Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dünya enerjisinin yüzde 1'ini Türkiye kullandı

17 Eylül 2012 Pazartesi::

BP Dünya Enerji İstatistikleri Raporu’na göre, geçen yıl dünya enerjisinin yüzde 1’ini Türkiye tüketti.

Yazı Boyutu : A A A A

BP’nin enerji sektörünün tüm alt alanlarına ilişkin küresel verilerden derlediği raporda, enerji tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 9,2 artış gösteren Türkiye’nin, dünya enerji tüketiminden yüzde 1 pay aldığı belirtildi.
Petrol tüketiminde de 2010 yılına göre yüzde 5,8’lik artışla 32 milyon ton düzeyine ulaşan Türkiye, bu alanda dünyadaki tüketimin yüzde 0,8’ini gerçekleştirmiş oldu.

ABD, 833,6 milyon ton petrolle toplam dünya tüketiminin yüzde 20,5’ini tek başına gerçekleştirirken, 461,8 milyon ton petrol tüketen Çin, yüzde 11,4’lük payla ikinci sırada yer aldı.

DOĞALGAZ TÜKETİMİNİN EN ÇOK ARTTIĞI ÜÇÜNCÜ ÜLKE

Türkiye, geçen yıl doğal gaz tüketimini yüzde 24,3 artıran Yunanistan ve yüzde 21,5 artıran Çin’in ardından, bir önceki yıla göre yüzde 17,3’lük tüketim artışıyla üçüncü sırada yer aldı.

Geçen yıl 45,7 milyar metreküp doğal gaz tüketen Türkiye, dünya tüketiminin yüzde 1,4’ünü gerçekleştirmiş oldu.

Dünya kömür üretiminde geçen yıl 16,6 milyon TEP (ton eşdeğer petrol) düzeyindeki üretimiyle yüzde 0,4’lük pay sahibi olan Türkiye, 2010’a göre kömür üretimini yüzde 5,1 artırmış oldu. Türkiye, aynı yıl kömür tüketimini de yüzde 5,1 artırarak 32,4 milyon TEP düzeyine çıkardı.

Rüzgar, jeotermal, güneş ve atıkları içeren yenilenebilir kaynaklardan elde edilen brüt elektrik enerjisi tüketiminde de Türkiye, geçen yıl, yüzde 46,6’lık artışla 1,3 milyon TEP düzeyine ulaştı.

ÇİN BİRİNCİ, ABD İKİNCİ SIRADA

Geçen yıl dünyanın toplam birincil enerji tüketimi yüzde 2,5 arttı.
Gelişmekte olan ekonomiler, enerji tüketimindeki net artışla (yüzde 5,3) bir kez daha öne çıkarken, enerji tüketimleri yüzde 0,8 küçülen OECD ülkelerinde son 4 yılda üçüncü kez talepte düşüş gözlenmiş oldu.

Çin, dünya birincil enerji kaynakları tüketiminde yüzde 21,3’lük payla başı çekerken, 18,5’lik tüketim payı ile ABD ikinci sırada yer aldı.

EN ÇOK KULLANILAN YAKIT YİNE PETROL

Petrol, küresel enerji tüketimindeki yüzde 33,1’lik payı ile 2011 yılında da dünyada en çok kullanılan yakıt olmaya devam etti. Ancak yüksek fiyatlardan dolayı toplam petrol tüketimi sadece yüzde 0,7 artış gösterdi.

Rapora göre, geçen yıl küresel doğalgaz talebi ise yüzde 2,2 arttı. Ortalamanın üzerinde artış gösteren tek fosil yakıt, yüzde 5,4 artışla kömür oldu. Yenilenebilir enerji kaynakları da ilerlemesini sürdürerek tüm yakıtlardan daha yüksek bir büyüme oranına, yüzde 13’e erişti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.