Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Ev almak için en uygun zaman hangisi?

13 Eylül 2012 Perşembe::

Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutma tedbirleri büyüme ile birlikte 'ev'i de daralttı.

Yazı Boyutu : A A A A

Yılın ikinci çeyreğinde büyüme rakamları yüzde 2.9 ile beklentilerin altında kalırken, her sektörde olduğu gibi gayrimenkul ve inşaatta da 'Merkez faiz indirsin' sesleri yükselmeye başladı. Ancak bu dönemde sektörün hızını kesen sadece yüksek faiz rakamları değil.

Habertürk'ün haberine göre, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın değişeceğini duyurduğu yeni Tüketici Kanunu ve 1 Haziran'dan sonra ruhsatı bağlanan yapılarda geçerli olacak konutun büyüklüğünü değil, değerini esas alan KDV uygulaması ile ilgili düzenlemelerin gecikmesi de sektörü uzun bir bekleme sürecine soktu. Sektör oyuncuları Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan faiz indirimi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'dan Tüketici Kanunu'ndaki gayrimenkul sektörü ile ilgili maddelerin netleşmesi ve son olarak da Bakanlar Kurulu'ndan KDV oranlarında esas alınacak değerleri açıklamasını bekliyor.


EKONOMİK BÜYÜMENİN ALTINDA KALDI
Çünkü Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre geçen yıl ilk üç çeyrekte inşaat sektöründeki büyüme, bu sene beklentilerin çok altında kaldı. 2011 yılının 2. çeyreğini 13.1 büyüme ile tamamlayan sektör, bu yılın 2. çeyreğini 0.4 büyüme ile bitirdi. Sektör bu gidişatın sona ermesi için ümitlerini son çeyreğe bağladı.


MERKEZ'İN FAİZ İNDİRİMİ
Merkez Bankası’nın ekonomiyi soğutma önlemleri gayrimenkul sektörünü de daralttı. Konut kredisi faizlerinde düşüş için sektör Merkez’den artık faiz indirim kararı istiyor

YENİ KDV ORANLARI
1 Haziran 2012'den sonra ruhsatı bağlanan yapılarda KDV oranının büyüklük değil emlak değerine göre belirlenmesini öngören Bakanlar Kurulu kararı halen çıkmadı

TÜKETİCİ KANUNU
Yeni Tüketici Kanunu'nda sat-yap olarak ifade edilen maketten konut satışına yönelik de önemli değişiklikler var. Sektör yasanın netleşmesini bekliyor.

‘Yatırımcının kafası karıştı’
Özcan Tahincioğlu
Tahincioğlu Hol. Yön. Krl. Bşk.
"2012’de sektörü beklenti içine sokan yasalar çıktı. Fakat global verilerdeki düşüş yatırımcıların kafasını karıştırdı. Mütekabiliyet Yasası, 2B Yasası gibi konular sektörü önemli ölçüde hızlandıracaktı fakat ekonomik verilerin seyri yatırımcıları temkinli hareket etmeye yöneltti."

‘Konut talebi beklemede’
Ziya Yılmaz
DAP Yapı Yön. Krl. Bşk.
"Global ölçekteki yavaşlama elbette ekonomimizi etkileyecektir. Ancak, şu andaki mevcut piyasa, alıcıda tedirginlik yaşatıp, satın alma talebini erteletecek yapıda değil. Aksine alıcı nezdine bekleyen bir talep var ve son çeyrekten itibaren alım cephesinde hareket öngörüyoruz."

‘Yönümüzü kamu belirleyecek’
ÖMER FARUK ÇELİK
KONUTDER Başkanı
"Bundan sonra sektör ya aşağı gidecek, ya da yukarı. İkisi de kamunun elinde. Ruhsat sayılarının raporlarına bakıldığında, küçülen sektörde ruhsat sayılarının arttığını göreceğiz. Bu kimseyi yanıltmasın. Nisan ayından beri satışlar azaldı. Tüketici Kanunu ile ilgili belirsizlikler de halen devam ediyor. Piyasaya şu anda güvensizlik tohumu ekiliyor. Aslında çok güçlü bir ülke olan Türkiye kendi krizini kendi oluşturuyor."

‘Büyüme 4. çeyrekte gelecek’
NAZMİ DURBAKAYIM
İNDER Genel Başkanı
"İnşaat sektörü büyük talihsizliklerle dolu bir yıl geçirdi. KDV belirsizliği hem yatırımcının hem de alıcının durgunluğuna sebep oldu. KDV oranlarının netleşmesi, Mütekabiliyet Yasası’ndaki eksikliklerin giderilmesi ve hepsinden önemlisi Kentsel Dönüşüm Yasası’nın işleyebilmesi için belediyelerin elini hızlandırmasıyla birlikte bu büyüme oranı dördüncü çeyrekte yüzde 2’nin üzerine çıkabilir."

‘Sektörde korkulacak bir şey yok’
EMRULLAH TURANLI
Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
"Türkiye'de son yıllarda yaşanan maket yap, evi sat formatı dünyanın hiçbir ülkesinde başarılı olmadı. Korkulacak bir şey yok. Bugün yaşanan doğru olan. Türkiye ekonomisi dünya ekonomileriyle entegre olmuş bir sistemde çalışıyor. Bugün Avrupa'nın, Arap Baharı'nın etkilerini yaşıyoruz. Türkiye'nin 50 yıl içerisinde geleceği çok parlak. Yapıp satanlar için çok verimli olacak. Büyük bir kaygım, endişem yok."

‘Yavaşlamanın nedeni KDV’
SÜLEYMAN ÇETİNSAYA
Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı
"Sektör doğrudan ülke ekonomisinin gelişimine bağlı. Eğer ülke ekonomisinin gelişiminde bir yavaşlama varsa tüketicimiz temkinli davranır ve harcamalarını kısar. İnşaat sektörünün gelişiminin son dönemde yavaş olmasının nedenini de KDV’deki belirsizliklere bağlıyorum. Bu aydan sonra sektörde hareketlilik bekliyorum. Son 4 ayın başarılı geçeceğini düşünüyorum."

'Merkez artık tedbir almalı'
ALTAN ELMAS
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
"Konut satışları devam etse bile yeni yatırım sayılarındaki düşüşün azalması sektörün daraldığını ortaya koyuyor. Kredi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı durgunluk yaşandığını düşünüyorum. Ekonomiyi soğutma politikaları bu düşüşün en önemli etkeni. Artık Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi tedbir almalı. Bu gidişle sektördeki artış 4. çeyrekte bir miktar artsa da büyüme yıl sonunda yüzde 3'ü bile bulmaz."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.