Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yeni TTK bizi hedefimize götürebilecek mi?

16 Eylül 2012 Pazar::

Interpromedya tarafından 12 yıldır düzenlenen ICT Summit Eurasia- Bilişim Zirvesi sona erdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Zirvede ele alınan konulardan en önemlisi ülkemizi yakından ilgilendiren yeni Türk Ticaret Kanunu’nun hukuksal,bilişim ve kobi ayağındaki gelişmelerin neler olduğu anlatıldı. KOSGEB temsilcisi Dr.Serhat Öztürk; Para almak için proje hazırlamamanız lazım. Hedefimiz, faaliyetimiz, maliyetimiz ilişkisini kurduğunuz projelerle gelin parayı götürün’’dedi.

Dr.Serhat Öztürk;’’Bundan 10 yıl sonra dünyanın 10. büyük ekonomisi olmamız gerekiyor. Ekonomimizi yaklaşık olarak ikiye katlamak gibi bir hedefimiz var. Her sene yüzde 5’in üzerinde büyümemiz gerekiyor. TTK’nın değişmesiyle birlikte, ticarete yaklaşımımız da değişiyor. Bir taraftan avantaj, bir taraftan da ufak defek de zavantajları olsa da daha modern ve bizi 2023’deki hedeflerimize götürecek olan yasalarla birlikte yavaş yavaş hazırlanıyoruz toplum olarak’’ dedi.

Dönüşümünü zamanında geçirmesi lazım

Serhat Öztürk;’’ 2010 ve 2030’un grafiğinde nüfusun büyük kesimi artık çalışanlardan oluşacak. Daha çok insan vergi öder olacak. Bu bize arkamızdan bir rüzgarı getiriyor. a 2050’den sonra daha az insan iş gücüne girmeye başlayacak. Daha çok insan emekli maaşı almaya başlayacak. Dolayısıyla biz ülke olarak 2050 yılına kadar kalkındık kalkındık, kalkınamadık ,birinci dünya ülkesi olamadıksa geçmiş olsun. Tren kaçtı. Yani, bizim çok çalışıp bu treni yakalamamız lazım. Önümüzdeki 40 yıl içerisinde toplumumuzun yapısı değişecek. O nedenle Kobi’lerimizin bugünden yarına hazır olması ve dönüşümü zamanında geçirmesi lazım’’şeklinde ifade etti.

Değişimi iyi yönetmemiz lazım

Dr.Serhat Öztürk;’’Kobiler’imizin doğru şekilde değişmesi lazım. Kobiler’in bu değişimi başarabilmeleri için onlara ortam hazırlamamız gerekirden hareket edildi. Çok özverili olarak 7 tane destek programı ortaya çıkarıldı. Kobilerin kısaca, teknolojik olmayan inovasyonu sağlayacakları yani daha iyi satış yapmaları, örgüt kurmak, satın alacak süreçlerimizi oluşturmak, daha iyi markalaşmak ve kabiliyetlerini geliştirmeye yönelik olarak çalışmalara ortam hazırladığımız Kobi destek programı oluşturduk.

Rutinin dışına çıkmak gerekiyor

Öztürk;’’Bu programla işletmelerin projeler hazırlayarak yani dün yaptığımdan daha farklı şekilde yapmak istiyorum diyebilmek. İşte, projeyi farklı kılan şey bu olacak. Rutinin dışına çıkmak bir şekilde. Bunu daha farklı ve daha iyi nasıl yapabilirimi başarabilmemiz lazım. Bunlara yönelik çözümler hazırlarsa işletmelerimiz, biz onlara Kobi proje ve destek programımız kapsamında finansal destek sağlayabiliyoruz.

Kobiler yaptıkları işlerle geldiklerinde destek alamıyorlar

Serhat Öztürk;’’ Çoğunlukla kobilerimiz bize yaptıkları işleri bize proje olarak getiriyorlar. Yaptıklarımızı yaparak biz zaten belli bir noktaya gelmiş durumdayız ülke olarak.

Üretim ,organizasyon, pazarlama,dış ticaret,insan kaynakları,mali işler, finans,bilgi yönetimi ve bunlarla ilişkili alanlarda hazırlayacakları projeler için biz destek sağlayabiliyoruz.

Son dönemlerde Ortadoğu tuzağından bahsediliyor. Neden? Çünkü yaptıklarımızla gidebileceğimiz yer belli. Farklılaşmamız, değişmemiz yeni şeyler üretmemiz lazım ki ,ekonomimizi ikiye katlayalım.

Rutin olmayan işler için destek veriyoruz

Öztürk;’’İşte, bu nedenden dolayı rutin olmayan işlerimizi biz proje olarak sunmalıyız. Projeler, rutin olmayan işlerimizden oluşmalı. Projeler bir ahenk ve bütünlük içermeli. İşletmemizin kabiliyetini, yetkinliğini artırabilmeli’’diyoruz.

Para almak için proje hazırlamayın

Serhat Öztürk;’’ Hedeflerimiz somut, ölçülebilir , başarılabilir zaman sınırı olacak şekilde olmalı,gerçekçi olmalı diyoruz. Kapsamımız net olmalı, projemiz nerede başlayıp nerede bittiği belli olmalı. İşletmelerimizin, bilançosu ile cirosu ile varlıklarıyla orantıda olması gerekiyor ve tabiî ki gitmek istediğimiz yerler de uyumlu olmalı projemiz.Para almak için proje hazırlamamanız lazım. Hedefimiz, faaliyetimiz, maliyetimiz ilişkisini kurduğunuz projelerle gelin parayı götürün’’dedi.

KOSGEB neyi desteklemiyor

Öztürk;’’Aslında desteklemediğimiz pek çok şey var. Arsayı, aracı,resim harçları desteklemiyoruz,SGK primlerini desteklemiyoruz. Haberleşme giderlerini , proje ile hiç alakası olamayan personel giderlerini , kira giderlerini, kira ve su giderlerini,finansman giderlerini desteklemiyoruz. Peki bunun dışında neler kalıyor?

Örneğin; siz satışla ilgili altyapınızı yenilemek istiyorsunuz. İşletmenize exel tablolarınızı takip etmeniz gerekiyor. Ama işin içinden çıkamıyorsunuz. Bir değişime ihtiyacınız var. CRM yazılımı aldı, koydu kenara, hiçbir değişim olmadı. Dolayısıyla diyoruz ki, siz a dan z ye her şeyini düşünün. Bu yazılımı aldığınız zaman eğitim ve personel istihdamı gerekebilir.Bunun gibi pek çok şeyi bir arada düşünmemiz lazım.Her alanda biraz bir az değil de bir alanda derinlemesine düşünürse işletmelerimiz, onların bu alanda yapacakları gayretler için bizde destek veriyoruz.

Projeden kasdettiğimiz şey 500 bin liralık bir makinenin alınması değildir. YETKİNLİK, KAABİLİYET ARTIRICI PROJELERDİR bahsedilen husus. Bunlarda aslında kafaların değişimi ile olacak şeyler.Yeni sistemler kurmakla olur’’şeklinde ifade etti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.