çözümlerimizi kadınlarımız ile buluşturuyoruz. Kadınlarımıza fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini hepimiz biliyoruz. Küçücük desteklerle kadınların hayallerinin gerçek olması, hayatların değişmesi mümkün. Şimdi diyoruz ki, gelin ‘Ekonomiye Kadın Gücü seferberliğimizin bir parçası olun, kadınlarımıza karınca kararınca da olsa destek verin, kadınlarımız işini kursun, kalkınsın, Türkiye kazansın. Türkiye’nin geleceğine hep beraber yatırım yapalım” dedi.

Aziz Akgül: Dünyada bir ilk olan sosyal borçlanma modelini hayata geçiriyoruz

TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Türkiye’de her 5 kadından 1’i dar gelirli (yaklaşık 7 milyon). Bugüne kadar TİSVA olarak Nobel Ödüllü Muhammed Yunus’un öncülüğünü yaptığı Grameen Trust ile birlikte binlerce kadının hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olduk. 2003 yılında Diyarbakır’da 6 kişi ile başlayan mikrokredi programımız bugün 65 ilde yaklaşık 55 bin kadına ulaştı. Dar gelirli kadınlarımıza sağladığımız kredi miktarı 174 milyon TL’yi buldu. Ancak binlerce kadınımız daha işini kurabilmek için maddi kaynak bekliyor. Bugün Turkcell’le başlattığımız bu seferberlik ile dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak sosyal borçlanma modelini hayata geçiriyor. Bu model bizim için hayati önem taşıyan bireysel desteklerin artmasında ve binlerce kadınımızın daha hayallerine kavuşmasında kilit rol oynayacak. Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli toplumsal bir dayanışmaya dönüşecek, kadınlarımız arkasında milyonların desteğini hissedecek, geleceğe umutla bakacak. Bu proje ile Türkiye’de ilk defa mikrokredi verme ve tahsilat süreci mobil ortama geçiriliyor. Bu hem bizim Vakıf operasyonlarımız hem de kadınların para yönetiminde kolaylık sağlayacak, hem de bu operasyonel verimlilik, kadınlara daha fazla kaynak olarak yansıyacak” dedi.

Ekonomiye Kadın Gücü

Pek çok ilki içeren yenilikçi bir kalkınma modeli olan Ekonomiye Kadın Gücü’nün kapsamı şöyle:
Sosyal Borçlanma ile Daha Fazla Fon: Türkiye’de bir ilk olan sosyal borçlanma modeli sayesinde artık dileyen herkes ister cepten (m.ekonomiyekadingucu.com), ister webden (www.ekonomiyekadingucu.com) dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek. Dileyenler site üzerinden seçtiği girişimci kadına borç verebileceği gibi dileyenler de proje havuzuna bağış şeklinde katkıda bulunabilecek. Kadınlara destek vermek için mobil ödemeden kredi kartına kadar, farklı ödeme alternatifleri tercih edilebiliyor. Borç vermeyi tercih eden destekçiler paralarını 52 haftanın sonunda geri alabiliyorlar.
Mobil İlan Platformu: Turkcell’in mobil ilan altyapısı kullanılarak kadınlara ürünlerini çok daha fazla kişiye pazarlama imkânı sağlanacak. Bu sayede girişimci kadınlar sadece bulundukları yerle kısıtlı kalmayarak tüm Türkiye’ye satış yapabilecek, pazar dinamiklerini takip edip işini geliştirebilecek. Yaptıkları bağışlarla yetinmek istemeyenler bu platform üzerinden kadın girişimcilerin ürünleri satın alarak da destek olabilecek.
Cepten Kişisel Gelişim Eğitimi: Mikrokredi alarak kendi işini kuran kadınlara Turkcell’in Mobil Eğitim altyapısı kullanılarak kendilerini daha fazla geliştirmeleri için cepten eğitim verilecek. Temel satış-pazarlama, temel iletişim ve finansal okur yazarlık gibi konularda verilecek eğitimlerle kadınların işlerini büyütmeleri hedefleniyor.

Temel Cep Telefonu Eğitimi: Proje kapsamında cep telefonu olmayan dar gelirli kadınlara uygun koşullarda cep telefonu sahibi olmaları için destek verilecek. Cep telefonu desteğinin yanı sıra, kadınlara temel cep telefonu eğitimi verilerek hem vakıfla, hem de alışveriş yaptığı kişilerle aralarındaki iletişim engellerinin kaldırılması sağlanacak.

Mikrokredi Nakit Akışının Mobil Ortama Taşınması: Mikrokredinin verilme ve tahsil edilmesi süreçlerinde elden ele nakit akışının azaltılarak mobil teknolojilerin yardımıyla elektronik ortama taşınması hedefleniyor. Türkiye’de ilk olan bu model kapsamında Turkcell’in finans alanında geliştirdiği mobil teknoloji çözümleriyle;

• Mikrogirişimci kadının cep telefonu ile basit finansal hizmetlere erişiminin güvenilir kılınması, cep telefonu sahipliğinin pekiştirilerek kadında para yönetimi bilincinin geliştirilmesi

• TİSVA’nın saha operasyonlarında kredi verme ve tahsilat süreçlerinde nakit akışının azaltılarak elektronik paraya geçmesi; operasyon verimliliğinin artırılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Dünyada

• Dünyanın hemen hemen her ülkesinde kadınları ekonomik hayatlarında güçlükler ve fırsat eşitsizlikleri bekliyor.
• Dünyadaki kadınların % 70’i yoksullukla mücadele ediyor.
• Dünyada işlerin % 66’sını kadınlar yapıyor ve gelirlerin sadece % 10’una sahipler. Kadınlar ellerine geçen gelirin % 90’ını ailesine harcıyor.

Türkiye’de

• Türkiye’de 37 milyonluk kadın nüfusu var, sadece 7 milyonu çalışıyor.
• Her 5 kadından biri yoksulluk sınırında. Okur yazar olmayan veya okul bitirmeyen kadınlarda bu oran % 30’lara çıkıyor.
• En gelişmiş 20 ülkede kadınların işgücüne katılım oranı ortalama % 51 iken, Türkiye’de bu oran % 28.
• Türkiye’de erkeklerde işgücüne katılım oranı ise % 71,
• Kadınların ekonomik üretime katılımı, 2023’te Türkiye’nin 10. ekonomi hedefi olarak yer alıyor.
• Kaynak: TÜİK, 2010 Türkiye Yoksulluk Çalışması ve 2011 Türkiye İşgücü İstatistikleri

Kadınları ekonomiye kazandırmak için “Ekonomiye Kadın Gücü”

• Turkcell olarak kadınlarımızın gücünü ortaya çıkartacak her projeye büyük bir heyecanla yaklaşıyoruz. Bu heyecanla, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve Nobel ödüllü Prof. Muhammed Yunus’un öncülüğünde Türkiye’de Grameen Trust ve kadınların iş sahibi olması için mikrokredi sağlamak amacıyla 2003 yılında hayata geçen “Türkiye Grameen Mikrofinans Programı”nın ana destekçisi olduk.

• Dünyada ilk defa bir mobil operatör ile mikrofinans kuruluşunu bir araya getiren bu işbirliği kapsamında hayata geçirdiğimiz “Ekonomiye Kadın Gücü” projesini ile cepten kalkınma seferberliği başlatıyoruz. Kadınlarımızın ekonomiye katılmasının hem bireysel hem de toplumsal hayatta olumlu bir dönüşüm yaratacağına inanıyoruz. Hayatın karşısında kendi ayakları üzerinde güvenle durabilen kadınlarımızın yetiştirecekleri çocuklar da hayata daha güvenle ve daha büyük ideallerle bakacaklar. “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak, hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.

• Proje sayesinde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı işbirliğinde ilk etapta 55 bin kadın girişimci Turkcell’in teknoloji ve iletişim gücüyle buluşuyor. 4 yılda 100 bin kadına ulaşmayı amaçlıyoruz.

Projenin temel hedefleri…

• Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelinin hayata geçirilerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağlayan mikrokredi sistemine yeni kaynak oluşturulması.

• Turkcell’in iletişim ve teknoloji gücünü dar gelirli kadınlar ile buluşturarak kadınların ekonomik üretkenliklerinin artırılması ekonomiye daha fazla katkı sağlamaları.

• Türkiye’de ilk defa mikrokredinin verilmesi ve tahsil edilmesi süreçlerine mobil teknolojileri entegre ederek;
o Mikrogirişimci kadının cep telefonu ile temel finansal hizmetlere erişiminin güvenilir kılınması, cep telefonu sahipliğinin pekiştirilerek kadında para yönetimi bilincinin geliştirilmesi

o TİSVA’nın saha operasyonlarında kredi verme ve tahsilat süreçlerinde nakit akışının azaltılarak elektronik paraya geçmesi ; operasyon verimliliğinin artırılmasına katkı sağlanması

Sosyal Borçlanma Sistemi Nasıl Çalışacak?

• Turkcell tarafından hayata geçirilen m.ekonomiyekadingucu.com ve www.ekonomiyekadingucu.com siteleri, projede girişimci kadınlarla mikro kredi desteği verecek gönüllüleri buluşturmak için ideal bir platform olarak tasarlandı. Daha fazla kadının mikrokrediden faydalanıp ekonomik üretime katılması için, yenilikçi bir iş modeli geliştirerek hem mobil hem de web üzerinden Türkiye’de ilk defa “sosyal borçlanma” (Crowdfunding) yöntemiyle bireylerin kadın girişimcilere borç veya bağış ile destek vermesini sağlayan bir platform…

• Bu model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes ister cepten) ister webden dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek.

• Destekçiler, sektör kırılımı ve illere göre dağılım seçenekleri üzerinden ilerleyerek desteğe ihtiyaç duyan kadın girişimcilerin hikayelerine, yapmak istedikleri iş ve ihtiyaçlarına yönelik ayrıntılı bilgilere bu sitede rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Daha sonra destekledikleri kişinin gelişimini dilerlerse siteden, dilerlerse bilgilendirme mailleri aracılığıyla takip edebiliyorlar.

• Destekçiler dilerlerse, bir kadın girişimci seçmek yerine “Girişimci Fon Havuzu”na da katkıda bulunabiliyorlar.

Girişimci kadınlar mikrokredi sistemine nasıl dahil oluyor?

• Gelir getirici bir faaliyete başlamak isteyen 5 ihtiyaç sahibi kadının bir araya gelmesiyle süreç başlıyor. TİSVA, yapılmak istenen iş ve mikrokredi süreçleriyle ilgili gerekli bilgilendirme ve eğitimi veriyor.

• İlk kez başvuranlar, ilk yıl için 100 ile 1000 lira arasında kredi alıyor. 1 yıl vadeli verilen kredisini düzenli ödeyenlerin limiti ikinci yıl 2 bin liraya kadar çıkıyor. Sonraki yıllarda meblağ katlanarak artıyor.

• Her hafta TİSVA’nın saha tahsildarları tarafından yapılan ziyaretler sonucunda, girişimci kadınlar aldıkları krediyi; %15 hizmet bedeli (Vakfın personel ve işletme giderleri ile Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisini kapsamaktadır) ile beraber 46 haftada haftalık taksitlerle geri ödüyor.

Farklı ödeme seçenekleriyle destek vermek mümkün

• Sitede destekçilerin önüne iki seçenek sunuluyor. Katkıda bulunacağınız zaman “Bağış” ya da “Borç” seçeneklerinden birini seçmeniz gerekiyor. Online kredi kartı ile ödemede, geri ödemeli seçeneği tıklayarak, TİSVA’dan aynı tutarın geri ödemesini talep edebiliyorsunuz. Geri ödemeler destek verilen günden 52 hafta sonra gerçekleşiyor.

• Havale/EFT yoluyla destek vermek isteyenler, destek verecekleri kadın girişimcinin referans numarasını not düşerek aşağıda yer alan hesaplara katkı yapabiliyorlar.

• Destekçiler seçtikleri kadın girişimciye diledikleri miktarda online-kredi kartı ile, havale/ETF ile ödeme yapabiliyorlar.

• Operatör farkı gözetmeksizin 5886′e gönderilen her bir SMS ile girişimci fon havuzuna 5 TL katkıda bulunulabiliyor. Bunun için SOSYALFON yazıp 5886’ya yollamak yeterli 5886 kısa numarasına gönderilen her SMS ve bilgilendirme mesajı ücretsiz.

• Bir seferde 5 TL üzerinde katkı sağlamak isteyen Turkcell aboneleri ise Turkcell Mobil Ödeme ile de bağış yapabiliyor. Turkcell hatlardan Mobil Ödeme ile destek verenler, 5 TL katkıda bulunmak için SOSYALFON5, 10 TL için SOSYALFON10, 20 TL için SOSYALFON20, 50 TL için SOSYALFON50 yazarak 7979’a SMS yollanması gerekiyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.