Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yatırımcıların altın bozdurma dönemi başladı

16 Eylül 2012 Pazar::

Uluslararası piyasalarda altının onsu son 7 ayın en yükseğine çıkarak bin 777 doları gördü, iç piyasada ise gramı 102 liraya ulaştı.

Yazı Boyutu : A A A A

Altın fiyatlarında yaşaşan gelişmelere ilişkin AA muhabirine bilgi veren, Kapalıçarşı esnaflarından Aydın Kuyumculuk'tan Mustafa Karlıova, altın fiyatlarındaki bu yükselişin ardında İran'ın yüklü miktarda alımı olduğunu savunarak, ''Onun haricinde bir kaç ülke daha o yola başvurdu. Amerika'nın 3. parasal genişleme etkisi de büyük oldu'' dedi.

Altının gördüğü fiyattan kolay kolay düşmeyeceğini söyleyen Karlıova, yıl içerisinde zaman zaman dalgalanmalar olsa da altının daha önce bu fiyatları gördüğünü aktardı.

Altının şu anda gerçek fiyatını bulduğunu dile getiren Karlıova, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yapılan istatistiklere göre altın son 60 yılda 2 kez yatırımcısına kaybettirmiş. Altın neticede dalgalanmalar yaptırsa bile yine noktasını buluyor. Son 10 seneye bakarsak, döviz, hisse senedi gibi yatırıma nazaran altın yine lider durumda. Zaten bir haftadır sürekli altın bozmakla meşgulüz. Satış yok.

Şu anda müşteri tedirgin. Kafasında 'acaba' sorusu var. Piyasada şu anda çok büyük para dönmüyor. Parası olan yatırım yapayım derken, yükselince 'Acaba düşer mi?' düşüncesine girdi. Altını şu anda borçlu olup da daha fazla yükselir de zarar ederim diyenlere, artı düğün nişanı olup da hazırlıkları olanlara, ihtiyaçtan dolayı alanlara satıyoruz. Tüketici altından korkmasın. Ben 18 senedir bu işin içindeyim altının hiç zarar ettirdiğini görmedim.''

GRAMI 105 LİRAYI GÖREBİLİR

Para ve altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de, son parasal genişlemelere bakıldığı zaman, parasal genişlemenin pek bir işe yaramadığının görüldüğünü savundu.

Özellikle istihdam kanadında ABD tarafında bir düzelme olmadığını, bu bakımdan özellikle son 3 ayda oluşan bu olumsuz ortamın Fed'den yeni bir parasal genişleme beklentisi oluşturduğunu dile getiren Yıldırımtürk, ''40 milyar dolarlık mortgage tahvillerinin geri alımı yapılacak.

Bu, piyasaya bir noktada para vermek anlamına geliyor. Ayrıca kısa vadeli tahvillerin uzun vadeli tahvillerle değiştirilmesi çerçevesinde bu sene sonuna kadar da devam edecek. Aylık bazda oradan piyasaya 45 milyar dolar verilecek. 40 milyar dolar da mortgage tahvilleriyle verilecek. Doğal olarak bu, 85 milyar dolarlık bir genişleme olacak'' ifadelerini kullandı.

Bu parasal genişlemenin daha önce olduğu gibi piyasalarda spekülatif bir zemin oluşturduğuna dikkati çeken Yıldırımtürk, zaten elinde yüklü miktarda para bulunduran spekülatörlerin, piyasayı şimdi yeni parayla daha iyi speküle edebileceğini söyledi.

SATIŞLAR DAHA ÇOK ETKİLİ

Fed'in bu kararının seçim atmosferinde piyasa dostu görünmek için verildiğini vurgulayan Yıldırımtürk, bu kararlar açıklandıktan sonra altının onsunun dün bin 735 dolardan bir anda bin 775 dolara kadar yükseldiğini anımsattı.
Zorunlu alımlar dışında tasarruflar çerçevesinde içerde altınla ilgili çok fazla bir talebin olmadığını anlatan Yıldırımtürk, şunları kaydetti:

''Kar amaçlı satışlar ve ihtiyaç karşılığı satışlar daha çok etkili. Bu nedenle altının dış piyasa fiyatıyla kilogram bazında dış piyasaya göre 150 dolar aşağıda işlem gördüğünü görüyoruz. İçerde dolarla şekillenen fiyatıyla altının gramı 100 ile 103 lira arasında bu günlerde dalgalı bir seyir izleyecek diye düşünüyorum.

Altının onsu bin 800 dolar seviyelerine geldiği zaman içerde gramı 105 lirayı görebilir ama altın fiyatının yükselmesinin içerde enflasyona yansıması da var. Merkez Bankası buna dikkat edecektir. Dövizdeki oynaklığı mümkün olduğu kadar sabit tutabildiği takdirde ve içerideki oynaklık dışarıya göre daha az olduğu takdirde altına olan ilgi devam edecektir.

O yüzden altının 105 lira olması dışarıya bağlı ama ben çok kısa vadelerde bu seviyede olacağını tahmin etmiyorum. Ama uzun vadede örneğin Amerikan seçimleri sonrasında yeni tedbirler alınır, bu piyasalar tarafından beğenilmezse, spekülatif hareketlerle bu seviyeler görülebilir.''

HAFİF BİR GERİLEME OLUR SONRA TEKRAR TOPLANIR

Çıtak Döviz ve Kıymetli Madenler'den Cüneyt Alkan ise, Avrupa Birliği'nin parasal genişlemesi ile Amerika'nın parasal genişlemesinin altın fiyatlarını yükselttiğini dile getirdi.

Altın fiyatlarındaki gerilemenin belki düzeltme olursa yaşanabileceğini belirten Alkan, ''Hafif bir gerileme olur ama sonra tekrar toparlayacağı kanısındayım'' dedi.

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ucu açık bir genişleme yaptığını anımsatan Alkan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Daha ne kadar genişleyeceği bilinmiyor. Ayda 40 milyar dolardan bahsetti. Ama bunun kaç ay devam edeceği, ne kadar süreceği belli değil. O yüzden önümüzü göremiyoruz. Piyasa şu anda sağlam görünüyor. Bu bir yerde bizi olumsuz etkileyecek. Şu anda altının gramı 102-103 lira bandında.

Dolar-TL bir miktar geriledi. Altın fiyatlarındaki değişim parasal genişlemeye bağlı olarak yaşanacaktır. Tahminin 250-300 milyar dolardan bahsediyorlardı. Genişleme bu miktarın altında olursa, zaten şu anda bu fiyatlar satın alındı, tahminim bu fiyatlar bir süre daha gider. Sonra geri geleceğini tahmin ediyorum.''

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.