Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türk girişimcilerden Rusya çıkarması

27 Eylül 2012 Perşembe::

Bir aylık süreli ziyaretlerde vizelerin kalkması ve Rusya`nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğinin ardından Türk girişimciler Rusya pazarına akın etti. Rusya`da düzenlenen 5 ayrı fuar ve ikili iş görüşmeleri için 321 firma Moskova`da iş bağlantısı için çalışıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Krokus Expo`da düzenlenen Heimtextil Russia 2012 fuarına 36`si milli düzeyde olmak üzere 40`ın üzerinde Türk şirket katılıyor. Aynı fuar alanında kurulan PIR Hospitality Mutfak ekipmanları fuarında 15 şirket, Domotex Halı fuarında ise yine 15`in üzerinde Türk şirket yer alıyor.

VDNH fuar merkezinde açılan Textillegprom`a ise 112`si milli düzeyde olmak üzere 140 Türk şirketi iştirak ediyor. Expo Centre fuar alanında CJF çocuk giyim fuarına ise 15`in üzerinde Türk şirketi katılıyor.

Bir hafta içinde Moskova`ya akın eden iş adamları fuar katılımları ile sınırlı değil. Bursa Çocuk Giyimcileri 38 ayrı şirket olarak ikili iş görüşmeleri için Sokolniky Holiday Inn otelinde organizasyon düzenledi. VDNH Fuar alanında Uşak Sanayi Ticaret Odası`nın getirdiği 25 ayrı şirket iş görüşmeleri yapıyor. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Rusya Türkiye İşadamları Derneği`nin (RUTİD) birlikte organizasyonu ile 33 ayrı firma iş gezisi ve bilgilendirme toplantısı için Moskova`da.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Moskova`da iş bağlantıları için gelen Türk girişimciler ve Rusya pazarında faaliyette bulunan Türk işadamlarını Ukrayna Radisson Otel`de düzenlenen programda bir araya getirdi. Geceye Türkiye Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, UTİB Başkanı İbrahim Burkay, RUTİD Başkanı Esat Sarı ve Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Müşavirleri Atilla Kızılarslan, Hakkı Karabörklü ve Murat Nesimoğlu, TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava katıldı.

RUSYA 10 MİLYAR DOLARLA DOĞRUDAN TÜRK YATIRIMI AÇISINDAN BİRİNCİ SIRADA

Toplantıda bir konuşma yapan Büyükelçi Sezgin, Rusya ile siyasi ve ticari alanda ilişkilerimizin hızla ilerlediğini ve bu iki unsurun birbirini olumlu yönde tetiklediğine dikkat çekti. İkili ticari ilişkilerin çok önemli düzeye çıktığını ve 2012 sonu itibari ile 35 milyar dolar gibi bir toplam ticaret hacmi rakamına ulaşılacağına değinen Sezgin, "1992`den bu yana Rusya`da tamamladığımız müteahhitlik hizmetleri 35 milyar dolar. Doğrudan yatırım rakamlarımız 10 milyar dolar. Bu açıdan dünyada ilk sırada Rusya yer alıyor. Geçen yıl 3 milyon 600 bin Rus turist Türkiye`yi ziyaret etti. Bu yıl da aynı rakamların yakalanabileceğini düşünüyoruz. Bütün bu ilişkiler içinde işadamlarının çalışmaları çok büyük önem taşıyor. Hükümet düzeyinde yapılanlar çok önemli, ancak girişimci olmadan bu rakam ve hacim yakalanamaz." şeklinde konuştu.

Türk girişimciler şimdi olduğu gibi Rusya pazarına daha etkin bir şekilde katılmaları gerektiğini kaydeden Büyükelçi, "Rusya artık Dünya Ticaret Örgütü üyesi bir ülke. Burada ticari ilişkiler daha da kolay hale gelecek. Artık Rusya dünya ekonomisinin tam bir parçası haline geldi. Gümrük vergileri düşecek ve bir takım kurallar esneyecek. Rusya`da Türk yatırımcıları destekliyoruz. Hukuki alt yapısı iyi hazırlanmış, pazar araştırması iyi yapılmış yatırımların iki ülkeye de çok büyük katkısı var." dedi.

TEKSTİLCİLER RUSYA`YA İHRACATTA LİDER

Türkiye`nin tekstil sektöründeki tecrübe ve kalitesini, coğrafi yakınlık avantajını iyi kullanarak Rusya pazarında önemli bir yer edinebileceğine değinen UTİB Başkanı İbrahim Burkay, 2011`de Rusya`nın 193 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini, tekstil ithalatının da 12 milyar doları bulduğunu söyledi. Türkiye`nin Rusya`ya 2011`de gerçekleşen 6 milyar dolarlık ihracat rakamı içinde, 1,5 milyar dolarla tekstil ve konfeksiyonun birinci sırada yer aldığına değinen Burkay, tekstilciler Rusya pazarında Çin`le rekabet edebilen tek ülke olduğuna dikkat çekti. Rusya`da geleneklerin değiştiğini, evlerin ve ofislerin yenilendiğini, mobilya ve diğer ev tekstili ürünlerine talebin artacağına işaret eden Türk girişimci, "Sadece Soçi 2014 Kış Olimpiyatçıları için 12 milyar dolar yatırım söz konusu. Bu bölgede otel, restoran ve kafeler yapılıyor. Rusya`da Türk girişimcilerin çok olumlu bir imajı var. Biz de UTİB olarak dünya genelinde her yıl 50`nin üzerinde organizasyon düzenliyoruz." bilgisini aktardı.

Taç Tekstil Rusya Rusya Genel Müdürü Mustafa Terzi de yaptığı konuşmada Rusya tecrübesini paylaştı. Rusya`da başarılı olmanın sırrının yerleşik olmaktan geçtiğine değinen Terzi, "Uzaktan kumanda ile olmuyor. Süreklilik çok önemli. Rusya`da sektörün yüzde 60-70`i Taç markasını biliyor. Süreklilik de çok önemli. Biz Rusya pazarına inandık. Krizler atlatmamıza rağmen kalmaya devam ettik. İstikrar çok önemli." dedi.

Bavul ticareti ile Rusya`ya giren Türk firmaları artık bilinen marka olarak AVM`lerde boy gösteriyor. Rusya`da 2 bini aşan Türk şirketleri 3 binin üzerinde mağazada faaliyet gösteriyor. Türk şirketlerinin yarısını tekstil ve konfeksiyon sektörü oluşturuyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.