Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Asrın projesi için son hazırlıklar yapıldı!

23 Eylül 2012 Pazar::

Dünyada ilk kez deniz yüzeyinin 250 metre altından borularla su taşınmasını sağlayacak KKTC Su Temin Projesi'nde ihaleler tamamlandı.

Yazı Boyutu : A A A A

KKTC Su Temin Projesi'nde son etap ihaleler yapıldı. İlk adımı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alaköprü Barajı'nın temelini atmasıyla başlayan projede, su geçişi ve iki tarafta kara yapılarının temellerinin atılmasıyla projenin tamamının inşasına başlanmış olacak. KKTC Su Temin Projesi, deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımını imkansız kılması nedeniyle özel bir teknikle inşa edilecek. 80 bin 151 kilometre uzunluğundaki boru hattı, deniz dibinden değil 250 metre derinlikte kurulacak askılarla KKTC'ye su taşıyacak.

YILLIK 75 MİLYON

Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, deniz altındaki bu boru hattı ile KKTC'de Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Proje kapsamında Türkiye tarafında Anamur-Dragon Çayı üzerinde temelden 93 metre yükseklikte 130,5 milyon metreküp depolama hacimli Alaköprü Barajı ve HES tesisi de inşa edilecek. KKTC Güzelyalı bölgesinde ise 5 megawatt gücünde Güzelyalı Terfi Merkezi ve bin 157 metre uzunluğunda ve bin 400 milimetre çapında düktil demir boru terfi hattı kurulacak."

İÇME SUYU İHTİYACI

KKTC'ye aktarılacak yıllık 75 milyon metreküp suyun yüzde 50,3'ü içme-kullanma, yüzde 49,7'si sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'de 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca 4 bin 824 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılacak.

PROJENİN TEMELİ 2011'DE ATILDI

Başbakan Erdoğan'ın Mart 2011'de temelini atmasıyla inşasına başlanan Alaköprü Barajı'nda yüzde 38, Mart 2012'de temeli atılan Geçitköy Barajı'nda ise yüzde 13,5 fiziki gerçekleşme sağlandı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.