Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Sektör uzmanından AVM yatırımcılarına öneriler

10 Eylül 2012 Pazartesi::

Türkiye’de sayısı her geçen gün artan AVM projelerinin beklenen başarıyı yakalayamaması, yatırımcıları kapatmaya ya da iş yerine dönüştürmeye zorluyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Önümüzdeki dönemde fonksiyon değiştiren AVM'lerin sayısının daha da artması beklenen sektörde; yönetim ve işletim hizmeti konusunda yapılan hataların yanı sıra bölgenin ihtiyacına yönelik analizlerin iyi yapılması gerekiyor. Ofis, rezidans, AVM ve endüstriyel tesis projeleri için yüzde 100 Türk sermayesiyle 23 yıldır “Yönetim ve İşletim” hizmeti sunan, Yapı Kredi Koray GYO ve Koray İnşaat iştirakı olan YKS Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Bahadır Adıyaman’dan yatırımcılara ve kiracılara öneriler sundu.

-TASARRUF SAĞLAYICI ÖNLEMLER YATIRIMLA BERABER PLANLANMALI-

Adıyaman, yatırımcıların, yatırıma başlamadan önce hatta araziyi satın alırken tasarladıkları proje için en iyi ve en verimli kullanım analizini mutlaka yapması gerektiğini vurguladı. Adıyaman, “Lokasyonun yanı sıra hedef müşteri kitlesinin tüketim alışkanlıklarının da detaylı şekilde araştırılması gerekmektedir. Yönetim ve işletim sistemi proje aşamasında tasarlanmalı, tasarruf sağlayıcı önlemler yatırımla beraber planlanmalıdır. Böylece işletme projesi, doğru planlama ile optimum düzeye çekilebilir. İşletme projesi içinde enerji tüketimi ve maliyetleri önemli yer tutmakta olup, bu konuya özel olarak yapılacak planlama ve çalışmalar ile enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik uygulamalar yapılabilir. Projelendirme aşamasından, açılış süreci ve sonrası dönem de dahil olmak üzere vizyoner ve gelişmelere ayak uyduracak inovatif stratejilere önem verilmelidir” ifadelerini kullandı.

-MAĞAZA SEÇİMİ VE KİRA SÖZLEŞMELERİNE DİKKAT EDİLMELİ-

YKS Genel Müdürü Bahadır Adıyaman AVM’de kiralama yapacak şirketlere ise şu önerilerde bulundu: “Öncelikle AVM lerde mağaza açmayı planlayan kiracılar, hayal kırıklığına uğramamak adına tıpkı AVM yatırımcıları gibi alışveriş merkezleri ile ilgili kendileri veya profesyonel bir firmadan destek alarak geniş çaplı bir fizibilite çalışması yapmalıdır.

Mağaza seçimi, satış tahmini, yatırımın geri dönüşü ve kira sözleşmesi gibi konular bu çalışmada yer alması gereken önemli unsurlardır.

AVM’lerde kira sözleşmelerinin genel olarak 5 yıllık yapılmasından dolayı kiracılar, üstlendikleri riskin büyüklüğünün farkında olmalı, konuyla ilgili hukuki destek de almalıdırlar.

Kiracı, AVM de bir mağaza açtıktan sonra “tüm borçlarımı, çeklerimi hemen ödemeye başlarım” diye düşünmemeli çünkü bazı projelerde işlerin düzene girmesi 24 ayı bulmaktadır.”

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.