Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Gurbetten 10 milyon dolarlık yatırım planıyla döndü

19 Eylül 2012 Çarşamba::

Gurbetçi işadamı Selçuk Pınarbaşı, 35 yıl sonra İngiltere’den Türkiye’ye dönerek tarım ve birçok sektörü yakından ilgilendiren enerji sorununa kökten çözüm bulmak için 10 milyon dolarlık bir yatırım planı yaptı.

Yazı Boyutu : A A A A

İngiltere’deki enerji üretim tesislerinin bir benzerini Gaziantep ile Şanlıurfa arasında kalan Birecik ilçesinde kurmaya karar veren Pınarbaşı, gün ışığı panel montajları ile Barak, Harran ve Çukurova’nın sulama sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.

Aslen Birecikli olan Pınarbaşı, İngiltere’de eğitim aldıktan sonra bu ülkede 35 yıl boyunca inşaat ve enerji sektörlerinde faaliyet gösterdi. Şimdiyse gün ışığı panel montajları ile enerji sorununa çözüm bulmak için kolları sıvayan gurbetçi işadamı, 10 milyon dolarlık bir yatırım yapmaya karar verdi. Yatırımın, ilk etapta 100, ikinci etapta 500 kişiye istihdam sağlayacağını ifade eden Pınarbaşı, projesini şu şekilde anlattı: “Son dönemlerde Gaziantep’in ovaları başta olmak üzere Şanlıurfa’nın Harran Ovası maalesef enerji sorunları yüzünden yeterince sulanamıyor. Böylece tarımsal ürünler istenilen düzeyde elde edilemiyor. Birçok küçük, orta ve büyük işletme de maalesef elektrik enerjisinin pahalı ve yetersiz olmasından dolayı verimliliğini yitiriyor. İngiltere’de bulunan enerji üretim tesislerimizin bir benzerini Gaziantep-Şanlıurfa arasında yer alan ve her iki ilinde kalkınmasında önemli rol oynayacağına inandığım Birecik ilçesinde kurmaya karar verdim. İlk etapta 100 kişiyi istihdam edecek olan gün ışığı panel montaj tesisimizi kuracağız. İkinci aşamada istihdam rakamları yaklaşık 500 kişiyi bulacak olan panel üretim tesisimizi hizmete sokacağız. Bu yatırımlarımız için 10 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık. Türkiye’de verimli gün ışığı günlük ortalama 7,5 saat, güney illerimizde ise 9-10 saattir. Bu önemli bir enerji kaynağıdır ve yatırımlarımızla bu atıl durumdaki kaynak Türkiye ekonomisine katma değer olarak girecektir.”

Gün ışığı enerjisinin Harran Ovası başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ovasında ve tarımsal alanlarında sulamayı kolaylaştıracağını, çiftçinin bundan sonra kendi elektriğini kendisi üreteceğini kaydeden Pınarbaşı, “Gün ışığı enerjisi ihtiyaca göre yatırım gerektiren ve maliyeti ucuz, bakım gerektirmeyen, 25 yıl garantili ortalama 50 yıl ömre sahip bir sistemdir. Bu sistemde ihtiyaç duyulan enerjinin tespitinin ardından ihtiyaca göre yatırım yapılmakta. Bu yatırımlara devlet 1 milyon dolara kadar teşvik ve ucuz maliyetli krediler vermektedir. Diğer taraftan ihtiyaç fazlası enerji üretiminin devlete satış yolu da açıktır. Çiftçilerimiz ve birçok işletmemiz gün içerisindeki elektrik gereksinimin yüzde 70′ini gündüz kullanmaktadır. Bu sistemde gündüz ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacının tamamı karşılanmaktadır. Üretim fazlasının devlete satılması veya gündüz ver gece al sistemiyle maliyet neredeyse enerjide yüzde 10 seviyelerine düşmektedir. İlk örnek uygulamayı Gaziantep-Şanlıurfa karayolu üzerinde bulunan ve turistik bir tesis olan kendi aile şirketimizde yaptık. Her gün yüzlerce çiftçimiz ve işletme sahibi buraya gelerek uygulamanın sonuçlarını görmekte ve gerek çiftlik ve tarlalarına gerekse işletmelerine bu sistemi uygulamak istediklerini söylemektedirler.” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.