Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türkiye'ye teşvikle birlikte yatırım yağıyor

20 Eylül 2012 Perşembe::

Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz yatırımların yönünü Türkiye'ye çevirdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Sabah gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre; Avrupa Birliği'ni dağılmaya, küresel piyasayı ise türbülansa sürükleyen ekonomik kriz, uluslararası şirketleri yeni liman arayışına itti. Türkiye, bu dönemde büyüme, istihdam gibi rakamlarda sağladığı başarıya ek olarak sağlanan teşviklerle yabancı devlerin radarına girdi. Yatırım coğrafyasını açıklayan yabancı devler gelecek planlarını yaparken ilk sıraya Türkiye'yi yerleşterdi. Sadece devler değil, küresel marka olmak isteyen orta ölçekli firmalar da yatırım için yönünü Türkiye'ye çevirdi.

DÜNYA DEVİ 6 FİRMA YATIRIM YAPACAK

2011'de 15.9 milyar dolarlık doğrudan yatırım alan Türkiye, yılın ilk 7 ayında 8.9 milyar dolarlık yabancı yatırıma ev sahipliği yaptı. Yılın son çeyreğine ise büyük umutlarla giren Türkiye, bunun sinyalini ise bir günde açıklanan yatırım yağmuruyla aldı. Önceki gün Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkanı İlker Aycı'nın 5 yatırım açıklamasının ardından Fransa'dan Japonya'ya, ABD'den Çin'e bünyelerinde dünya devi markaları da barındıran 6 firma yeni planlarını açıkladı. Yatırım kararları arasında en dikkat çeken sektör teknoloji ve tekstil oldu.

FRANSIZ VENTECH TÜRKİYE İÇİN YATIRIM FONU KURDU

Son dönemde yabancı devlerin en fazla ilgi gösterdiği sektör olan teknolojiye Fransa'nın en önemli fonlarından biri daha katıldı. Yıllık hacmi 24 milyar dolara çıkan e-ticaret sektörüne gözünü kestiren Paris merkezli Ventech, Türkiye'de fırsat arayışına girdi. Bünyesinde 40'a yakın firmayı barındıran Avrupa'nın en önemli teknoloji ve bilişim fonlarından Ventech, Türkiye ve Rusya odaklı bir fon kurduğunu açıkladı. Toplam 100 milyon euroluk bir büyüklüğe sahip olan Ventech Capital F adlı fon, yeni yatırım ve şirket avına çıkacak. Xing, European Founders Found, eBay, Naspers, Otto Group, Intel Capital, Tiger Global gibi devlerin adım attığı Türk bilişim pazarına son giren ABD'li General Atlantic oldu. 12 milyar doları yöneten Amerikalı şirket, hafta başında Yemeksepeti'ne 44 milyon dolar yatırarak hisse aldı.

PHİCOMM'DAN 40 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Çinli telekomünikasyon, akıllı telefon ve tablet bilgisayar üreticisi Shangai Feixun Communication, Türkiye'ye Phicomm markası ile geldi. 40 milyon dolarlık yatırım kararı alan Çinli firma Fatih Projesi'nde yer alması halinde bu rakamın en az 350 milyon dolara çıkacağını açıkladı. Feixun Communication'ın ortakları arasında yer alan Phicomm Yönetim Kurulu Başkanı Gu Guoping, Amerika ve Almanya'da tasarım ofisleri bulunduğunu, gelişen sektörden dolayı Türkiye'de buna benzer üretim sürecine hazır olduklarını ifade etti. Türkiye ve Çin'in işbirliğini hızla geliştiren iki ülke olduklarını söyleyen Guoping, "Bu yatırım sadece Türkiye için değil. Burası aynı zamanda dünyaya açılmak için seçtiğimiz bir merkez olacak" dedi.

YUSEN 164 YILLIK FİRMAYI ALDI

Türkiye'de bankacılık, sigorta, enerji, teknoloji, otomotiv yan sanayi sektörüne odaklanan Japon sermayesi, lojistik pazarında da yeni yatırımlar peşinde. Geçen hafta İstanbul'da Yusen Logistics Turkey adlı firma kuran Japon dev, sektörün en eski firmasına ortak oldu. Japonya'nın en önemli sanayi ve finans kurumu Mitsubushi'nin ortak olduğu Yusen, 1848 yılında İstanbul'da kurulan Catoni Group'un şirketi Catoni Hava ve Deniz Taşımacılık'ın bazı varlıklarını satın aldı. Japon şirket, 22 ülkede faaliyet gösteriyor.

SAMSUN'UN RÜZGARINA 75 MİLYON GELİYOR

Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Asya Pasifik'te faaliyet gösteren yenilenebilir enerji üreticisi Londra merkezli RES Grubu, Türkiye'ye 75 milyon euroluk yatırım için düğmeye bastı RES Group'a bağlı RES Anatolia, bunun ilk adımı olarak Samsun'un Havza ilçesinde 48 MW'lık bir rüzgâr santrali kurmak için lisans aldı. 2016'da faaliyete geçecek olan santralin inşaatına 2014'ün ilk yarısında başlanması planlanıyor. Türkiye'de güneş ve rüzgâr santralleri alanında daha fazla yatırım yapmayı planlayan RES, önümüzdeki 10 yıl içerisinde portföyünü her yıl 50-100 MW arasında büyütmeyi hedefliyor. 2011 ve 2012 yıllarında Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan toplamda 170 MW'lık enerji üretim lisansı alan RES Anatolia'nın portföyüne eklenecek olan Havza Rüzgâr Santrali, şirketin Karadeniz Bölgesi'ndeki ilk yatırımı olacak.

PENTİ'YE ORTAK GELİYOR

Daha önce TVK Gemicilik, Medical Park ve Bahçeşehir Kolejleri'ne ortak olan dünyanın en büyük fonlarından ABD'li Carlyle, son olarak iç giyim ve çorap pazarına girdi. Sektörünün en önemli zincirlerinden olan Penti ile masaya oturan Carlye, firmaya ortak oldu. ABD'nin eski Başkanı George Bush, İngiltere eski Başbakanı John Major, Tayland'ın devrik lideri Thaksin Sinawatra, Filipinler eski Başkanı Fidel Ramos gibi politik dünyanın önde gelen isimlerinin yanı sıra eski Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin üvey kardeşi Olivier Sarkozy'nin de yönetiminde yer aldığı Carlyle, Penti'yi küresel bir marka haline getirmeyi hedefliyor. Türkiye'deki 155 mağazasının yanı sıra, 16 ülkede 39 mağazada satış yapan Penti'nin İngiltere, İtalya ve Çin'de de ofisleri bulunuyor. Türkiye ince kadın çorabı pazarının yüzde 45'ine sahip olan Penti, Avrupa'nın en büyük 5 üretici firması arasında yer alıyor.

ÇİN'İN EN HIZLISI YATIRIM İÇİN GELİYOR

Çin'in hızlı balığı Texhong Textile Group, Balıkesir'de üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor. 1987'de kurulmasına rağmen ülkenin en hızlı büyüyen firmaları arasında gösterilen ve sanayiye yönelik tekstil üretimi gerçekleştiren Texhong Textile Group'un Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hong Tianzhu, bölgede yatırım yapmak istediklerini açıkladı. Dünyaca ünlü ekonomi ve iş dünyası dergisi Forbes'un Asya'ya yönelik yayınladığı cirosu 1 milyar doların altında olan en iyi firmalar listesinde Texhong Textile Group, 809 milyon dolarla 9, 124 milyon dolarlık karla 22'inci sırada yer almıştı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.